FOR: Guvernarea electronica va avea un efect nociv asupra dreptului la viata privata

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 15:50
1470 citiri
FOR: Guvernarea electronica va avea un efect nociv asupra dreptului la viata privata

Proiectul prin care se urmareste implementarea cartilor de identitate electronice este de neinteles, cu totul lipsit de fundamente, in conditiile in care nu exista nicio analiza serioasa asupra impactului pe care acesta il va produce in societate si asupra vietii private, asupra libertatilor civice si libertatii de constiinta.

Aceasta este concluzia la care au ajuns membrii Forul Ortodox Roman (FOR) in urma dezbaterii publice pe tema actelor de identitate electronice.

"S-a reliefat, in urma discutiilor, ca nu exista un studiu/estimare cu privire la costurile ridicate de implementarea intregului sistem informatic necesar functionarii cartilor de identitate electronice. De asemenea, nu exista un studiu cu privire la riscurile de securitate puse de acest sistem si de dispozitivele electronice ce vor fi folosite.

Intr-un mod surprinzator, reprezentantii M.A.I. au raspuns ca nu exista nici macar un studiu de impact al politicilor publice referitoare la acest proiect, pe motivul ca "nu s-a considerat necesar"! Raspunsul reprezentantilor MAI referitor la intrebarea daca au realizat un studiu sociologic de impact, pe langa faptul ca a fost negativ, a denotat si o completa ignorare si minimalizare a problemei.

Acest lucru in ciuda faptului ca exista deja o intreaga literatura de specialitate care arata efectele nocive pe care societatea informationala si, in conexiune, guvernarea electronica (ce include si folosirea actelor de identitate electronice dar nu se reduce la acestea) le au atat asupra garantarii dreptului la viata privata cat si asupra modului in care cetateanul se raporteaza atat fata de puterea de stat cat si fata de societate. Prin impact social nu se intelege o simpla sondare a opiniei publice, ci se are in vedere o schimbare a paradigmei culturale cu privire la notiunile de viata privata, libertate si autoritate publica", arata Iulian Capsali, reprezentant FOR.

In calitate de for crestin-ortodox, membrii FOR sustin ca nu pot accepta o societate in care cultura supravegherii si a transparentei vietii individului in fata statului sa devina normative.

"Nimeni nu poate garanta ca esafodajul sofisticat ce se doreste a fi instituit in materie de supraveghere (prelevarea datelor biometrice, deocamdata doar la "purtator", dispozitive smart card, baze de date centrale cu interoperabilitate globala deocamdata limitata) nu se va extinde, ulterior, pentru a ingloba intreaga populatie civila si intreaga infrastructura electronica - inclusiv privata - in care, in prezent, ne lasam "urmele" electronice", arata FOR.

Forul Ortodox Roman s-a adresat si Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, pentru ca punctul de vedere crestin sa indice cu limpezime si forta sporita limita etica pana la care se poate intinde un guvern cand are de-a face cu datele private ale persoanelor si cu supravegherea cetatenilor.

Exista deja un precedent in care Biserica, prin vocile ierarhilor, s-a facut auzita in acest domeniu. Este vorba despre masura introducerii pasapoartelor biometrice de anul trecut.

Patriarhul Romaniei a adresat un memoriu catre ministrul de atunci al Internelor dar cu toate acestea, in Romania se elibereaza deja carnete de conducere ce contin date biometrice si exista indicii despre extinderea acestui sistem si la cartile de identitate.

Forul Ortodox Roman este o structura federativa fara personalitate juridica, ce a fost fondat la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentantilor a 60 de organizatii civice cu caracter cultural si social, care au participat la Conferinta Asociatiilor Laicatului Ortodox Roman.

Forul Ortodox Roman este coordonat de liderii organizatiilor: Asociatia "Rost", Asociatia "Christiana", Asociatia Pro Vita - Bucuresti, A.R.T.R.I. si Fundatia "Sfintii Martiri Brancoveni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#FOR carti identitate electronice , #biserica