Guvernul PSD trimite o gramada de bani pentru o biserica din Elvetia. Romanii de acolo ar prefera sa fie investiti in scoli si spitale din tara. Reactia BOR

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 13:45
13766 citiri
Guvernul PSD trimite o gramada de bani pentru o biserica din Elvetia. Romanii de acolo ar prefera sa fie investiti in scoli si spitale din tara. Reactia BOR
Foto: Parohia Ortodoxa Romana Sf M MC Gheorghe Berna

Guvernul a subventionat cu aproape 430.000 de euro (470.000 de franci elvetieni) achizitia de catre Biserica Ortodoxa Romana a unui centru parohial in capitala Elvetiei. Informatia a fost facuta publica de romanii din Asociatia Rezist Zurich, care s-au declarat revoltati de acest lucru, cerand Parohiei din Berna sa dea banii inapoi si sa solicite ca suma sa fie investita in tara in scoli sau spitale.

"Parohia Bisericii Ortodoxe Romane din Berna a achizitionat anul acesta un impresionant imobil in capitala Elvetiei - un ansamblu arhitectonic cu mai multe sali, bucatarie si un apartament.

Centrul Parohial Heligkreuz - a fost cumparat de la comunitatea catolica din Berna care, conform declaratiilor publice, nu-si mai putea permite costurile anuale, extrem de ridicate, necesare pentru intretinerea monumentului arhitectonic. Astfel, cu parere de rau, catolicii au renuntat la centrul lor in schimbul unei sume de 900.000 CHF", au transmis cei de la Rezist Zurich, intr-un comunicat catre Ziare.com.

Acestia spun ca noua parohie este deja a 13-a din Elvetia.

"Desi au fost trimise invitatii tuturor credinciosilor din celelalte 12 parohii ale BOR de pe teritoriul Elvetiei, numarul credinciosilor romani care au participat la sfintirea asa numitului 'centru al tuturor romanilor din Elvetia' (care a avut loc pe 21 aprilie 2018, n.red.) a fost de circa 100 de persoane", se mai arata in comunicat.

Rezist Zurich face trimitere si la declaratiile preotului paroh, Laurentiu Precup, care a anuntat ca din cei 900.000 de franci elvetieni, 400.000 CHF au fost stransi din donatii, iar pentru restul de 500.000 CHF a facut un imprumut pe 10 ani la o banca elvetiana. Mare parte din acest imprumut, insa, a fost acoperit in doar cateva luni dupa ce Guvernul a dat 470.000 de franci elvetieni, astfel ca acum parohul a facut un apel catre credinciosi ca sa achite si ultima transa de 30.000 CHF care a mai ramas din imprumut.

"Ingrijorarea ratelor la banca ce urmau sa impovareze parohia pentru urmatorii 10 ani, si mare parte din povara inerenta finantarii acestui proiect a trecut. Cu ajutorul celor care au sprijinit actiunea noastra pana acum si cu siguranta rod al lucrarii lui Dumnezeu, am reusit sa adunam suma de 870.000 CHF.

Prin darnicia si dorinta romanilor din Elvetia s-a strans suma de 400.000 CHF. Guvernul Romaniei a subventionat proiectul nostru cu suma de 427.500 EURO/470.000 CHF", se arata in comunicatul semnat de preot.

Guvernul Elvetiei baga bani in spitalele si scolile din Romania, Guvernul roman finanteaza biserici in diaspora

Asociatia Rezist Zurich cere, acum, ca suma sa fie restitutita Guvernului, pentru ca acesti bani ar putea face o diferenta pozitiva daca ar fi investiti in Romania.

"Cum sa explicam noi guvernului tarii care ne-a adoptat, ca, in vreme ce contribuabilii elvetieni sustin proiecte de modernizare in spitale si scoli din Romania, Guvernul Romaniei gaseste necesar sa trimita aproape jumatate de milion de franci din banii romanilor spre Elvetia pentru un 'centru cultural' sau o parohie pentru noi, romanii de aici?

Cum sa acceptam noi aceasta subventie din partea Guvernului Romaniei in conditiile in care fondurile pentru cercetare, justitie, sanatate si investitii publice din tara noastra sunt taiate drastic de catre acelasi guvern? Cand Romania se confrunta cu crize grave in atatea sectoare ale vietii cetatenilor?

Rugam Parohia din Berna sa returneze subventia de 470.000 CHF statului roman si sa ceara directionarea acestei sume spre un proiect social public, care sa aduca impact pozitiv imediat asupra vietii romanior din tara - cum ar fi de exemplu sprijinirea unor asociatii ca Daruieste Viata, Magichome sau Magicamp, care se ocupa de copiii romani bonavi de cancer", se mai arata in documentul citat.

Cei de la Rezist Zurich cer pe aceasta cale, atat Patriarhiei, cat si Guvernului Romaniei, "transparentizarea totala privind toate donatiile precum si achizitiile mobile si imobile ale Bisericii Ortodoxe Romane de pe teritoriul Elvetiei din ultimii 15 ani".

Reactia BOR: Cultele contin autentica societate civila

Ziare.com a cerut un punct de vedere de la BOR in legatura cu solicitarile facute de Rezist Zurich.

Patriarhia sustine ca subventia acordata in acest caz este absolut normala si ca si Biserica sprijina statul in numeroase domenii.

"Nu exista absolut nicio problema discutabila in ea. Orice stat democratic isi sprijina cetatenii din tara si diaspora, inclusiv in registrul spiritual, nu exclusiv economic, in virtutea obligatiei sale fata de cultele religioase recunoscute de el, culte care, prin autentica societate civila pe care o contin in mod covarsitor in Romania, ajuta la randul lor statul in multe registre: caritabil, cultural, social.

Doar cine ignora, voit sau nu, natura si principiile pur democratice ale relatiei reciproce Stat-Culte se poate trezi criticand implicarea statului in sustinerea propriilor cetateni care si-au declarat in procent de 99% apartenenta religioasa", a declarat, pentru Ziare.com, purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu.

Istoricul Oliver Jens Schmitt, despre relatia dintre Biserica Ortodoxa si puterea politica, intr-o Romanie devenita tinta a strategiei de destabilizare a Rusiei - Interviu

Am incercat sa aflam si cate astfel de subventii a acordat Guvernul in decursul acestui an. Va vom informa de indata ce vom primi raspunsul de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Amintim ca, in luna iulie a acestui an, Patriarhia a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Romanilor de Pretutindeni care prevede "eforturi comune in beneficiul comunitatilor romanilor de pretutindeni prin constructia, reparatia, conservarea si dotarea bisericilor, bibliotecilor si muzeelor, prin renovarea si intretinerea caselor memoriale, a monumentelor istorice si a cimitirelor".

Totodata, protocolul reglementeaza si organizarea, tot prin efortul comun al semnatarilor, de "evenimente traditionale cu ocazia sarbatorilor, diverse manifestari culturale, tabere pentru copiii si tinerii din afara granitelor tarii, concursuri de limba romana, derulate in cadrul proiectului 'Scoala de Duminica', ore de religie avand drept scop familiarizarea copiilor cu credinta ortodoxa, cu legatura dintre poporul roman si crestinism si cu respectarea libertatii religioase".

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#Guvern subventie biserica Elvetia Berna, #bani Guvern PSD Biserica , #biserica