Exorcizarea dracilor din politica si finantarea BOR (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 19:58
6438 citiri
Exorcizarea dracilor din politica si finantarea BOR (Opinii)

Sa il vezi pe Gigi Becali cum scuipa in jur ca o maimuta, de frica sa nu fie posedat de dracii lui Cernea si ca sa alunge spiritele necurate din Parlament, e un spectacol trist, medieval si care ar fi impresionat Inchizitia Bisericii Catolice.

Dar e si circ obisnuit, cu care ne-am obisnuit. Lui Gigi Becali i-a spus cineva ca da bine la popor sa umbli cu Dumnezeu toata ziua in gura, daca altceva tot nu stii sa faci in politica. Alta e insa situatia cu Radu Mazare, circarul sef al Constantei, care are o relatie cu cele sfinte la fel de profunda ca si legaturile Crudutei cu mecanica cuantica si istoria religiilor.

Initiativa parlamentarului Remus Cernea e cea mai decenta si de bun simt propunere pe care un politician roman ar fi putut sa o aiba in aceste vremuri. Deputatul USL e cel putin consecvent cu opiniile sale dinainte de a fi ales si acum nu face decat sa puna in practica ideile pe care si le-a facut cunoscute inainte de a fi ales.

Insa el a fost ajutat sa se aleaga in Constanta de fratii Mazare, dupa cum se pare, care amandoi au sarit pe Cernea cu toate cuvintele pe care le stiu, amenintandu-l pana si pe Ponta sa-i bage mintile in cap "tampitului".

Remus Cernea propune foarte simplu ca Biserica Ortodoxa Romana sa nu mai fie finantata de la bugetul de stat, pe langa scutirile de plata a taxelor si impozitelor pe care statul le-a facut cadou, ci BOR sa fie finantata prin intermediul unui impozit individual optional, asa cum se practica in aproape toate statele din Europa. Singura exceptie este Polonia catolica, unde statul finanteaza din greu biserica de la buget, insa si acolo exista discutii avansate pentru a se renunta la aceasta forma de mituire oficiala a uriasului aparat de propaganda din spatele crucii.

E mai mult decat evident de ce politicienii nici nu vor sa auda sa intarce Biserica Ortodoxa, desi la noi ea ar supravietui si pe cont propriu, prea bine chiar, avand in vedere criza care strabate lumea.

Insa ce interes ar putea avea politicienii sa scoata BOR de sub sutana bugetului de stat si sa o impinga catre reforma si modernizare, cand obscurantismul si bigotismul ortodox propovaduit de fanaticii slujitori ai Domnului nu fac altceva decat sa intretina si mai bine mintile incuiate si pline de prejudecati ale credinciosilor.

Care ar fi interesul politicienilor, ei insisi abia trecuti de scoala generala si educati in fuga calului la scoala vietii, sa incurajeze educatia si desprinderea poporului de la sanul Bisericii Ortodoxe, cand inca institutia care se bucura de cea mai mare incredere in randul romanilor este BOR?

In fata acestei evidente, pana si un petrecaret ca Radu Mazare devine drept credincios si propovaduieste cele sfinte in ritm de salsa de langa fete in bikini.

Reactiile vehemente ale politicienilor de sustinere a finantarii Bisericii de catre stat nu au nicio legatura nici cu realitatea. Cifrele spun totul: statul varsa de la buget catre Biserica, anual, aproape aceeeasi suma pe care, de exemplu, BOR o obtinuse doar ca profit in 2011 - aproximativ 100 de milioane de euro.

Asadar, reactiile isterice ale lui Mazare si Becali nu au de-a face deloc cu realitatea si conservarea credintei crestine, ci urmaresc doar pastrarea voturilor. Oricat de costisitoare ar ajunge pentru stat intretinerea BOR, nimic nu va fi prea mult pentru a nu supara drept credinciosii.

In fond, cand stii ca nu mai poti sa asiguri conditii decente de educatie, cand spitalele si sanatatea sunt la pamant, iar cercetare si dezvoltare nu exista, fiind declarate demult fleacuri lipsite de interes, singura prioritate pentru politicieni trebuie sa ramana intretinerea iluziei si a credintei in lumea de apoi, care va razbuna toate nedreptatile de aici si de acum.

Citeste si:
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
Eșecul PSD de la Sectorul 1. Cum încearcă social-democrații să ascundă rușinea referendumului ratat împotriva lui Clotilde Armand
La un an de zile după ce au început să strângă primele semnături, PSD alături de alte cinci partide nu au reușit să strângă îndeajuns de multe semnături pentru organizarea...