Juramant de credinta la BOR: Cine trebuie sa-l semneze si ce se promite in fata lui Dumnezeu

Luni, 29 Februarie 2016, ora 17:51
12081 citiri
Juramant de credinta la BOR: Cine trebuie sa-l semneze si ce se promite in fata lui Dumnezeu
Foto: Basilica.ro

Patriarhia Romana a introdus, din acest an, o noua procedura pe care trebuie sa o indeplineasca toti cei care ocupa functii de conducere sau administreaza bunuri ale Bisericii.

Asa cum ministrii jura inainte de a fi investiti in functii sa-si daruiasca "puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman", preotii si cei cu functii administrative din cadrul BOR jura sa slujeasca cu "cea mai deplina constiinciozitate, onestitate, fidelitate si corectitudine fata de Biserica" si sa nu-si insuseasca "nimic din bunurile Bisericii, venituri sau avantaje necuvenite".

Totodata, semnatarii isi mai asuma ca nu vor "tainui si favoriza astfel de fapte" si ca vor "pastra cu sfintenie confidentialitatea sarcinilor de serviciu, respectand prevederile statutare si regulamentare bisericesti (...) si legislatia in vigoare privind administratia bunurilor", potrivit textului documentului citat de Hotnews.ro.

Pentru a obtine detalii despre cine va trebui sa semneze si de ce s-a instituit aceasta procedura, avand in vedere ca pe site-ul Patriarhiei nu apar mentiuni cu privire juramant, Ziare.com a stat de vorba cu Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR.

"Juramantul acesta, ca act de fidelitate si onestitate, este semnat de toti cei care au o functie de coordonator in cadrul administratiei bisericesti. Toti cei care lucreaza in functii de coordonare, care au in subordinea lor echipe pe care le coordoneaza si de cei care au raspundere in legatura cu administrarea unor bunuri patrimoniale, pentru ca Biserica are astfel de bunuri patrimoniale, sunt in grija lor manastiri, biserici vechi si asa mai departe.

Deci de la patriarh, in primul rand - deci inclusiv patriarhul Romaniei a depus acest juramant -, la mitropoliti, episcopi, preoti, protopopi... Este echivalentul unui juramant de credinta fata de institutie, asa cum il intalnim in cazul functionarilor publici, doar ca, evident, profilul lui e unul specific - e depus in fata lui Dumnezeu, nu in fata unei persoane, deci nu in fata unui sef.

E vorba de un juramant care are ca scop sublinierea, intarirea ideii de responsabilitate fata de tot ce inseamna actul acesta de coordonare si de chivernisire a bunurilor bisericesti. Nu a fost provocat de nimic anume, pur si simplu Sfantul Sinod in ianuarie a avut o sedinta, deci nu e provocat de ceva anume, ci e un act de natura spirituala, continutul sau e un act spiritual prin care se subliniaza importanta fidelitatii si a onestitatii", ne-a explicat Vasile Banescu.

Exista si o sectiune de asumare a consecintelor in cazul incalcarii juramantului. Intrebat despre acestea, purtatorul de cuvant al BOR a precizat ca fiecare fapta isi va afla sanctiunea la vremea ei, in functie de gravitate.

"Aceste sanctiuni eu nu le pot enumera acum pentru ca sunt direct proportionale sau adecvate actului de ilegalitate savarsit de o persoana. Daca apare delapidare de fonduri, instrainarea unor bunuri ale Bisericii - prin absurd, sunt situatii ipotetice, dar putem sa le imaginam -, cineva vinde ceva din biserica, evident omul acela daca va fi surprins facand astfel de lucruri reprobabile va fi in primul rand sanctionat de institutie, de Biserica si, daca e vorba de cazuri grave, chiar de autoritatea laica, legala. Daca e cazul le sesizeaza chiar Biserica", a mai declarat reprezentantul Patriarhiei.

Referitor la faptul ca informatia a ajuns in presa de la anumiti preoti contrariati de acest juramant, Banescu a spus ca nu este o atitudine care le face cinste.

"Niciun om onest si cinstit nu poate fi deranjat de actul acesta. E un act prin care iti angajezi responsabilitatea sa fii onest fata de institutia pe care o slujesti.

Daca sunt si preoti care s-au simtit cumva lezati de asta e o problema strict personala si n-as spune ca e spre lauda lor, n-ar trebui sa fii lezat de asta. De la functionari publici inalti, la medici, sunt categorii sociale intregi care depun un juramant de credinta, e ceva firesc!", a conchis Vasile Banescu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#juramant credinta Biserica preoti , #biserica