Crede si nu cerceta fondurile europene (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Mai 2013, ora 19:03
2588 citiri
Crede si nu cerceta fondurile europene (Opinii)
Foto: Arhiva (Agenda.ro)

La prima vedere nu e nimic rau in pactul incheiat intre Biserica si Guvern. Pana la urma, orice forma de comunicare publica este binevenita.

Preotii vor promova la sate masurile Guvernului, mai ales cele privind finantarea agriculturii atat din fonduri europene, cat si de la bugetul de stat.

"Este vorba de sustinerea proiectelor Ministerului Agriculturii, in special cele pe fonduri europene. Oamenii de la tara sunt circumspecti atunci cand este vorba sa primeasca ceva gratis, asa cum se intampla in cazul fondurilor europene.

In zona rurala preotul este printre intelectualii satului si enoriasii ii cer sfatul cu privire la diverse probleme", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

La a doua vedere sunt niste lucruri pe care nu le inteleg in aceasta poveste.

Ultima oara cand am verificat, eram un stat laic. Separatia dintre stat si Biserica era clara si treburile lor nu se amestecau.

Implementarea politicilor agricole trebuie facuta cu argumente rationale, nu cu stimuli mistici. Tinerii trebuie sa inteleaga ce e cu fondurile, care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, nu sa ia decizii bazate pe indemnuri in care sa creada fara sa cerceteze.

Si ma intreb cati dintre preoti au cunostintele necesare sa explice cu adevarat o chestiune foarte complicata prcum aceea a fondurilor europene. Ar trebui mai intai sa fie ei lamuriti, sa faca un mic curs de initiere.

Pe de alta parte, in felul acesta, Guvernul isi recunoaste incapacitatea de a comunica eficient, de a argumenta. Daca are nevoie de stimuli mistici pentru a-i convinge pe oameni sa ia bani, pentru ca in esenta despre asta e vorba, problema e mare.

Ceea ce face necesara interventia preotilor, ceea ce face oamenii sa fie atat de reticenti a explicat comisarul europeana Dacian Ciolos intr-un interviu acordat Ziare.com:

"Politica agricola din Romania a suferit foarte mult de inconsecventa. Au fost schimbari foarte multe de abordari, de obiective si oricat de bune ar fi fost si ar fi abordarile respective daca n-ai un minimum de continuitate nu vezi rezultate si atunci lasi impresia ca politica agricola a fost prost elaborata, dar nici macar nu ai apucat sa aplici intentiile respective ca sa vezi rezultatele. Si asta risca sa-i descurajeze pe cei care investesc in agricultura.

Cand iti investesti banii intr-o ferma de vaci cu lapte sau intr-o livada, investesti anul acesta, incepi sa ai primele rezultate dupa 2-3 ani si intri in viteza de croaziera dupa 5 ani. Daca in acesti 5 ani lucrurile s-au schimbat de 3 ori, e foarte greu sa-ti consolidezi investitia facuta."

Asta e problema, de asta are Guvernul nevoie de preoti.

Dar mai e ceva. Sigur ca, oficial, acest pact intre institutii este gratuit. Practic insa am o spaima. Finantarea de la buget a bisericilor este o constanta, Catedrala Mantuirii este in plina constructie. As vrea sa cred ca intre predicile despre fonduri europene si nevoia de bani a BOR nu exista nicio legatura. Tare as vrea sa cred asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#agricultura fonduri europene biserica, #preoti predica masuri agricultura , #biserica