Dezlantuirea trufiei BOR (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 21 Martie 2013, ora 18:23
16233 citiri
Dezlantuirea trufiei BOR (Opinii)

Biserica Ortodoxa Romana cerseste bani de la statul roman dupa ce si-a dat seama ca veniturile proprii - uriase! - si fondurile primite pana acum de la Guvern si Primaria Capitalei nu o sa-i ajunga pentru finalizarea mastodontului numit Catedrala Mantuirii Neamului.

Conform proiectului, cladirea trebuie sa depaseasca in inaltime Casa Poporului, a doua cea mai mare cladire din lume. Potrivit evidentelor, orgoliul sutanelor negre din fruntea BOR depaseste pana si aroganta sumerienilor cu al lor turn Babel.

Patriarhului BOR nu-i ajunge ca dezvolta in plina criza cea mai prospera afacere din cate a vazut Romania, cu venituri in 2010, de exemplu, de peste 100 de milioane de euro. Banii aia nu au ajuns nici macar pentru fundatia catedralei, pentru ca astazi Biserica si-a propus sa mulga si statul de niste cash, pe langa duiumul de privilegii si scutiri de la plata taxelor si impozitelor.

Sfiosi, sfintii parinti ortodocsi au lansat un apel catre Guvern, Primaria Bucurestiului si cine s-o mai gasi, sa contribuie serios cu bani pentru ridicarea Mantuirii Neamului.

Pana acum, BOR a primit de la Guvern peste 4 milioane de euro, iar de la Primaria lui Oprescu doua milioane de euro. Sume derizorii, daca e sa le raportam la ce urmeaza sa inghita faraonicul imobil din beton care va trona in mijlocul Capitalei.

Oficial, suma necesara finalizarii proiectului este de 100 de milioane de euro. Pana in prezent, constructia a ingropat 50 de milioane de euro, potrivit datelor oficiale. Aceleasi surse neaga ca suma finala ar depasi 100 de milioane, insa pana acum cu jumatate din acesti bani abia s-a pus fundatia mastodontului.

E important cat ne va costa pana la capat ambitia bigotilor Bisericii, pentru ca devine aproape cert ca noi vom plati pana la ultimul euro, fara sa ne intrebe nimeni daca suntem sau nu de acord. Pentru costul total al lucrarii, in presa s-au vehiculat sume de doua-trei ori mai mari. Valori credibile, din moment ce planurile arhitectilor vizionari ai Patriarhiei includ lucrari de finisaj de cea mai inalta calitate.

Daca in dimensiuni viitoarea Catedrala se intrece cu Casa Poporului si Turnul Babel, in luxul pe care il va afisa sfidator tinta finala este sigur Taj Mahal-ul din Agra.

Dupa ce cifrele astea seci, sa privim putin in jur. Ghinionul suprem al BOR a fost poate ca in ziua cand ea cersea bani de la stat, sora ei cipriota isi punea intreaga avere la dispozitia statului pentru a iesi din teribila criza care bantuie intregul continent. In ciuda exemplului din Cipru, in ciuda imaginilor sfasietoare cu taranii care isi arunca laptele pe camp pentru ca nimeni nu il mai cumpara.

Precum Ana din legenda Mesterului Manole, Bierica Ortodoxa Romana isi vede linistita de drum, de afaceri si constructie. Mai crede acum cineva ca e o intamplare faptul ca exact in cea mai saraca tara din UE Biserica poate sa adune averi fabuloase doar intr-un an, in plina recesiune mondiala? Inutil insa orice apel la ratiune si bun simt.

In tara unde pana si guvernatorul BNR crede ca solutia pentru agravarea crizei este "numai Dumnezeu", ce sperante sa ne mai punem in fetele bisericesti ghidate doar de un orgoliu nemasurat si o trufie nefireasca timpurilor pe care le traim cu totii.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....