Inainte ca Biserica sa moara

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 17:41
9938 citiri

La protestele din aceste zile nu s-a strigat impotriva vreunui politician, desi cativa au incercat sa indrepte manifestarea impotriva lui Liviu Dragnea sau chiar a presedintelui Klaus Iohannis, fara succes. S-a strigat insa impotriva patriarhului Daniel. E o scena halucinanta sa vezi 10, poate 15.000 de oameni, o buna parte a Pietei Universitatii, strigand "Jos Daniel!".

Probabil ar fi fost mai multi, pentru ca unii intrebau nedumeriti in jur "care Daniel?" si apoi incepeau sa aplaude cand li se spunea ca e vorba de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Nu e pentru ca BOR ar avea vreo legatura cu tragedia din Colectiv, nu pentru ca se construiesc "catedrale, nu spitale". E pentru ca BOR nu este ce ar trebui sa fie.

Intr-un moment de soc pentru intreaga natiune, Biserica s-a comportat deplorabil. In loc sa fie ghidul sau spiritual, sa ofere alinare, compasiune si tot ceea ce trebuie sa ofere o biserica, a facut exact invers.

Patriarhul s-a purtat artagos si arogant, cerand ca tinerii "sa nu mai mearga in cluburi", purtatorul de cuvant aproape cinic, diferite fete biserice (chiar si un mitropolit) i-au facut satanisti sau au pus moartea lor pe seama Halloween-ului.

Ce se astepta de la ei? O spunea o femeie la televizor: "sa trimita un preot (au trimis dupa 4 zile), sa faca slujbe la Patriarhie, sa traga clopotele non-stop". In traducere, Biserica TREBUIA SA ARATE CA II PASA. Sa inteleaga ce se intampla cu natiunea pe care, teoretic, o pastoreste in mare parte din punct de vedere spiritual.

Radacinile furiei sunt mai adanci

Nu e doar cum s-a purtat Biserica acum. E cum se poarta din 1990 incoace. Este o organizatie cu mari probleme de coruptie. Uriase. Sunt la dimensiunile celei din politica. Si este o organizatie protejata, care are firme, hoteluri, paduri si asa mai departe.

O organizatie care primeste sume uriase de la stat si, uneori, le cere agresiv. Mai tineti minte scrisoarea spre autoritatile locale prin care li se cerea sa contribuie cu bani la Catedrala Neamului, dupa ce oricum contribuise Guvernul, Primaria Capitalei si unele primarii de sector?

Asta in timp ce societatea romaneasca e sufocata de coruptie si saracie, in timp ce e nevoie de bani pentru multe alte lucruri.

Da, religia e importanta pentru milioane de oameni. Biserica e importanta. Dar mai important e sa nu murim in spitale. Mai important e sa scoatem din saracie milioane de oameni. Mai important e sa functioneze statul. Iar Biserica dreneaza resurse dinspre acele directii, orice am spune.

Secolul 21, nu 12

Nu e vorba doar de bani. E vorba si de mentalitati si rolul Bisericii in stat. Biserica a ramas o institutie medievala. Eu credeam ca preotii trebuie sa fie oameni blanzi si intelegatori. Chiar am intalnit cativa care erau asa. Dar vedeti cum se poarta cea mai mare parte a Bisericii, in primul rand patriarhul, fata de lucrurile ce tin de modernitate?

Tinerii sa nu mearga in cluburi? Ce fel de gandire ingusta si lipsa de intelegere a societatii in care traim e asta? Sau sa consideri distractia de Halloween, sarbatoare despre care 90% din cei care participa la petreceri habar n-au ce e, drept ceva satanic, asa cum o fac unii preoti?

Si de-ar fi doar atat. Citeam acum cateva zile un discurs al patriarhului in care ataca "traditii orientale" gen meditatia, "intoarcerea spre sine". Mi s-a parut stupefianta tendinta asta de a condamna cautarile oamenilor/alte optiuni sau a le considera periculoase, necrestine.

Si problema nu se opreste aici. Problema e ca se translateaza toata mentalitatea asta medievala, care judeca tot ce nu e ce trebuie sa fie cum crede Biserica, in scoala. Intoleranta fata de cei diferiti (atei, homosexuali, rockeri samd), precum si modul simplist al BOR de a vedea lucrurile ma nemultumesc cum ii nemultumesc pe multi altii si consider ca, daca tot exista, ar trebui sa existe in afara cadrului scolii si al statului.

Uitati-va la manualele de religie!

Biserica trebuie sa se trezeasca

Nu vreau ca BOR sa dispara sau sa ajunga o ruina, e un reper nu numai pentru identitatea nationala si traditiile noastre. Dar BOR merge in directia asta prin comportamentul sau.

Deja increderea in Biserica scade in fiecare an (si probabil vom vedea o scadere mare in perioada asta), iar conducatorii sai par mai izolati ca oricand de ceea ce doreste societatea.

Pentru BOR e nevoie de o trezire la realitate. O despartire mai accentuata de stat si o despartire de propria coruptie. Dar, mai ales, e nevoie sa inteleaga societatea in care traieste.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reactie Patriarh Daniel incendiu club Colectiv, #reactie preoti biserica incendiu colectiv, #morti colectiv Holloween satanisti , #biserica