Dovezi ale existentei lui Iisus Hristos: Probe si controverse

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 11:07
15766 citiri
Dovezi ale existentei lui Iisus Hristos: Probe si controverse
Foto: Live Science

Iisus Hristos ramane cel mai vestit om care a trait vreodata. Dar cum stim acest lucru? Cei mai multi istorici considera ca Iisus Hristos a existat cu adevarat. Ei trag aceasta concluzie pe baza unor dovezi, precum scrierile din Biblie sau alte relicve pastrate in diverse biserici din toata lumea.

Cu toate acestea exista numeroase controverse legate de dovezile pastrate din timpurile stravechi, potrivit Live Science.

Va prezentam unele dintre cele mai importante dovezi descoperite de-a lungul istoriei care au suscitat indelungi dezbateri si controverse in randul oamenilor de stiinta si nu numai.

Giulgiul din Torino

Poate cea mai cunoscuta relicva religioasa din lume, Giulgiul din Torino este considerat de multi panza care l-a acoperit, dupa moarte, pe Iisus Hristos. Acest lintoliu are imprimat pe el imaginea corpului unui om, el fiind venerat de milioane de pelerini in catedrala din Torino, Italia.

Multi oamenii de stiinta il considera un fals. Datarea cu carbon a Giulgiului a aratat ca el nu este din vremea lui Hristos, ci din secolul al XIV-lea. Astazi, Biserica Catolica nu accepta in mod oficial Giulgiul din Torino ca fiind autentic, desi multi credincioasi, inclusiv Papa Benedict, au indicat faptul ca ei cred in sfintenia lui.

Crucile de lemn

Crucea de lemn, asa-zisa "Cruce adevarata" - crucea pe care a fost rastingnit Iisus Hristos, este imprastiata in toata Europa. Nu exista nicio manastire care sa nu aiba o asemenea cruce.

In unele locuri, exista fragmente mari, precum cele de la Capela Sfanta din Paris, de la Poitiers sau de la Roma.

Piroanele de pe cruce

Intr-un documentar difuzat in 2011 pe History Channel, regizorul Simicha Jacobovici spune povestea a doua piroane care ar fi fost descoperite intr-un mormant vechi de 2.000 de ani din Ierusalim.

El prezinta dovezi care sugereaza faptul ca aceste cuie l-ar fi pironit pe Iisus pe cruce. Mormantul in care au fost gasite relicvele este considerat de catre unii a fi cel al marelui preot Caiafa, care a prezidat procesul lui Iisus din Noul Testament.

Mai multi experti si cercetatori au respins dovezile din film, considerandu-le exagerate.

Cartile de metal

Saptezeci de carti din metal au fost descoperite intr-o pestera din Iordania, acestea fiind considerate cele mai vechi documente crestine. Oamenii de stiinta le-au numit "codice de plumb".

Crestinii au considerat aceste carti ca fiind o dovada a existentei reale a lui Iisus, deoarece pe o pagina apare o imagine a Mantuitorului. Intr-o scriere apare textul "voi umbla in neprihanire", care a fost interpretat de multi ca o trimitere la invierea lui Iisus.

Dar codicele este considerat un fals de catre alti cercetatori. "Imaginea, pe care unii o considera ca ar fi a lui Hristos, este zeul Soarelui, Helios", a declarat arheologul Peter Thonemann de la Universitatea Oxford.

Manuscrisele de la Marea Moarta

Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice care dateaza din timpul lui Iisus Hristos o reprezinta Manuscrisele de la Marea Moarta. O colectie imensa de documente si pergamente au fost gasite intr-o pestera din Israel in anul 1940.

Aceste texte au fost scrise intre anii 150 i.Hr. si 70 d.Hr. Intr-un singur loc, sulurile se refera la "un invatator al neprihanirii". Unii spun ca acesta ar fi Hristos, insa scepticii considera ca ar putea fi oricine.

Coroana de spini

Inainte de a fi crucificat, Evangheliile spun ca soldatii romani i-au pus o coroana de spini pe capul lui Iisus.

O astfel de coroana de spini se afla in catedrala Notre Dame din Paris. Istoria acesteia consemneaza faptul ca ea dateaza de cel putin 16 secole, dar nu este destul de veche pentru a fi din jurul anului 30 d.Hr.

Biblia

Cel mai important argument in favoarea existentei lui Iisus Hristos il reprezinta Biblia. Evangheliile sinoptice ale lui Matei, Marcu, Luca si Ioan sunt considerate de catre oamenii de stiinta ca au fost scrise de catre patru dintre ucenicii lui Hristos.

"Desi cateva carti au sustinut recent ca Iisus nu a existat niciodata, dovada ca el a trait este convingatoare pentru marea majoritate a oamenilor de stiinta, indiferent daca acestia sunt crestini sau nu", a spus Marcus Brog, un savant care a cercetat scrierile biblice, profesor emerit la Univeristatea Oregon, Statele Unite.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#dovezi existenta Iisus Hristos, #controverse existenta Iisus Hristos, #Giulgiul Torino panza Iisus, #dovezi Biblie existenta Hristos , #biserica