The Guardian, despre ideea de geniu care a salvat bisericile din Bucuresti in epoca lui Ceausescu

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 22:43
12597 citiri
The Guardian, despre ideea de geniu care a salvat bisericile din Bucuresti in epoca lui Ceausescu
Foto: Ziare.com

Cu doar cateva zile inainte de implinirea a 27 de ani de la Revolutie, presa externa aminteste despre regimul lui Nicolae Ceausescu si unele dintre masurile controversate ale acestuia.

The Guardian scrie, intr-un articol cu titlul "Marea salvare: Cum a translatat Bucurestiul biserici intregi catre locuri sigure", despre cum au mutat inginerii cladiri intregi sute de metri pe sine de metal, pentru a salva patrimoniul arhitectural de redesignul radical cerut de Ceausescu in anii '80.

Sursa citata aminteste ca, intre anii 1982 si 1988, au fost mutate zeci de biserici si cladiri in Bucuresti, fiind astfel salvate de la distrugere in urma planurilor de urbanizare ale lui Ceausescu, mai ales in centrul Capitalei.

"Ca o tara comunista sa-si salveze bisericile este destul de ciudat, insa metoda salvarii acestora, cand alte tari ar fi incercat probabil sa demonteze cladirile si sa le reasambleze in alta parte, face ca aceasta realizare sa fie si mai impresionanta", comenteaza autorul Kit Gillet.

In centrul acestor realizari remarcabile a fost inginerul civil Eugeniu Iordachescu, cel care a avut ideea geniala a mutarii cladirilor cu ajutorul unor sine de metal.

La acea vreme, circa 30.000 de bucuresteni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, iar un intreg cartier din Bucurestiul istoric a fost distrus - 9.000 de case, dar si biserici, sinagogi si alte cladiri. Scopul lui Ceausescu a fost de a face loc pentru proiectul sau vanitos grandios - Palatul Parlamentului si cladirile din jur.

Iordachescu a povestit ca atunci cand a adus in discutie pentru prima oara subiectul mutarii bisericii, cu colegii sai, i s-a spus ca este imposibil si ca se va prabusi. Unii chiar au crezut ca este nebun pentru ca a sugerat asa ceva.

Inginerul sustine ca ideea i-a venit dupa ce a vazut un chelner trecand printr-o multime de oameni cu o tava pe care avea pahare: "Am vazut ca secretul pentru ca paharele sa nu cada era tava, asa incat am inceput sa vad cum pot sa aplic o tava cladirii".

In continuare, The Guardian scrie despre procesul prin care era mutata o cladire, la viteze de cativa metri pe ora, subliniind ca pentru o biserica era nevoie de aproximativ 5 ingineri pentru fazele de planificare si apoi pana la 20 de persoane pentru munca fizica.

Multi erau sceptici ca aceasta idee va functiona, iar pentru prima biserica mutata s-au dat doar acorduri verbale, nedorind nimeni sa semneze o aprobare scrisa.

Cifre impresionante ale procesului de mutare a bisericilor

Prima biserica mutata a fost Shitul Maicilor, care dateaza din secolul 18, care astazi se afla in spatele Ministerului Mediului, la Piata Constitutiei. Cantarind 745 de tone, constructia a fost relocata 245 de metri fata de locul pe care a fost ridicata.

Intregul proces a durat cinci luni, chiar daca mutarea efectiva a structurii dura doar cateva zile. Preoti, oficiali guvernamentali si localnici se adunau deseori pentru a urmari spectacolul final. In unele fotografii, Iordachescu este vazut stand langa patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Pe masura ce timpul trecea, tintele erau tot mai mari, Biserica Mihai Voda fiind mutata in tandem cu turnul sau de sine statator. Cea mai mare biserica mutata, care era de fapt o manastire, cantarea 9.000 de tone, fiind deplasata 24 de metri de pe locul initial.

De asemenea, in Bucuresti si in alte orase, Iordachescu si colegii sai au mutat un spital, o banca si chiar si intregi blocuri de apartamente, deseori cu conducte de gaze si de apa atasate si cu oameni in interior.

Preotul care a murit de infarct si detinutii care au daramat o biserica

In ciuda complexitatii acestei munci, toate cladirile au ajuns fara probleme la destinatiile finale. Insa au fost si evenimente triste cand, desi pentru unele biserici se daduse deja permisiunea de a fi mutate, Ceausescu a dispus daramarea lor, pentru ca era nerabdator sa duca mai departe planul sau urban pentru Capitala. 22 de biserici au fost distruse in acea perioada.

Fiul lui Iordachescu, Adrian, de asemenea inginer, a povestit cum a fost daramata o biserica aflata pe locul actual al Pietei Unirii: "A fost o tragedie. Preotul a facut infarct si a murit. Nici macar muncitorii nu voiau sa o demoleze, asa ca Ceausescu a adus oameni din inchisoare sa o faca".

Multe dintre biserici au sfarsit prin a fi mutate in umbra unor blocuri mari, deseori inghesuite si aproape ramase neobservate de trecatatori. Este si cazul Schitului Maicilor.

Relocarea bisericilor si a altor cladiri a incetat odata cu Revolutia din 1989, iar in anii de dupa, Iordachescu a primit mai multe diplome onorifice pentru munca sa, dar si o medalie din partea Bisericii Ortodoxe Romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#The Guardian mutare biserici, #biserici mutate Ceausescu, #mutare biserici Ceausescu , #biserica