Demolatorii Bisericii Ortodoxe Romane

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 18:27
13920 citiri
Demolatorii Bisericii Ortodoxe Romane
Foto: Vox Publica

In urma cu 150 de ani, pe 29 decembrie 1863, Alexandru Ioan Cuza adopta legea prin care proprietatile bisericilor si manastarilor erau trecute in proprietatea statului. Masura era necesara pentru completarea reformei agrare, intrucat un sfert din suprafata arabila a tarii apartinea manastarilor si bisericilor aflate sub influenta greceasca.

Asociatia Secular-Umanista din Romania a anuntat si organizat un protest pentru a trage un semnal de alarma asupra finantarii bisericilor din bani publici, marcand in acelasi timp secularizarea lui Cuza.

Fiind duminica dintre Craciun si Anul Nou si pentru ca oricum romanii nu sunt inca obisnuiti cu iesitul in strada pentru drepturi si libertati abstracte, dincolo de faptul ca majoritatea inca mai are frica de Doamne Doamne si isi face cruce cand trece pe langa o biserica, nu e niciun fel de surpriza ca la protest nu se vor fi strans mai multi indignati decat organizatori si jandarmi la un loc. Pentru mobilizarea participantilor la protest, ASUR a initiat o campanie publica in care au fost mentionate cateva motive de bun simt pentru care Bisericii Ortodoxe Romane ar trebui sa nu i se mai aroge si mai multe drepturi, fonduri si privilegii decat are si primeste si asa incontinuu din partea statului.

Nimic extraordinar, nimic ofensator pentru oricare dintre cetatenii unui stat modern, laic si civilizat, asa cum pretindem si ne dorim sa fie si Romania anului 2014. "Vrem spitale, nu catedrale", numele sub care asociatia si-a plasat actiunea de protest, sintetizeaza destul de corect principala problema cu care statul laic roman se confrunta in prezent. Sufocati de biserici, de manastiri, de afacerile BOR, de proiectele grandomane ale unui Patriarh tot mai rupt de realitate, o tara intreaga asista la nasterea unei noi forte in Romania, una religioasa si fanatica in actiuni, incurajata si sub directa complicitate a puterii politice tot mai golita de credibilitate.

Ultimele alocari bugetare si de imobile ale Guvernului catre BOR nu fac decat sa consemneze tendinta ultimilor ani. Cu cat a scazut increderea romanilor in clasa politica si-n institutiile pe care aceasta le patroneaza, cu atat politicienii au incercat sa recucereasca electoratul prin intermediul Bisericii. Ce s-a intamplat intre timp se stie. Si BOR a inceput sa piarda increderea romanilor, sondajele de opinie dand de la an la an cifre record. Pe un asemenea trend, cu o fratie si mai stransa intre stat si biserica, nu ar trebui sa ne mire daca peste cativa ani vom asista la un parteneriat generalizat intre cele doua mega institutii, primul pas fiind facut de Ministerul Agriculturii.

Raspunsul BOR in fata protestului anuntat de ASUR este o alta dovada a rupturii totale a clerului ortodox de probleme grave care macina societatea romana. De altfel, comunicatul BOR ne asigura ca nu se inchid spitale si scoli din cauza Bisericii, ci din "cauza scaderii numarului populatiei si pentru ca au aparut spitale si scoli private". Acum, se stie ca preotii nu s-au avut niciodata bine cu logica si stiintele, dar scaderea numarului populatiei nu ar fi trebuit sa aiba acelasi efect si asupra bisericilor? Cum de ele s-au inmultit cu o rata atat de mare de multiplicare si inca in criza?

"Biserica noastra construiteste Altare sfinte, nu demoleaza suflete", mai spune BOR in comunicatul raspuns catre ASUR. Pe de alta parte nu exista suflete mai pierdute decat cele din fruntea Bisericii Ortodoxe, care si-au manifestat cinismul si sadismul tocmai in preajma Craciunului, iesind la cersit bani de la Consiliile Judetene - in sume fixe - pentru terminarea lucrarilor de la Catedrala Mantuirii Neamului.

Cand ei ar fi trebuit sa stie cel mai bine ce grad a atins saracia in tara, tocmai pentru ca oamenii nu mai au de unde sa doneze pentru megalomania lui Daniel, luminatii BOR ies la cersit cu mana intinsa la cei care s-au dovedit ca sunt gata oricand sa isi cumpere din bani publici influenta si controlul asupra saracilor. Este punctul in care capetele BOR care nu au fost inca orbite de megalomania Patriarhului Daniel ar putea sa se trezeasca, inainte ca cinismul lor sa demoleze cu adevarat sufletele celor naivi.

Altfel, destinul Bisericii Ortodoxe tinde sa fie si mai urat decat al celorlalte biserici crestine din lume. Deja exemplul Papei ar fi trebuit sa faca clerul BOR sa planga de rusine in cainta. In ritmul actual, BOR risca nu doar sa ajunga un muzeu pustiu, asa cum sunt fratii catolici, dar s-ar putea sa fie chiar tinta furiei celor carora saracia nu le-a mai lasat nimic de pierdut sau de sperat.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...