Adevărul scandalos despre latura penală din "Clanul Marelui Alb": "DNA nu are nicio bază să intervină"

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 16:00
7298 citiri
Adevărul scandalos despre latura penală din "Clanul Marelui Alb": "DNA nu are nicio bază să intervină"

Dezvăluirile făcute în ancheta Recorder "Clanul Marelui Alb" au zgâlțâit Biserica Ortodoxă Română, arătând modul total netransparent în care sunt cheltuiți banii primiți din bugete publice.

Aspectele scoase la lumină în cursul investigației sunt scandaloase, prin faptul că reliefează opacitatea și aroganța prin care BOR înțelege să dispună de fondurile publice. În plus, există indicii că multe lucrări de reabilitare sau de construire a unor lăcașe de cult sunt făcute la prețuri umflate masiv comparativ cu tarifele standard de pe piață.

Expertul în politici publice Sorin Ioniță explică de ce este aproape imposibil ca o anchetă penală să fie declanșată în urma publicării anchetei.

"Clanul Marelui Alb, latura penală: din păcate, aceasta nu există iar DNA nu are nici o bază să intervină, din câte îmi dau eu seama.

Bisericile de parohie (clădire + teren) aparţin la ortodocşi comunităţii eparhiale, care nu-i persoană juridică de drept public, ci ţin cumva de persoana juridică de drept privat BOR. Cu alte cuvinte, eparhia nu are nici o obligaţie legală să facă licitaţii transparente, n-o poate împiedica nimeni să cumpere ce vrea şi la ce preţ vrea.

Exact ca o firmă privată care ar primi un grant din bani publici fără vreo condiţie ataşată la contract. Trebuie verificate statutele interne ale BOR, însă mă îndoiesc că ei şi-au pus singuri mari standarde de transparenţă cu care să se auto-responsabilizeze public.

Doar Curtea de Conturi poate interveni, şi numai ca să tragă de urechi autorităţile publice care dau bani persoanei private BOR (primării, guvern etc) fără să-i impună un minim de accountability în schimb.

Cu alte cuvinte, este bad public policy, dar nu e penal, exact ca atunci când împarte Cîţu banii din PNDL / Saligny. E un exemplu că nu tot ce este proastă guvernare se poate regla cu procurorii, sunt zone unde doar răspunderea politică şi indignarea publică poate duce la schimbare.

Atâta vreme cât societatea tolerează clientelismul sistemic, el se va perpetua.

Cazul prezentat în ancheta Recorder e scandalos, însă depinde dacă suficienţi cetăţeni se vor scandaliza ca să oprească fenomenul sau vom ridica din umeri şi trece mai departe.

Zilele următoare se va dezlănţui oricum şi propaganda diversionistă a suporterilor necondiţionaţi ai BOR, care vor încerca să mute discuţia şi acopere totul cu strigăte, manipulare şi apeluri la patriotism.

Desigur, alta ar fi situaţia dacă morişca de business Episcopii – parohii – firme de casă o fi accesat vreodată fonduri UE, unde există obligaţii clare de folosire a fondurilor iar eventuala fraudă pe bani UE este automat competenţa DNA. Poate în direcţia asta trebuie săpat.

Şi oricum trebuie verificat ce am zis mai sus, dreptul canonic e o chestie nouă pentru noi pe aici. De exemplu, cine semnează ca beneficiar contractul de lucrări de reparaţie la o biserică, în contraparte cu firma executantă. Din ancheta jurnalistică nu reiese clar, iar juridic asta e important: dacă e totuşi vreo autoritate publică semnatară prin hârtiile alea (primărie de exemplu), a cam pus-o de mămăligă", arată Sorin Ioniță, într-o postare pe Facebook.

Citeste si:
Cum s-a ”sucit” Biserica Ortodoxă în discursul oficial legat de vaccinare. Mesajele contradictorii care i-au bulversat total pe români
Cum s-a ”sucit” Biserica Ortodoxă în discursul oficial legat de vaccinare. Mesajele contradictorii care i-au bulversat total pe români
După ce România a atins pragul de 18.000 de cazuri de coronavirus într-o singură zi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a avut un mesaj pro-vaccinare. Mai mult, Vasile Bănescu...
Patriarhia Română: „Secţiile ATI din întreaga ţară sunt total excedate de bolnavi care agonizează. Datoria raţională şi urgentă a fiecăruia este să asculte exclusiv de sfaturile medicilor”
Patriarhia Română: „Secţiile ATI din întreaga ţară sunt total excedate de bolnavi care agonizează. Datoria raţională şi urgentă a fiecăruia este să asculte exclusiv de sfaturile medicilor”
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, i-a îndemnat pe români miercuri să ia foarte în serios pandemia de COVID-19 şi să asculte cu maximă luare aminte exclusiv de...
Sursa: Ziare.com