Ziare.com

Candidatii la scaunul de mitropolit al Clujului au un trecut controversat

Marti, 15 Martie 2011, ora 08:28

   

Candidatii la scaunul de mitropolit al Clujului au un trecut controversat
Ambii candidati pentru scaunul de mitropolit al Clujului, ramas vacant dupa decesul IPS Bartolomeu Anania, au un trecut controversat.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicut, si unul dintre episcopii vicari ai Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, PS Irineu Pop - Bistriteanul, au fost in atentia presei. Primul, pentru colaborarea cu Securitatea, iar al doilea, pentru implicarea intr-o miscare considerata eretica, de catre BOR.

IPS Andrei Andreicut a primit harul episcopal in anul 1990, prima data in calitate de arhiereu vicar, apoi de episcop eparhiot de Alba Iulia. Din anul 1998, el a fost ridicat la rangul de arhiepiscop.

IPS Andrei Andreicut este doctor al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, absolvent al Facultatii de Constructii de Cai Ferate din Bucuresti.

Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a anuntat, in septembrie 2007, ca arhiepiscopul Andrei Andreicut a facut politie politica in calitatea sa de colaborator al Securitatii.

IPS Andrei a contestat in instanta verdictul, dar intre timp Curtea Constitutionala a decis ca CNSAS functioneaza in afara Constitutiei si toate verdictele de politie politica sunt nule.

Curtea de Apel Alba Iulia a luat act de aceasta decizia si a anuntat ca IPS Andrei Andreicut a fost numai colaborator al Sercuritatii.

PS Irineu Bistriteanul a fost, inainte de a deveni arhiereu, reprezentant al Patriarhiei Ortodoxe Romane pe langa Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului si superior al asezamintelor romanesti din Ierusalim si Iordan.

PS Irineu Bistriteanul si-a obtinut doctoratul in Teologie la Universitatea din Bucuresti si a facut studii postuniversitare de Teologie si Etica Sociala la celebra universitate Princeton.

Inaltul ierarh a fost acuzat ca ar fi fost implicat intr-o miscare spirituala care ar fi promovat meditatia transcedentalista si care a fost considerata drept eretica de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Doi candidati pentru scaunul vacant de Arhiepiscop si Mitropolit al Clujului

Membrii Sinodului Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului au stabilit, luni, numele celor doi candidati, la sedinta Sinodului Metropolitan participand si Preafericitul Daniel Ciobotea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care este si loctiitor de mitropolit.

"Au fost date citirii numele celor 24 de ierarhi care sunt eligibili pentru Mitropolie, iar apoi cei prezenti la sedinta Sinodului au votat", a declarat parintele Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei ortodoxe, citat de Romania Libera.

Marti, candidaturile celor doi ierarhi vor fi discutate si in Adunarea Bisericeasca a Clujului, compusa din membrii Sinodului mitropolitan, precum si din 45 de persoane. O treime va fi reprezentata de preoti, iar doua treimi de mireni.

30 de persoane reprezinta Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, iar restul eparhii sufragante mitropoliei din Cluj. Daca vor considera necesar, membrii Adunarii Bisericesti mai pot desemna un candidat. Apoi, in data de 18 martie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va desemna noul mitropolit.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3073 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ma intreb si VA intreb: care dintre preotii romani nu este implicat in politica, in afaceri sau in scandaluri?

De acum a devenit o banalitate sa descoperim ca au facut politie politica. Oricum nu vor recunoaste, iar spre dezvinovatire vor imbarliga credinciosii impotriva unor diferite institutii ale statului. Sant mai periculosi decat boschetarii, mai avizi decat mogulii si mai mincinosi ca oricare alti muritori de rand. Interesul lor, la modul general, este sa acceada cat mai sus, chiar daca meritele lor sant umbrite, iar ei stiu acest lucru. Se folosesc de BIBLIE ptr a prosti lumea, desi nu se conforma cu ceea ce scrie acolo. Inseala statul (statul santem noi toti) cerand diferite avantaje ptr biserici, terenuri cat mai multe, desi locurile ptr morminte a devenit insuficient. Taxele romanilor catre biserica sant inrobitoare, desi au pretentia sa primeasca drepturi salariale de la stat sau sponsorizari, in timp se BOR a deschis o alta afacere BANCARA. Daca toti oamenii cu cap pe umeri ar putea sa constientizeze aceste lucruri, cred ca s-ar aduce multe modificari la religie, iar biserica ar redeveni ce a fost in urma cu 150-200 de ani, adica va avea mai multa credinta catre DUMNEZEU. Am zis.

 

 

O mitropolie condusa de un turnator al securitatii nu poate fi decat un subiect de batjocura generala - Pentru clujeni ar fi un act descalificant care i-ar indeparta si mai mult de aceasta biserica plina de pacate si pacatosi

Cine *** se spovedeste unui turnator decat alti turnatori ? Mai tine minte careva ce cloaca de hoti si escroci a proliferat in anii '90 sub acest Andreicut (Posaga, etc.) ?

PS Irineu Bistriteanul este un om mult mai educat si mai umblat prin lume, aceste calitati conferindu-i o mai buna intelegere a lumii in care traim, conditie sine qua non pentru armonizarea vietii spirituale cu realitatile vietii matriale

 

 

Da domnilor...

...si daca IPS Andrecut nu iese nici de aceasta data mitropolit se va rupe si Mitroplia Clujului in doua? O intrbare doar.

 

 

Problema trebuie pusa altfel....

Intre un asazis eretic si un talhar pacatos are a spart o mitropolie si nu a respectat sfantul secret al spovedaniei turnand la Securitate pe crestinul care i s-a spovedit - evident ca este de preferat asazisul eretic pentru simplul motiv ca o erezie poate fi corectata pe cand o turnatorie nu poate fi iertata si, mai ales spargerea secretului spovedaniei este un pacat care denota completa lipsa de credinta in Biserica si canoanele ei. Dar, este interesant de aflat cine va (vor) fi celalalt ( ceilalti candidati )...
P.S.
Curios este faptul ca cei doi candiati isi au obarsia in comune foarte apropiate.

 

 

Pariez pe Andreicut!

Traditia trebuie pastrata, s-a dovedit foarte efectiva! In plus, n-o sa fie nici o surpriza pentru enoriasii lui, toti stiu ca a fost turnator dovedit :)

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor