Sociologul Gelu Duminică, amenințat că va fi dat în judecată după ce i-a comparat pe ortodocșii conservatori cu talibanii din Afganistan

Miercuri, 18 August 2021, ora 21:36
22124 citiri
Sociologul Gelu Duminică, amenințat că va fi dat în judecată după ce i-a comparat pe ortodocșii conservatori cu talibanii din Afganistan
Gelu Duminică este profesor la Facultatea de Sociologie a UB FOTO Facebook/ Gelu Duminică

Sociologul Gelu Duminică a fost amenințat că va fi dat în judecată de către un cunoscut comentator ultra-conservator român după ce, într-o postare pe Facebook, i-a comparat pe creștinii ortodocși de extremă dreapta cu talibanii veniți la putere în Afganistan.

„Pentru cine nu stie, agenda publica talibana din Afganistan include:

- interzicerea avortului;

- eliminarea oricarei separatii intre religie si stat;

- condamnarea relatiilor homosexuale;

- asumarea studierii religiei in scoli ca materie principala;

- sustinerea tezei ca evidentele stiintifice trebuie sa fie ignorate in fata credintelor religioase;

Va rog sa inlocuiti "musulmani" cu "ortodocsi" (a se intelege politicienii care se pretind religiosi) si sa va ganditi la ce se intampla, aici, la noi, in Romania. Si sa-mi explicati si mie cum Dumnezeu vad ca unii critica fix ceea ce sustin ca e bine sa facem in Romania”, a scris Gelu Duminică, profesor la Universitatea București, pe pagina sa de Facebook.

Câteva ore mai târziu, Adrian Papahagi, un comentator ultra-conservator, cadru universitar la UBB, a reacționat pe pagina sa de Facebook, anunțând că-l va chema în instanță pe Gelu Duminică pentru calomnie. Asta după ce, acesta din urmă, a scris într-un răspuns la postarea sa că personaje precum „Becali, Neamțu sau Papahagi poartă doar alte nume în Afganistan”.

„Pentru această calomnie, îl voi da în judecată pe individul numit Gelu Duminică.

Că individul Duminică este incult, e problema lui. Incultura nu justifică însă calomnia.

Individul Duminică va trebui să justifice la tribunal comparația dintre un intelectual creștin-democrat, care a avut o activitate politică documentat democrată între 2012-2015, și ale cărui scrieri sunt publice, și o mișcare islamistă criminală, ale cărei crime sunt la fel de documentabile.

Individul Duminică va trebui să găsească, în tot ce am scris și am făcut eu:

1. cereri de interzicere a avortului. Dezaprob profund practica avortului, dar nu am cerut nicăieri niciodată interzicerea ei. Chiar și dacă aș fi făcut-o, nu puteam fi comparat cu niște ucigași.

2. orice poziție în care susțin eliminarea separației stat/Biserică. Am pledat constant pentru respectarea tradiției creștine, nu pentru teocrație.

3. condamnarea relațiilor homosexuale. Am susținut în spațiul public păstrarea în coordonatele tradiționale a instituției căsătoriei, am deplâns ideologizarea marxistă a sexului și mi-am exprimat rezerva față de ideologia genderistă. Niciodată, niciunde, în scris sau oral, nu am cerut condamnarea relațiilor homosexuale.

4. Da, sunt pentru predarea religiei în școli ca până acum. Ce-i aia materie principală? Româna, matematica, fiindcă au 5 ore? Religia e oricum opțională. Oricum, nu văd în ce fel a susține predarea religiei creștine în școala românească te transformă în criminal.

5. O aberație absolută, pe care evident că nu am susținut-o. Și dacă aș fi susținut așa prostie, tot nu puteam fi comparat cu criminali și teroriști”, a scris Papahagi.

Alte voci, procum sociologul Claudiu Tufiș, au comentat această dispută susținând că cei ca Papahagi nu au „simțul ridicolului”.

„După toate rahaturile pe care Papahagi le scrie despre cei care gândesc diferit decât el, este amuzant sa îl vezi ca amenință că îl da în judecata pe Gelu Duminica pentru ca acesta l-a comparat cu Talibanii.

Nu știu ce sa zic. Știu doar ca americanii spun ca "if it walks like a duck, if it quacks like a duck..."

E trist sa ajungi la 45-50 de ani și sa nu ai deloc simțul ridicolului”, a scris acesta din urmă pe pagina sa de Facebook.

Eveniment Quarterly Report

Cel puțin șapte persoane au murit și alte 10 au fost rănite în Mexic. Cum s-a produs tragedia
Cel puțin șapte persoane au murit și alte 10 au fost rănite în Mexic. Cum s-a produs tragedia
Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zece au fost rănite duminică în Mexic, după ce acoperişul unei biserici s-a prăbuşit în timpul slujbei în oraşul Ciudad Madero...
Guvernul pregătește o reformă în jocurile de noroc: ”Nicio companie fără sediu în România nu va mai putea avea această activitate”
Guvernul pregătește o reformă în jocurile de noroc: ”Nicio companie fără sediu în România nu va mai putea avea această activitate”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că în şedinţa de joi va veni cu reforma în jocurile de noroc, astfel că nicio companie, dacă nu are sediul social în România, nu va mai putea avea...
#Gelu Duminica sociolog, #biserica, #talibani, #conservatori , #biserica