Istoria viitoarei mega-moschei: Cine a batut palma cu turcii si de ce noi nu vom avea biserica la Istanbul

Joi, 31 Martie 2016, ora 16:59
12084 citiri
Istoria viitoarei mega-moschei: Cine a batut palma cu turcii si de ce noi nu vom avea biserica la Istanbul
Foto: Arhiva Ziare.com

Moscheea de la Bucuresti, folosita deja de ani buni ca sperietoare in jocurile de pe scena politica damboviteana, tocmai a facut o noua victima, in persoana lui Klaus Iohannis.

La recenta vizita pe care seful statului a efectuat-o in Turcia, construirea acestei moschei la Bucuresti a fost un subiect nelipsit din toate discutiile oficiale. Intors in tara, presedintele a fost lovit de un val de atacuri pe aceasta tema, cel mai vocal fiind fostul locatar de la Cotroceni, Traian Basescu.

Erdogan si Iohannis confirma: moscheea din Bucuresti, in faza de autorizatii la Primarie

Dar care este, de fapt, intreaga poveste a marii moschei de la Bucuresti? Totul a inceput in 2004, cand premierul roman de atunci, Adrian Nastase, a avut o intalnire cu omologul turc, Recep Erdogan, actualul presedinte.

Erdogan i-a cerut premierului roman ca Guvernul sa puna la dispozitia Turciei un teren pentru constructia moscheei, iar conditia lui Nastase a fost ca acelasi lucru sa il faca si partea turca pentru o biserica romaneasca. Plus sa ne returneze sabia lui Stefan cel Mare, dar asta e o alta poveste tipic romaneasca.

Cele doua parti au batut palma: Turcia urma sa aiba moschee la Bucuresti, Romania biserica la Istanbul. (Pentru scurt timp am avut chiar si sabia lui Stefan cel Mare in Capitala, insa dupa o scurta sedere la muzeu s-a intors la turci, noi ramanand cu o copie).

Asadar, in 2004, lucrurile erau clare, fiecare obtinea ce ceruse (daca nu luam in considerare sabia). Unde s-au blocat lucrurile? Surse din actuala Administratie Prezidentiala spun ca cei care s-au impotrivit la acea vreme si o fac si in continuare sunt mai marii BOR.

Actualul teren pe care se afla Biserica Sfanta Sofia din Istanbul este dat prin concesiune, astfel BOR nu cheltuieste niciun leu pentru acest asezamant. Construirea unei alte biserici presupune si costuri pe masura, astfel ca cei care au tot redus de-a lungul acestor ani biserica la capela si capela la centru de pelerinaj nu au fost turcii, ci chiar sefii Bisericii Romane.

Basescu sustine ca noua moschee din Bucuresti nu trebuie sa primeasca autorizatia de construire

In timp ce in Dealul Patriarhiei se faceau calcule, turcii au aprobat construirea bisericii romanesti, urmand sa se stabileasca locul unde aceasta va fi ridicata. Cum la noi lucrurile erau taraganate, nici partea turca nu a insistat si lucrurile au trenat pana in 2011, cand Traian Basescu s-a intalnit cu Erdogan - inca premier. Prietenie, zambete, strangeri de mana, una dintre acestea parafand si acordul verbal pe care Basescu si l-a dat pentru construirea moscheei.

Patru ani mai tarziu, in 2015, premierul Ponta, proaspat operat la genunchi la Istanbul, anunta ca Guvernul sau a adoptat actul oficial prin care Turcia isi va construi o moschee la Bucuresti. Terenul primit de turci este la Romexpo si pe el ar urma sa se construiasca cea mai mare moschee din Europa, fapt ce a dus la noi episoade de declaratii violente, atacuri politice, amenintari cu scenarii teroriste, cu accente xenofobe, plus acuzatii la adresa Turciei ca nu vrea sa ne dea biserica, ci doar o capela sau un foisor pentru pelerini, in timp ce noi le dam mega-moscheea.

Ce nimeni nu a spus, pe langa faptul se pare ca noi am fi cei care n-am prea vrea biserica, este ca Turcia a dat Romaniei sa-si aleaga din 6 terenuri, insa niciunul nu ne este pe plac pentru ca "nu sunt centrale".

Cum lucrurile s-au schimbat dramatic din 2004 pana acum si valul de refugiati, paralel cu amenintarea terorista in continua crestere, risca sa destabilizeze Europa, se pune problema cat de oportuna este, totusi, aceasta constructie in capitala Romaniei. Surse de la Cotroceni ne-au dezvaluit ca actuala Administratie nu respinge ideea, din contra, considera ca o astfel de moschee pe teritoriul tarii noastre ar oferi chiar mai multe garantii de securitate.

In plus, nici nu ar putea face ceva pentru ca moscheea sa nu se construiasca: "Basescu stie foarte bine ce inseamna angajament in numele statului".

Pana una alta, moscheea cel mai probabil va fi inca ceva vreme de acum incolo folosita drept tema de campanie si munitie pentru atacuri politice, pentru ca mai e drum lung pana sa devina realitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Basescu Ponta Iohannis megamoschee, #moschee Romania , #biserica
Comentarii
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Poza Cosmin Daniel
Cosmin Daniel
rank 5
De ce nu vom avea biserica la Istambul? Ca nu ne trebuie.