Guvernul n-are nevoie de stiinta. In BOR we trust (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 17:00
13324 citiri
Guvernul n-are nevoie de stiinta. In BOR we trust (Opinii)
Foto: Flickr

Oricat de fantastica ar putea sa para omului laic modern, realitatea e ca in Romania anului 2013 Biserica Ortodoxa a capatat dimensiuni faraonice si functioneaza ca un stat in stat, dezvoltand afaceri dupa reguli asemanatoare organizatiilor de tip mafiot.

Cuvinte dure care pot leza sensibilitatea unor persoane nevinovate si bine intentionate care cauta si fac doar bine semenilor. Lor - toate scuzele. Si, totusi, restul e durere.

Sa luam una dintre definitiile cel mai des intalnite ale termenului de mafie: grup sau asociatie de cetateni unite prin preocupari comune in dorinta de a-si satisface si a-si apara reciproc interesele private, impotriva celor publice.

Daca privim spre ce a ajuns BOR, principiile dupa care se guverneaza si rezultatele concrete ale actiunilor slujitorilor ei - considerati a fi ai lui Dumnezeu - asemanarile cu definitia standard de mai sus este izbitoare.

Sa recapitulam acum cateva cifre care, tocmai din cauza irealului pe care il contin, sunt prezentate tot mai des si mai complex in presa.

Ce inseamna Biserica Ortodoxa Romana astazi? Pe scurt: o afacere cu profit de cateva zeci de milioane de euro pe an (in 2011 - aproximativ 100 de milioane de euro), careia i se mai adauga an de an o suma aproape identica alocata de la stat, scutiri de taxe si impozite pe terenurile si afacerile pe care le are, colectari de sume uriase de bani de la cei saraci si un lux inuman afisat la varful organizatiei.

Ultimii aparatori ai utilitatii acestei industrii privilegiate de catre stat si paralela fata de interesul public sustin ca Biserica isi foloseste uriasa avere pentru a faptui opere de caritate.

Este teza enuntata de fiecare data si de purtatorul de cuvant al BOR si reluata mereu de vreun episcop care da vreun interviu pe undeva ca sa mai dracuiasca putin activitatea satanica a presei si a celor care au ALTE credinte.

Celor care au timp sa creada poezia cu faptele de caritate ale Bisericii, le-as sugera sa faca o vizita la orice manastire doresc insotiti de doi-trei sau mai multi cetateni din strainatate.

Caritatea se traduce in cazul asta prin tarifele duble pe care sfioasele maicute le cer de la straini (doar pentru ca nu sunt romani) pentru orice fel de activitate tarifata - si se taxeaza multe.

Tot din dragostea crestina fata de aproape si iubirea fata de saraci, nu exista biserica in tara unde slujitorii Domnului sa nu iti ceara o mica avere pentru orice serviciu ar binevoi sa presteze - de la botezuri, casatorii, nunti si pana la sumele extravagante cerute inainte de ultimul drum spre groapa.

Nu o data s-a intamplat ca smeritii preoti sa ameninte familia indurerata ca nu-i primeste mortul in biserica, daca nu plateste suma exacta ceruta de uriasele nevoi ale organizatiei.

Presa din Romania a descoperit de curand afacerile legale, firmele de constructii, fabricile, trusturile de presa, hotelurile si agentiile de turism ale Bisericii Ortodoxe, insa banii cei mai multi si constant curg vin tocmai din acele activitati care se presupune a fi "opere de caritate".

Incercati, de exemplu, sa vedeti cat costa sa faceti o nunta intr-una din salile lor noi, construite special pentru organizarea de evenimente speciale. Veti descoperi atunci adevarata latura caritabila a ortodoxiei.

Probabil operele de caritate au fost puse in asteptare pana la implinirea ambitiei obsedante a patriarhului de a inalta la cer Mall-ul Mantuirii Neamului, ultima extravaganta a BOR in timpul celei mai crunte crize economice.

Ca Biserica a devenit de mult o afacere scapata de sub controlul statului e un lucru stiut, insa complicitatea politicienilor cu sutanele negre de dragul voturilor o innoiesc an de an.

Daca BOR a ajuns in prezent monstrul pe care il putem intui, acest lucru are un singur vinovat - Guvernul care a inchis ochii si a dat pe sub masa bani si privilegii, iluzionandu-se ca-si cumpara simpatie si voturi. O afacere in care s-au vandut unul pe altul. Scaderea lor in sondaje spune totul.

Dureros e ca vedem cum si noul guvern prefera sa taie bani de la cercetare, ca sa aiba de unde da catre biserici. Trist e ca opera de caritate a BOR nu e resimtita si de cercetatorii de la Ploiesti care nu si-au mai primit salariile de peste doi ani si astazi cer sa fie eutanasiati.

Dar poate e tot vina lor ca nu cred suficient in Dumnezeu, altfel ar fi fost deja la doi metri sub pamant, umpland si mai mult conturile BOR. Asa au ales sa moara de foame in numele stiintei si a ideii ca cercetarea si inovatiile ne fac viata mai buna si mai usoara - aici si acum.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#afaceri BOR, #profit BOR, #mafie BOR , #biserica