Ziare.com

Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

Duminica, 01 Martie 2015, ora 13:52

   

Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta
Patriarhul Daniel a transmis, duminica, in timpul slujbei de Sfanta Leturghie, ca ora de religie din scoli nu poate fi inlocuita cu nimic si ca parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru.

"Ora de religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta pentru ca de fapt stiinta cea mai profunda este stiinta legaturii noastre cu Dumnezeu cel vesnic care ne-a creat pentru viata vesnica, pentru iubire si fericire vesnica in Imparatia Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire", a spus patriarhul Daniel, potrivit Basilica.

Drept argument, acesta a precizat ca la ora de religie copiii invata ca omul nu este un simplu animal evoluat, ci este o fiinta inteligenta, libera si iubitoare, creata dupa chipul lui Dumnezeu.

Ministrul Educatiei: Profesorii de religie vor cauta dreptate in justitie

"Mai invata ca omul nu este un animal superior, ci este o persoana creata dupa chipul Persoanelor vesnice ale Sfintei Treimi si fiecare om este chemat la iubire vesnica, la comuniune cu Dumnezeu.

Deci, la ora de religie copilul si tanarul invata ca nu mormantul este ultimul cuvant asupra vietii, ci Invierea si viata vesnica in iubirea lui Dumnezeu. Copilul invata la ora de religie ca orice fapta buna izvorata din iubire smerita si milostiva nu piere niciodata pentru ca iubirea adevarata nu piere niciodata. Ea ramane in memoria si binecuvantarea lui Dumnezeu si fiecare fapta buna savarsita in timpul vietii trecatoare are o valoare vesnica in Imparatia lui Dumnezeu", a adaugat PF Daniel.

Acesta a mentionat ca cei care participa la ora de religie invata ca universul, cerul si pamantul nu sunt produsul intamplarii, ci sunt darul intelepciunii si iubirii lui Dumnezeu.

Tot duminica dimineata patriarhul Daniel a citit apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania reunit sambata, in care se arata: "Copiii si tinerii au dreptul constitutional de a participa la orele de Religie, drept redobandit prin jertfa tinerilor care au marturisit in decembrie 1989 ca 'exista Dumnezeu', prin aceasta revenindu-se la traditia sanatoasa a poporului roman, eminamente religios".

A.G.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3763 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daniel ....

trantorul sef al popimii ar trebui sa-isi faca scoala particulara si poate preda tot ce doreste.

 

 

Religia nu este o stiinta. Patriarhul da dovada de incultura crasa.

Religia este o filozofie de viata, o credinta intima, este orice numai stiinta nu.
Nu milit pentru lipsa de religie sau credinta, din contra. Milit pentru iesirea din obscurantismul religios. Se vede bine unde duce stupiditatea obscurantismului religios in cazul extremistilor religiosi musulmani, evrei, catolici ortodoxi, etc.

 

 

religie=STIINTA ??????????

de cand?????????
a dat tov. dr. viorel o noua ordonanta in acest sens?

 

 

bla, bla, bla, de la patriarh!

Religia=stiinta? Oamenii traiesc vesnic? Tinerii au dreptul sa piarda vremea la orele de religie , dar NU au obligatia!Tocmai asta a eliminat ccr:obligatia de a asculta balivernele si dogmele religioase, in loc sa invete ceva care sa le foloseasca in viata. Clericii sunt disperati ca li se desteapta credinciosii , sursa lor de bunastare!

 

 

Care dintre religiile lumii se va studia in scoDaniel nu militeaza

cumva ptr un obiect de studiu care se cheama crestinism ortodox??

cele mai mari religii din lume" :
Crestinism: 2.1 miliarde
Islamism: 1.5 miliarde
Secularism/Nereligiosi/Agnosticism/Ateismt: 1.1 miliarde
Hinduism: 900 milioane
Religia traditional chineza: 394 milioane
Buddhism: 376 milioane
Primal Indigeni/Animism: 300 milioane
Traditional african si diasporic: 100 milioane
Sikhism: 23 milioane
Juche: 19 milioane
Spiritism: 15 milioane
Judaism: 14 milioane
Baha’i: 7 milioane
Jainism: 4.2 milioane
Shinto: 4 milioane
Cao Dai: 4 milioane
Zoroastrianism: 2.6 milioane
Tenrikyo: 2 milioane
Neo-Paganism: un milion
Unitarian-Universalism: 800 de mii
Rastafarianism: 600 de mii (tare nu? :D)
Scientology: 500 de mii

http://hgp.ro/religiile-lumii-2/

 

 

Religia nu e stiinta

Stiintele se bazeaza pe legi verificabile si teoreme demonstrabile.
Biblia este intr-adevar o carte foarte buna dar atat.
Ea incepe cu o mare neconcordanta : Dumnezeu a facut lumina si intunericul si dupa aia Soarele si stelele !!!
Daniel sa plimbe ursu' impreuna cu popii lui care sperie copiii cu focurile iadului si altele.

 

 

religia

daca ma gandesc cum se bulucesc oamenii la moaste, cruci, icoane, etc, as putea spune ca religia este o nevroză colectivă, o angoasă in masă, iar in ultimă instantă, o iluzie.

totusi am o intrebare legata de religie / ateismul poate fi declarata o religie, religia celor fara de dumnezeu??

