De Boboteaza, crestinii au parte de minuni

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 09:38
9750 citiri
De Boboteaza, crestinii au parte de minuni

In fiecare an, pe 6 ianuarie crestinii celebreaza Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza.

De aceasta zi, sunt legate o serie de minuni pe care crestinii le traiesc, an de an. Una dintre acestea este apa care se sfinteste in aceasta zi si ramane nealterata.

Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II-lea d.Hr. In primele secole d.Hr., Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie.

Incepand cu secolul al IV-lea d.Hr., cele doua sarbatori au fost despartite; 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Praznicul Bobotezei simbolizeaza reactualizarea momentului in care Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se boteaza cu botezul pocaintei - a lui Ioan -, Cel fara de pacat, asumand pacatele intregii omeniri, pe care le va rascumpara prin scump sangele Sau, pe Golgota. Botezul Mantuitorului a fost lucrarea Sfintei Treimi: Tatal a marturisit despre El. "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit. Pe Acesta sa-l ascultati (Mt. 3, 17)". Duhul Sfant s-a pogorat in chip de porumbel peste El si Iisus a primit botezul lui Ioan.

Botezul lui Iisus Hristos in apele Iordanului, cunoscut in popor sub denumirea de "Teofanie", cuvant din limba greaca, avand sensul de "aratare" sau "descoperire", constituie unul dintre evenimentele importante ale crestinismului si marcheaza inceputul activitatii misionare a Mantuitorului, aceea de slujire a semenilor.

De altfel, parerile sunt impartite, unii care spun ca Iisus s-a facut cunoscut lumii, la nastere, altii care sustin ca Hristos s-a facut cunoscut tuturor, la botez. Prin botezarea in Iordan, Hristos l-a ingropat pe vechiul Adam si a inceput astfel zidirea unui om nou. Apele Iordanului, primind pe Dumnezeu-Omul, nu au avut ce sa curete, ci au fost ele insele purificate si toata creatia. Malurile Iordanului il cuprind pe Iisus ca pe un mormant, de aceea, botezul copiilor se face prin trei afundari in apa, semnificand cele trei zile petrecute in mormant de catre Mantuitor.

In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugaciunile arhiereilor si preotilor se sfinteste Agheasma Mare. Crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din Agheasma Mare timp de opt zile, la recomandarea preotului. Agheasma Mare este folosita, in Ajunul Bobotezei, la sfintirea caselor credinciosilor si a locuintelor acestora. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi: antimisele prapurii, crucea, troitele, clopotul, vasele si vesmintele liturgice, precum si icoanele si bisericile.

De asemenea, tot in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. Daca Agheasma Mica se poate savarsi ori de cate ori credinciosii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiaza o singura data pe an, pe 6 ianuarie, in ziua Botezului Domnului.

Majoritatea crestinilor ortodocsi stiu ca Agheasma Mare poate fi pastrata vreme indelungata fara sa sufere vreo modificare a culorii sau a gustului. Mai mult, aceasta apa sfintita are efecte benefice asupra organismului si chiar tamaduitoare. Agheasma Mare se poate lua zilnic intre 6 ianuarie si 14 ianuarie, inclusiv. Poate fi luata, insa, si in restul anului, in timpul posturilor, sau la marile sarbatori.

Asadar, iata cum apa sfintitoare a Iordanului de pe vremea Mantuitorului comprima spatiul si timpul, ajunge pana in zilele noastre prin cultul public ortodox, facandu-ne astfel partasi la minunile Bobotezei.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Boboteaza 6 ianuarie, #botez Iisus Hristos, #botez Mantuitor Iordan, #Sfantul Ioan Botezatorul, #traditii Boboteaza , #biserica