Statul ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii? Sondaj Ziare.com

Joi, 10 Martie 2011, ora 15:52
4662 citiri
Statul ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii? Sondaj Ziare.com

Proiectul de lege privind parteneriatul stat-Biserica in domeniul serviciilor sociale a provocat o reactie dura din partea societatii civile, care acuza monopolul in ceea ce priveste serviciile sociale finantate de stat.

Legea initiata de deputatul PD-L Raluca Turcan prevede ca 80% din banii necesari pentru serviciile de asistenta sociala ale Bisericii, actiuni caritabile sau formarea si instruirea voluntarilor sa vina de la stat.

Proiectul, depus inca din aprilie 2009, a fost adoptat in Camera Deputatilor, si a trecut lejer prin comisiile pentru drepturilor omului, comisia pentru munca, familie si protectie sociala si comisia pentru administratie publica. In Senat, proiectul a fost votat cu doar 1 vot impotriva.

Initial, Guvernul a prezentat un punct de vedere negativ argumentand ca proiectul nu are sursa de finantare, iar statul a implementat deja masuri de protectie sociala si ca acestea sunt prevazute intr-o sumedenie de alte legi (legea 272/2004 privind serviciile de zi pentru copiii separati de familie, HG 1434/2004 privind asistenta sociala ca atributie a Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, Ordonanta 68/2003 care precizeaza ca statul poate incheia conventii cu Biserica pentru asigurarea de servicii sociale).

Punctul de vedere al Guvernului a fost modificat insa dupa ce proiectul a fost prezentat sub forma de program national finantat de la bugetul de stat. Deputatul Raluca Turcan sustine ca nu exista nicio contradictie cu legislatia in vigoare.

"(...)Exista mai multe filtre, de la autoritatea locala pana la autoritatea nationala si practic toata finantarea se face intr-un mod cat mai transparent. El pleaca de la identificarea nevoii de la nivel local si se realizeaza un parteneriat cu autoritatea locala si ulterior se depune proiectul la autoritatea nationala", a declarat Raluca Turcan.

Aceasta adauga ca "nu exista o disonanta intre acest proiect si gama de asistenta sociala furnizata prin serviciile de stat", iar ulterior, daca programele functioneaza, o parte din serviciile de asistenta sociala de stat ar putea fi preluate de Biserica.

"Proiectul pleaca ca un proiect de asistenta sociala alternativa, de altfel el a fost lucrat impreuna cu reprezentantii Ministerului Muncii. Nu exista o disonanta intre acest proiect si gama de asistenta sociala furnizata prin serviciile de stat. El pleaca drept o forma alternativa de servicii sociale si, ulterior, daca se creeaza infrastructura si proiectele functioneaza, impreuna cu autoritatea locala poate fi preluata si o parte din asistenta sociala de stat", a declarat deputata Raluca Turcan.

ONG-urile spun ca sunt "scoase de pe piata" actiunilor caritabile, prin monopol

Mai multe asociatii si fundatii au trimis joi presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care au cerut sa nu promulge legea, sustinand ca aceasta instituie "un al doilea monopol" pe piata serviciilor de asistenta sociala, pe langa cel de stat.

Scrisoarea este semnata de Institutul pentru Politici Publice (IPP), Fundatia Alpha Transilvana, Fundatia "Estuar", Reteaua Romanian Harm Reduction Network (RHRH), Asociatia "Alaturi de Voi" si Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania.

"Organizatiile semnatare considera ca legea este in contradictie flagranta cu principiul competitiei libere in furnizarea de servicii sociale, instituind practic un al doilea monopol, dupa cel al statului, al unitatilor de cult, asupra furnizarii de servicii de asistenta sociala finantate in proportie de 80% din bugetul de stat", se arata in scrisoarea deschisa.

Deputatul PD-L sustine insa ca sistemul de finantare de la stat pentru ONG-uri nu va intra in contradictie cu cel pentru Biserica.

"Nu exista absolut nicio contradictie, atata timp cat proiectul este in concordanta cu toata legislatia in vigoare, toata legislatia europeana in vigoare, exista modele functionale in Uniunea Europeana in acest sens.

Nu exista nicio contradictie intre acest gen de serviciu oferit pe langa o unitate de cult si serviicile de la ONG-uri. Acelea intra pe un sistem de finantare de la stat, aici se face un program national, care in functie de o nevoie locala identificata de unitatea de cult impreuna cu autoritatea locala se acorda finantare de la bugetul de stat", a declarat Raluca Turcan.

Fundatiile mai arata ca exista un alt proiect de lege propus in Parlament, care permite ca unitatile de cult sa participe la procedurile competitive organizate de autoritatile publice la nivel judetean pentru contractarea serviciilor sociale alaturi de alte entitati, cum sunt ONG-urile.

O alta prevedere a legii este ca autoritatile sa puna la dispozitie Bisericii, pe langa bani, si terenuri sau cladiri pentru a sustine activitatile organizate. Fundatiile sustin insa ca aceasta prevedere nu promoveaza serviciile, ci nu face decat sa permita "finantarea constructiei de institutii numite asezaminte sociale, pe langa unitatile de cult, fara a se specifica conditii clare privind capacitatea acestora, limitele de finantare".

Deputata raspunde si acestor acuzatii, sustinand ca este vorba despre un punct de vedere "malitios" si ca statul nu doreste decat sa stimuleze activitatile de voluntariat si actiunile de asistenta sociala ale Bisericii.

"Cred ca este o interpretare insuficient fundamentata, as putea spune chiar malitioasa. Aceste centre de asistenta sociala, acolo unde ele exista, se fac pe langa unitatile de cult. Evident ca terenul apartine autoritatilor locale, dar este o forma de ajutor suplimentar, nu se investeste in cladiri, ci se ofera un stimulent pentru unitatile de cult de a dezvolta misiunea sociala pe care ele o au in societate, e o forma de sprijin", a declarat Raluca Turcan.

R. Turcan: Parteneriatul stat-biserica, un pas concret in reformarea sistemului de asistenta

Raluca Turcan sustine ca legea reformeaza sistemul de asistenta sociala

Raluca Turcan, initiatoarea proiectului, sustine ca prin implicarea Bisericii, se ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat.

Vicepresedintele PD-L a salutat adoptarea legii si sustine ca aceasta ofera o solutie de ajutor social, la problema deficitului de resurse din sistemul de asistenta si este "un pas concret pentru reforma sistemului de asistenta".

Legea prevede ca serviciile sociale, actiunile caritabile, formarea si instruirea corpurilor de voluntari, dar si activitati de educatie si formare inclusiv in domeniul ingrijirii persoanelor dependente, al medierii desfasurate de culte si fundatiile sale sa fie finantate in proportie de 80% de catre stat.

Obiectivul principal al legii este de a facilita implicarea Bisericii, alaturi de autoritatile locale si de comunitate in desfasurarea unor activitati din sfera asistentei sociale, mai arata Raluca Turcan, care sustine ca finantarea activitatilor Bisericii va fi facuta pe baza principiilor de libera concurenta, eficacitatea, transparenta, tratament egal, cofinantare (de 20%) si implicarea comunitatii.

Proiectul de lege vizeaza copii aflati in dificultate, persoane adulte cu dizabilitati, persoane varstnice lipsite de venituri, fara sustinatori legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilitati, care nu se pot intretine singure, persoane care au avut de suferit de pe urma calamitatilor naturale, familii sarace.

Esti de acord ca statul sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#stat finantare Biserica, #stat actiuni caritabile, #actiuni caritabile Biserica , #biserica