Constantin Necula, despre intalnirea Papa - Patriarh: arata modul in care Dumnezeu lucreaza in istorie

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 14:33
6708 citiri
Constantin Necula, despre intalnirea Papa - Patriarh: arata modul in care Dumnezeu lucreaza in istorie

Intalnirea istorica din Cuba, intr-un salon al Aeroportului Jose Marti din Havana, dintre Papa Francisc si Patriarhul Kirill "exprima mult despre modul in care Dumnezeu lucreaza in istorie", a declarat, vineri noaptea, pentru AGERPRES, consilierul misionar-pastoral si de imagine al Mitropoliei Ardealului, preotul Constantin Necula.

"Vom citi declaratia comuna si vom vedea cum va rodi in timp aceasta intalnire. Este important ca intalnirea se desfasoara la Havana, intr-un aeroport? Exprima mult despre modul in care Dumnezeu lucreaza in istorie. Un fost seminarist catolic, actualul ca si fostul presedinte al Cubei este absolvent de seminar catolic, pe teritoriul unui stat marcat plenar de prezenta sovietica (militara, ideologica si economica) devin gazde unui astfel de moment.

Este important sa vedem urmarile reale ale acestei intalniri. Merita urmarite discursurile celor doi lideri crestini in turneele lor din Mexic, pentru Papa Francisc, si Paraguay si Brazilia, pentru Patriarhul Kirill. Ca si impactul acestui gest in convorbiri ulterioare", a spus parintele Constantin Necula.

Potrivit consilierului misionar-pastoral si de imagine al Mitropoliei Ardealului, "astfel de intalniri vor rodi".

"Sunt convins ca pe viitor astfel de intalniri vor rodi, ca in lucrarea lui Dumnezeu in favoarea pacii si libertatii umane crestinii nu pot sa nu fie parte activa. La marginea dinspre cer a unei lumi, aeroportul, cei care vor sa aduca pacea cereasca s-au intalnit. La Havana. Semn ca abia acum s-a incheiat criza rachetelor!", crede preotul Constantin Necula.

Acesta este de parere ca aceasta intalnire istorica din Cuba nu va insemna "prea mult din punct de vedere al unitatii bisericilor, asa cum si-o inchipuie oamenii obisnuiti cu solutii soft, imediate".

"Avem de a face cu un prim contact oficial dintre doua forte ale diplomatiei bisericesti. Cred ca, prin natura functiei pe care a indeplinit-o in Biserica Ortodoxa Rusa, actualul Patriarh Kirill a lucrat si in trecut la un astfel de moment important. Disponibilitatea Papei Francisc spune multe despre intelegerea integrala a nevoii de comuniune si dialog din constiinta acestuia.

Se vadeste, o data in plus, ca a gandi viitorul lumii inseamna a folosi toate energiile umane in favoarea dialogului, in favoarea unei comuniuni crestine, fundamentale in actuala situatie geopolitica a lumii. Nu cred ca inseamna prea mult din punct de vedere al unitatii bisericilor, asa cum si-o inchipuie oamenii obisnuiti cu solutii soft, imediate, care sa rezolve pe moment un aspect sau altul al vietii bisericesti". a aratat preotul Constantin Necula.

El aminteste despre intalnirea dintre Papa Ioan Paul al II-lea, sfant astazi, si Patriarhul Teoctist.

"Eu cred ca intalnirea aceasta a avut un prim pas, extrem de important si din pacate nici pana astazi evaluat corect, in intalnirea dintre Papa Ioan Paul al II-lea, sfant astazi, si Patriarhul Teoctist. Atunci cei doi au dovedit ca dragostea poate tot, Papa Ioan Paul al II-lea venind in intampinarea 'sorei apostolice Biserici Ortodoxe din Romania', a mai precizat, pentru AGERPRES, preotul Constantin Necula.

Mitropolia Ardealului de la Sibiu a gazduit, in 2007, cea de a treia Mare Adunare Ecumenica, care a stat sub semnul dialogului dintre biserici.

Papa Francisc si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, s-au imbratisat vineri in deschiderea istoricei lor intalniri din Cuba, prima intre liderii acestor biserici dupa schisma crestinilor din Rasarit si Occident in urma cu aproape o mie de ani, transmite AFP.

O imbratisare asteptata 1.000 de ani

Dupa ce s-au pupat pe obraz de mai multe ori, cei doi au purtat o scurta discutie, zambind in fata fotoreporterilor aflati intr-un salon al Aeroportului Jose Marti din Havana.

Aceasta intrevedere intre Papa Francisc, in drum spre Mexic, si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, sosit cu o zi inainte in Cuba, este prima intre un sef al Bisericii Romano-Catolice si patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe din lume (130 de milioane din totalul celor 250 de milioane de crestini ortodocsi) de la schisma dintre Roma si Constantinopol din 1054. A

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...