 

 

Fara alte comentarii!!

http://www.cancan.ro/actualitate/el-este-preafericit-ea-este-prea-saraca-fiica-neligitima-a-patriarhului-daniel-primeste-o-pensie-de-handicap-de-300-de-lei.html

 

 

Ateul nu poate fi religios. (A-theos inseamna 'fara Dumnezeu')

In schimb agnosticul poate fi religios si respectuos fata de ceva ce nu poate vedea concret sau percepe prin simturile sale!
Nu stiu daca intelegeti diferenta intre cele doua categorii...

 

 

Cei mai multi oameni nici nu sunt constienti ca ideologia

religioasa la care adera nu e rezultatul propriei lor analize, ci doar rezultatul "formatarii" modului de gandire de catre parinti si societate.
Daca n-ar fi asa, atunci toate aceste ideologii religioase pe care le-ai listat ar trebui sa fie repartizate mult mai uniform pe glob. E o simpla deductie logica.
Singura ideologie religioasa raspandita mai uniform pe glob e ateismul. Probabil ca majoritatea ateilor au aderat la aceasta ideologie in urma propriei analize. Adeptii diferitelor ideologii religioase sunt indivizi foarte diferiti, de la hoti la persoane cinstite si de la retardati mental pana la oameni de stiinta. Nu se poate face nici o generalizare, dar probabil ca adeptii ateismului au in medie un mod de gandire ceva mai critic si mai independent.
Majoritatea parintilor incearca sa induca copiilor modul lor de gandire, inclusiv ideologia lor religioasa, in loc sa-i incurajeze sa aibe o gandire critica si independenta.
Tocmai de-asta scoala trebuie sa fie o contra pondere la aceste tendinte ale parintilor. Nu stiu daca un curs legat de religii e necesar, se poate trata eventual subiectul intr-un curs de filozofie, religia e si ea o filozofie de viata.
Faptul ca s-ar studia separat religia ca o materie ar acorda din start acestei filozofii o importanta prea mare in mintea copiilor. In mod normal trebuie ca fiecare sa dea importanta pe care-o doreste diferitelor filozofii.
Mai util ar fi eventual un curs de umanism, unde elevii sa invete valorile umane universal valabile. O anumita religie nu e o valoare umana universal valabila.

 

 

Mc Gigi.

Toti oamenii , indiferent de credinta religioasa trebuie sa se respectte intre ei. Si ateii ii respecta si-i tolereaza pe credinciosi.Comunistii ii obligau pe cetateni sa fie atei, acum s-a intors roata si BOR vrea sa-i oblige pe romani sa fie credinciosi!Televiziunile ar trebui sa fie echidestante in problema religiei in scoli; dar B1 tv si Realitatea tv, dar si altele aduc in studiouri numai clerici sau credinciosi (unii patimasi)care bineinteles vor religie in scoala romaneasca. Domnilor si doamnelor realizatori TV ,ar trebui sa invitati si atei bine determinati si informati, care sa argumenteze ca dogmele religioase limiteaza orizontul gandirii tinerilor romani!Eu sunt unul care am foarte multe argumente impotriva religiei in scoala, pentruca sunt cadru didactic.

 

 

Spiritualitatea romanească

Mă miră faptul că nu se știe incă in Romania că la orice facultate din Occident există departamentul de științe religioase.

Făcind o cercetare despre "spațiul mioritic ințeles ca dimensiune culturală și spirituală a Romanilor", am dat peste o teză care tratează acest subiect la departamentul de științe religioase a unei universități din Canada. Titlul tezei este: "La pensée fataliste dans la vision mioritique du monde: conjonction entre l'esprit populaire et la conception intellectuelle des Roumains"/ "Gindirea fatalistă in viziunea mioritică despre lume și viață: conjuncție intre spiritul popular și concepția intelectuală a Romanilor" .

vezi: Facultatea de științe umane - Departamentul Știința religiilor UQAM/Département de sciences des religions UQAM http://religion.uqam.ca/departement/presentation.html

De 1 Martie, un Mărțișor și-un gingaș ghiocel, tuturor Romanilor oriunde s-or afla prin lume!

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

 

Corect Titanule!

Parinti nu va lasati copiii sa fie indoctrinati religios.Apel la televiziuni:invitati agnostici si atei, nu numai clerici si crdinciosi in emisiunile dumneavoastra ca au si ei multe argumente impotriva religiei in scoala!

 

 

Parinti,

nu va indoctrinati copiii si nu lasati sa fie indoctrinati de asa zisii preoti!

 

 

religia ca stiinta

dacă teologia/religia ar fi o parte a unei stiinte cum ar fi: fizica, matematica,biologie...etc nu ar fi nici o obiectie ca in cadrul programei scolare sa fie si profesor de teologie/religie ateu. or, faptul că ateismul unui om este o piedică absolută in calea ocupării de către acesta a unui loc in programa de religie demonstrează că teologia/religia nu este o stiinta, ceea ce bor-ul sustine ca numai cei care au terminat "teologia" pot sustine aceasta materie ca programa scolara!
----------------

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor