De ce a comandat BOR megaclopotul cu chipul PF Daniel in Austria, nu in Romania: Emite nota Do in mod unic!

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 21:01
30746 citiri
De ce a comandat BOR megaclopotul cu chipul PF Daniel in Austria, nu in Romania: Emite nota Do in mod unic!
Foto: Facebook/ Flavio Zambotto

Patriarhia a explicat de ce a ales sa comande clopotul urias, de peste 25 de tone, al Catedralei Mantuirii Neamului, in Austria, la Innsbruck, si nu la cea mai mare turnatorie din Romania, unde putea fi realizat fara probleme.

Consilierul patriarhal Vasile Banescu a explicat aceasta situatie pentru Digi 24, mentiond ca Patriarhia nici macar nu a trimis cereri de oferta in Romania.

"Va spun si de ce. Aceasta fabrica, turnatorie din Innsbruck este unica din Europa unde se fac lucruri de cea mai inalta calitate, noi nu aveam posibilitatea in Romania, e un clopot care emite nota do in mod unic si deci s-a ales in mod clar aceasta varianta", a spus Banescu.

Astfel, clopotul in valoare de 425.000 de euro a fost comandat la turnatoria austriaca Grassmayr.

In schimb, desi Romania dispune de a patra turnatorie a Europei, Blotor, din Maramures, nu s-a apelat la aceasta.

Gabriel Radu Blotor a spus ca acolo "se pot turna clopote in gama, pe orice nota muzicala, carilioane (set de clopote fixe), toate acordajele acestor clopote fiind facute in afara tarii in Germania si Olanda".

Practic, sustine acesta, ar fi putut respecta toate cerintele si ar fi putut realiza clopote de pana la 35 de tone. "Se pare ca mantuirea ne vine si in aceasta privinta din vestul Europei", spune Blotor.

Firma sa a realizat sute de clopote bisericesti, inclusiv de peste o tona greutate, chiar si pentru biserici din Germania si Australia.

"Aveam capacitatea tehnica, da, normal, suntem cea mai mare turnatorie din Romania si numarul 4 mondial. Facem calitate, facem bijuterii. Am ramas cu un gust amar caci pentru mine ca producator era unica posibilitate in viata unei turnatorii de a face o comanda asa mare pentru tara ta. Nu va fi niciodata o alta comanda la fel de mare", a mai precizat Blotor.

Turnatoria sa a fabricat clopote de trei tone pentru catedrala din Botosani si pentru cea din Mioveni, insa clopotul urias pentru Catedrala Mantuirii, ce va ajunge in tara in jurul datei de 15 mai, va dobori inclusiv recordul turnatoriei austriece, care era de 15 tone - pentru o manastire din Tabor, Israel.

In ce priveste clopotul de 25 de tone, acesta il va depasi astfel in greutate pe cel al Sfantului Petru din catedrala din Koln, care a fost montat in 1922 si are 24 de tone, si care detinea recordul din Europa.

Cel cu chipul patriarhului Daniel are peste trei metri inaltime si latime, fiind gata pe 11 noiembrie anul trecut, si va fi actionat electric. Alte cinci clopote mai mici vor fi realizate pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#clopot Catedrala Mantuirii comandat strainatate, #clopot 25 tone Catedrala Manturii Neamului , #biserica