Incepe pelerinajul de Sfanta Parascheva: Primarul Pandele trimite 6.000 de oameni cu 150 de autocare

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 19:52
5032 citiri
Incepe pelerinajul de Sfanta Parascheva: Primarul Pandele trimite 6.000 de oameni cu 150 de autocare
Foto: Arhiva Facebook/Florentin Pandele

Aproximativ 6.000 de credinciosi din localitatea ilfoveana Voluntari, imbarcati in 150 de autocare, sunt asteptati sa ajunga la Iasi marti dimineata, pentru a se inchina la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva.

Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei, autocarele cu pelerini vor pleca din Voluntari luni seara, incepand cu ora 22:00, urmand sa ajunga la Iasi in cursul diminetii de marti. Autocarele vor fi parcate intr-o zona din apropierea Catedralei Mitropolitane, apoi credinciosii se vor aseza la rand, pentru a trece pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva.

In total, sunt asteptati sa ajunga la Iasi 6.000 de pelerini din localitatea Voluntari, primaria condusa de Florentin Pandele punand la dispozitie 150 de autocare.

Este al 13-lea an consecutiv cand Primaria Voluntari organizeaza si finanteaza din bugetul propriu aceasta excursie.

Primii pelerini s-au asezat deja la rand inca de luni dimineata, la Iasi, fiind vorba despre un barbat din Vrancea si o femeie din Neamt, ambii avand peste 70 de ani. Cei doi au spus ca in fiecare an vin la Catedrala Mitropolitana si ca raman peste noapte in aer liber, pentru a se inchina primii la moaste, imediat ce acestea vor fi scoase din lacasul de cult.

CFR Calatori a anuntat, luni, ca in 11, 12 si 13 octombrie va fi introdus un tren suplimentar pe ruta Bucuresti-Iasi, care va pleca din Gara de Nord la ora 22:00.

Totodata, va fi suplimentat numarul de vagoane la trenurile care fac legatura intre Iasi si Bucuresti, Cluj, Timisoara si Galati.

Peste 150.000 de credinciosi sunt asteptati in aceasta saptamana la Iasi, sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, racla urmand so fie scoasa marti dimineata din Catedrala Mitropolitana, in cadrul unei procesiuni religioase.

Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iasi se vor putea inchina si la moastele Sfintei Intai Mucenite si Intocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Manastirea Neamt.

Pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces catre Catedrala Mitropolitana.

Sfanta Liturghie este programata sambata, 14 octombrie, si se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 10-12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, randul pelerinilor atingand cativa kilometri.

Citeste si Nu ai ajuns la Iasi la moastele Sfintei Parascheva? Exista o alternativa chiar in Bucuresti

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Pandele pelerini Parascheva Iasi autocare , #biserica