Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Iohannis, despre finantarea Catedralei Neamului: Nu simt nevoia

Joi, 06 Februarie 2014, ora 18:16
4413 citiri
Iohannis, despre finantarea Catedralei Neamului: Nu simt nevoia
Foto: Arhiva

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca nu va aloca fonduri pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, avand "alte prioritati pentru investitii", si ca nici nu va discuta in CL acest aspect pentru ca "nu simte nevoia".

Primarul Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, daca va sustine financiar constructia Catedralei Neamului, acesta negand. "De la Primaria Sibiu, nu cred", a spus Iohannis.

Iohannis a afimat ca proiectul "are sanse bune sa primeasca bani de la sibieni, cum va primi, probabil, si de la bucuresteni, constanteni, donatii private". Acesta a adaugat ca, la finalul anului trecut, a primit din partea Patriarhiei Romane "o scrisoare generica", in care nu se cerea o suma anume.

Buzau: CJ si Primaria nu aloca bani pentru Catedrala Neamului. Sunt alte prioritati

"Am raspuns foarte politicos ca avem alte prioritati pentru investitii", a mai spus edilul Sibiului. Intrebat daca intentioneaza sa discute in Consiliul Local posibilitatea alocarii de fonduri pentru acest proiect, Iohannis a raspuns: "Nu. Nu simt nevoia".

Sibiul, de esenta ecumenica

Primarul Sibiului, care apartine de Biserica Evanghelica, a afirmat ca decizia sa "nu se poate interpreta intr-o forma sau alta", el fiind "de esenta ecumenica".

"Sunt asa, de esenta ecumenica si chiar cred in esenta Sibiului, unde traim asa de cateva sute de ani, si ortodocsi, si catolici, si evanghelici. Cred ca am trait bine impreuna si vreau sa ramana asa. Nici nu cred ca ma banuieste cineva de o atitudine partinitoare", a conchis Iohannis.

La randul lor, reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Sibiu au declarat ca, in noiembrie 2013, au primit din partea Patriarhiei Romane o solicitare pentru alocarea sumei de 300.000 de lei pentru Catedrala Neamului. Si oficialii CJ Sibiu vorbesc despre "alte prioritati de investitii" si spun ca nu vor aloca fonduri pentru acest proiect.

Potrivit surselor citate, CJ Sibiu a alocat, anul trecut, cate 1.000 de lei "ajutor de incalzire" pentru toate parohiile din judetul Sibiu, indiferent de biserica de care apartineau acestea.

BOR cere din nou bani pentru Catedrala Neamului

Patriarhia Romana a adresat o scrisoare reprezentantilor autoritatilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, precizand, intr-un comunicat transmis marti, ca a fost vorba despre un demers in conformitate cu Legea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, care prevede ca, la solicitarea Administratiei patriarhale, autoritatile de stat centrale si locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

Banii ceruti autoritatilor locale pentru Catedrala Mantuirii Neamului au generat o disputa publica intre primarul din Targu Mures, Dorin Florea, si Patriarhie, edilul reclamand "partizanatul" cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicand ca declaratiile edilului sunt nefondate si ofensatoare.

BOR, catre un primar contestatar: Colaboram cu autoritatile in spiritul Evangheliei

Constructia Catedralei Mantuirii Neamului a inceput in decembrie 2010. Viitoarea catedrala de pe Dealul Arsenalului va avea 120 de metri lungime, 70 de metri latime si 120 metri inaltime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credinciosi. Costul lucrarilor pentru constructia la rosu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La inceputul anului 2011, Sfantul Sinod a aprobat o procedura de colecta nationala pentru construirea Catedralei. In februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primaria Capitalei si primarii de sector au donat la randul lor pentru constructie. Reprezentanti ai societatii civile au criticat insa alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Klaus Iohannis Catedrala Neamului, #Klaus Iohannis bani Catedrala Neamului, #fonduri Catedrala Neamului , #biserica