UPDATE Cetateanul Ioan Robu, etichetat drept lucrator in Securitate, este un fost ofiter al Securitatii si nu monseniorul Ioan Robu

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 12:45

   

UPDATE Cetateanul Ioan Robu, etichetat drept lucrator in Securitate, este un fost ofiter al Securitatii si nu monseniorul Ioan Robu
Un complet al Curtii de Apel Bucuresti a certificat pe 10 mai nota de constatare a CNASS prin care un ofiter al Securitatii comuniste cu numele Ioan Robu a fost declarat colaborator al Securitatii.

Hotararea pronuntata luni, 10 mai 2021, nu este definitiva. Dintr-o eroare regretabila, am prezentat, intr-o prima varianta a articolului, informatia potrivit careia persoana vizata de hotararea instantei din Capitala ar fi monseniorul Ioan Robu, fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti.

In realitate, cel vizat de decizia instantei este un fost locotenent-colonel de la Securitatea Vaslui cu acelasi nume.

"Respinge exceptia inadmisibilitatii ca neintemeiata. Admite cererea. Constata calitatea paratului de lucrator al Securitatii. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata azi, 10.05.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei", se precizeaza in minuta deciziei Curtii de Apel Bucuresti.

Monseniorul Ioan Robu a primit in 2016 o decizie de necolaborare cu Securitatea, pe care a contestat-o in instanta pentru eliminarea informatiilor din preambul unde erau prezentate documente din care reieseau relatiile sale cu Securitatea.

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a precizat intr-o informare pentru presa ca a mai emis anterior o declaratie pe aceasta tema. Potrivit documentului, in raport cu Securitatea Statului, monseniorul Ioan Robu nu a fost nici colaborator, nici informator, dar foarte probabil a fost urmarit informativ si operativ, datorita functiei pe care o avea in Biserica Catolica.

Monseniorul Ioan Robu a fost parte intr-o serie de dosare prin care a contestat orice documente care ar fi atestat calitatea de colaborator sau lucrator al securitatii. Astfel, prin urmatoarele hotarari judecatoresti:

decizia nr. 948/17.03.2017 a Curtii de Apel Bucuresti in dosarul 8354/2/2016,
decizia nr. 4259/2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul 8354/2/2016 si
decizia 1562/2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul 2866/1/2019
se constata in mod definitiv si irevocabil ca Monseniorul Ioan Robu nu a fost colaborator/lucrator al securitatii, dupa cum a atestat si CNSAS prin adeverinta nr. 1663/14.06.2016.

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Monseniorul Ioan Robu nu doar ca nu a fost aservit Securitatii Statului, ci a infruntat Securitatea, luptand pentru drepturile religioase ale cetatenilor catolici, pentru asigurarea unei bune desfasurari a activitatii Bisericii Catolice in Romania si pentru pastrarea identitatii catolice in tara noastra in acele vremuri grele.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9870 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Aliboron-Jiji
rank 5
Confuzii ,unele sunt probleme de.... omonimii , altele NU
cica sunt neamuri ....mai cititi

https://duckduckgo.com/?q=Klaus+nazist&atb=v261-1&ia=web
alphpha
rank 5
Dar
dosarul lui Daniel nu l-ați găsit ? Că și el e tot pre acolo, dacă nu chiar mai mult. Cine putea studia in străinătate fără a fi colaboratorul Securității ?
Tot-la-vale
rank 3
Inalt Prea Securima Sa Daniel
e inca activ.. 😄😄😄
CARCOTASUL
rank 4
ati gresit titlul !
corect s-ar spune Prea Fericirea Sa securista !
cartophil
rank 5
Alo, mai cititi textul minutei. Este vorba de
preotul Ioan Robu, care intre 1973-1977 a fost trimis la Vatican sa-si dea doctoratul in teologie. A mai fost vreun preot care sa aiba acelasi nume si sa fie trimis la Vatican??? Deci monseniorul Ioan Robu a fost sau nu in Vatican intre 73 si 77 ??? Un raspuns scurt la aceasta intrebare ar lamuri problema. Daca nu primim raspuns, ne asteptam ca dl. Robu sa aiba, intr-adevar o problema.
CARCOTASUL
rank 4
cine ? nu stiu !
eu, nu !
Stefannel
rank 5
Este la sertar
La sertar, langa cel al lui Basescu.
Avantul_Propasirea
rank 2
calitatea de "lucrator al securitatii" este o licenta gazetareasca,
poezie, nu inseamna nimic. era salariat cu carte de munca la securitate sau era colaborator cu angajament semnat? nu se facea cariera in statul comunist fara sprijinul si controlul securitatii. de la un anumit nivel in sus toti erau colaboratori sau ofiteri ai securitatii. altfel nu ajungeau la acel nivel. multi dintre "stalpii societatii de azi", in general oameni trecuti de 55 de ani, au fost ofiteri sau colaboratori ai securitatii ceausiste. academicieni, inalti prelati, diplomati, medici, artisti, conducatori de institutii etc.
cartophil
rank 5
Cred ca toti popalaii astia trufasi au fost turnatori la securitate
Si Teodosie a fost si sunt sigur ca si Daniel a fost colaborator al DIE. Nu statea atatia ani in strainatate fara sa ciripeasca la Secu.
KPK1
rank 5
"Partidul e in toate".
Asa spuneau "tovarasii" si nu erau doar vorbe goale.
Era in toate si mai ales era la "nivel inalt".In orice domeniu nu se putea avansa peste "o limita" fara a colabora.
Nu numai securitatea informa pe cei din "varf",pe scara ierarhica.Toti secretarii de partid aveau aceasta sarcina.
Un secretar de partid facut doar ca sa parvina,mi-a spus treaba asta.Zilnic,la o anumita ora trebuia sa raporteze "evenimentele neobisnuite" din intreprindere.Ii zic:-"Nea Gica,nu esti comunist convins,dece faci treaba asta"?.-"Nu stii cat pierd daca renunt.Am salariul maxim de maistru principal,am salariul de secretar (n-a vrut sa spuna cat) si mai am doar doi ani pana la pensie.Renunt?.Pierd totul".
Si inca.Sotia unui prieten din copilarie,era in comitetul municipal de partid Bucuresti.Imi zice prietenul:-"inafara de salariul pe functie (si asta era maistru principal) si salariul de secretar,in fiecare luna primeste un plic cu 20 de sute,pentru care nu semneaza nimic si nu exista evidenta".
Mai erau si magazinele speciale si sfantul stie cate avantaje mai erau.
CARCOTASUL
rank 4
pai... de ce-ar fi ierarhii catolici altfel decat cei ortodocsi ?
ca doar crestini sunt / suntem cu totii, ceea ce se vede bine pana la Academia Romana !
CARCOTASUL
rank 4
uite-asa
ne obliga superficialitatea celor de la ziare.com sa comitem greseli regretabile; imi cer scuze pentru comentarii !
MacGigi
rank 5
Nimic nu este imposibil cu comunistii astia!
Dar, recunosc ca am fost surprins ca monseniorul catolic ar fi acceptat sa fie turnator al Securitatii. Este, ca sa zic asa, o nepotrivire de caracter :)))
Nu ma surprinde insa ICX Mache Spagoveanu de la Constanta. Are un cap de TURNATOR!
MacGigi-JEGULhelvet
rank 5
Nu ma surprinde insa ICX Mache Spagoveanu de la Constanta. Are
un cap de TURNATOR! 😁
Pai ce sa mai vorbim de al tau ....
Deschide ocio si pe hala bun !

Ouvre l'œil et le bon

https://www.youtube.com/watch?v=JHfCBZALgg4
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor