Ziare.com

Lucruri adevarate, mai putin cunoscute, despre viata lui Iisus Hristos

de George Titus Albulescu
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 15:19

   

Lucruri adevarate, mai putin cunoscute, despre viata lui Iisus Hristos
Desi nu a detinut o functie politica, Iisus Hristos este cea mai importanta persoana din istoria omenirii. Unele aspecte din viata lui Iisus, fiul lui Dumnezeu, sunt mai putin cunoscute publicul larg, ele fiind stiute doar de istorici sau cercetatori.

Dintre aceste lucruri mentionam faptul ca Iisus Hristos nu s-a nascut in anul 1 d.Hr. si nici pe 25 decembrie, data cand este sarbatorita nasterea lui Iisus de catre crestini, potrivit Listverse.

A.D. nu a insemnat intotdeauna Anno Domini

Cuviosul Dionisie, originar din Dobrogea de azi, a propus numararea anilor incepand cu anul nasterii lui Iisus Hristos, sistem folosit atat in calendarul iulian, cat si in cel gregorian. In vremea lui Dionisie, care a trait intre anii 470 si 545 d.Hr. abrevierea A.D. insemna Anno Diocletian, facandu-se referire la imparatul roman Diocletian.

Dionisie a propus redenumirea abrevierii A.D. in Anno Domini, expresie din limba latina. Astfel, A.D. este sinonim in limba romana cu e.n. (era noastra) sau d.Hr. (dupa Hristos), abrevieri folosite in lumea crestina.

Iisus nu s-a nascut in anul 1

Dionisie nu a explicat niciodata cum a stabilit anul de nastere al lui Iisus Hristos, dar el a folosit un tabel cu datele de praznuire a Sfintelor Pasti. Biblia ofera indicii cu privire la nasterea lui Iisus pe baza referirilor la conducatorii din acea vreme.

De exemplu, Ioan Botezatorul si-a inceput predica in al 15-lea an al domniei imparatului roman Tiberius. El a succedat lui Augustus Caesar in anul 14 d.Hr., ceea ce inseamna ca Ioan a predicat in 29 d.Hr. Ioan era cu sase luni mai in varsta decat Iisus, iar Iisus a initiat primele predici la "aproximativ 30 de ani".

In consecinta, Iisus s-a nascut in jurul anilor 3-2 i.Hr. Chiar Papa Benedict al XVI-lea a considerat ca data de 1 d.Hr. nu este corecta in privinta nasterii lui Iisus, el estimand acest eveniment intre anii 7 si 2 i.Hr.

A exista probabil Steaua de la Betleem

Se stie povestea stelei stralucitoare care a aparut in noaptea in care Iisus s-a nascut. Magii au luat-o ca un semn si au urmat-o. Ea este cunoscuta sub numele de Steaua de la Betleem. Dupa unii astrologi, atunci ar fi avut loc o tripla conjunctie a planetelor Saturn si Jupiter in constelatia Pestilor.

Exista si alte evenimente astronomice care s-ar fi produs in acea vreme. Astronomii chinezi au descoperit o cometa stralucitoare in constelatia Capricorn in anul 5 i.Hr.

Iisus nu s-a nascut pe 25 decembrie

Cand s-a nascut cu adevarat Iisus? In jurul anului 200 d.Hr., Clement din Alexandria a fixat data de nastere a lui Iisus in 20 mai. Aceasta data coincide cu indiciile din Biblie, unde se spune ca ciobanii aveau tendinta sa-si scoata turmele la pascut, ceea ce nu s-ar fi putut petrece in luna decembrie, din cauza frigului.

O alta teorie sustine ca aceasta data ar fi fost pe 11 septembrie, anul 3 i.Hr. Joseph Dumond aminteste de pasajul din Apocalipsa, unde se face referire la constelatia Fecioarei si la cele 12 stele vizibile din jurul acesteia.

O alta versiune propune ca data, ziua de 17 aprilie anul 6 iHr. Atunci, Jupiter ar fi produs o eclipsa de Luna.

Data mortii lui Iisus este aproape sigura

Biblia ne spune exact cand a murit Iisus pe cruce. In Matei 27 se specifica faptul ca Iisus a murit intr-o vineri, in timpul Sarbatorii Pastelui. Exista doar doua zile de vineri cand a cazut Pastele, in acea perioada. Acestea sunt in anii 30 si 33 d.Hr.

Un alt indiciu vine din Matei 27, cand se vorbeste despre producerea unui cutremur, dupa moartea lui Iisus. Oamenii de stiinta au descoperit depozite de sedimente care indica un cutremur, care a avut loc in Israel, intre anii 26 si 36 d.Hr.

Iisus a avut frati

Potrivit Evangheliei dupa Marcu, Iisus ar fi avut patru frati (si cel putin doua surori): Iacov, Iosif, Iuda si Simon. Istoricul Falvius Josephus face referire la Iisus, atunci cand descrie povestea lui Iacov, fratele lui Iisus, care a fost ucis cu pietre.

O alte referinta istorica legata de Mantuitor este cea a episcopului Iuda Kyriakos, ultimul episcop iudeu al Ierusalimului, despre care se spune ca a fost stranepotul lui Iuda, fratele lui Iisus.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 46457 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca ne luam dupa totzi berbecii, nimic nu mai e ce-a fost!

Pana la noi ordine, cel mai bine e sa respectam ce-am apucat din Mosi-Stramosi! E mai comod, mai logic, mai bine coordonat cu alte evenimente sau fapte cunoscute!

 

Contradicție

Religia este o formă de politică!

 

Poate ca da poate ca nu

Dar ce este clar este faptul ca se duce o forma foarte parsiva de lupta contra religiei.
In felul asta crestini nascuti si crescuti in spiritul crestin incep sa adopte aceste spalari pe creier.
Trebuie doar sa gandesti "la rece" sau sa fii foarte atent la ce se petrece ca sa vezi cum stau lucrurile de fapt.

Pentru ca e mult de scris, un singur exemplu de manipulare:

Este deja implementat in mintea oamenilor sa preotii au tendinte de pedofilie. Statisticile spun ca NU, politicienii si cei foarte bogati se afla in statisticilor de cazuri de pedofilie. A auzit cineva vreo critica la adresa lor cand se aduce aminte de pedofilie? Lumea se gandeste la preoti.
De ce ? Pentru ca acele cateva cazuri de preoti pedofili au fost supra mediatizate.
Aceeasi situatie si cu romanii din occident. Sunt supra medatizati hotii romani, desi cei care muncesc cinstit sunt mult mult mai numerosi, dar occidentalul se gandeste tot la hoti cand aude ca esti roman. Acceasi tehnica.

"Religia" poate fi si "politica"...

...dar nu si adevarata credinta /incredere in Divinitate!!!

Iisus Hristos n-a avut frati

"Fratii" de care vorbiti erau de fapt verisori. La iudei, frate era un termen mai larg, putea sa insemne nepot sau verisor.
Avram il numeste pe Lot frate (Facere 13,8), desi acesta ii era doar nepot(Facere 11, 27).
In plus, Iisus cand era pe Cruce, isi lasa mama in grijirea unuia dintre apostoli (Ioan 19,26), desi cum spuneti dvs ar fi avut frati, in grija carora sa-si lase Mama.
Mai sunt si alte argumente, dar va las sa va documentati, fiindca aveti nevoie.

 

A avut frati, dar vitregi.

Iosif a fost batran cand a luat-o pe Maria, mama Lui Iisus. In vremurile acelea un iudeu batran nu exista sa nu aiba o casa de copii, ar fi fost o rusine. Prin urmare a mai fost casatorit, cel mai probabil a fost vaduv cand a luat-o pe Fecioara Maria din Templu, la 15 ani, iar fratii si surorile din Evanghelie erau frati vitregi. De altfel, Iosif a murit la putin timp dupa ce Iisus a implinit 12 ani, fiind foarte inaintat in varsta.

Bew, "Ambigua", lasa presupunerile...

...si mergi pe "ceea ce este scris"...!
Cum poti concluziona cu acel aberant "Prin urmare"...?!
Halal...!

E posibil sa fi fost si frati vitregi

Dar inca odata: Iisus Hristos nu a avut frati trupesti, iar Maica Domnului e pururea fecioara, asa cum au profetit Isaia (9,14) si Iezechiel (44,2).

Bre, “romario1", d-ta ‘derapezi controlat’,

sau “ai nimerit ca musca-n ciorba"?!!
De cand Biblia nu mai este o Autoritate, dar d-ta da??!
De exemplu evanghelistul Matei (v. 12:46) relateaza: “Pe cand vorbea inca Isus noroadelor, iata ca mama si fratii Lui stateau afara si cautau sa vorbeasca cu El."
Tot el, scrie ulterior (v. 13:55-56):
“…Nu este Maria mama Lui? Si Iacov, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii Lui?"
Si surorile Lui nu sunt toate printre noi? “

Nu intelegi ca la iudei "frate" avea un sens larg?

Putea insemna si nepot si unchi si var.
Avram il numeste pe Lot frate, desi acesta ii era nepot.
Alt exemplu iti mai pot da: Ioan 19,25 le numeste surori pe Maria, mama Lui si pe Maria lui cleopa.
cum ar putea fi doua surori cu acelasi nume?
Apoi, "fratii" de care vorbesti se numesc pe ei insisi "robi", in epistolele lor, iar nu fratii Lui. (Iacov 1,1 si Iuda 1,1)

Bre, aici nu-i de Bibile!

Se vede ca esti pocait, treaba ta, insa jignesti din fanatism, fara sa judeci si fara sa ai dovezi. Mai citeste odata articolul, se refera la sursele crestine timpurii, istorice, astronomice si stiintifice, nu la Biblie.
Din acele surse, se cunosc obiceiurile iudeilor, modul lor de viata si religia lor. Insa o garantie 100% dupa 2.000 de ani nu are nimeni sa ne dea, niciun arheolog. Romario1 are dreptate, termenul frati, surori se refera si altceva, nu la frati si surori dupa trup. Pana si unui prieten apropiat i se poate spune frate (in absolut orice cultura, inclusiv a noastra), iar in crestinismul timpuriu toti foloseau acest apelativ cand se adresau unii, altora.
Daca ne referim la Scripturi, unde scrie ca Fecioara Maria a mai avut copii? Concret, pentru ca pasajul invocat de matale nu asta spune, asta vrei tu sa intelegi! Ea a fost doar logodita la 15 ani cu un batran de 60 si ceva de ani, care nici n-a mai trait mult dupa aceea, caci dispare din Evanghelii, dupa varsta de 12 ani a lui Iisus.
Repet, nu contestam autoritatea celor scrise in Biblie, autorul prezinta aspecte despre viata lui Hristos, nescrise, nestiute si neclare, pentru ca n-au fost considerate important la vremea aceea. Evangheliile insasi consemneaza acest lucru, ca multe lucruri nu s-au consemnat din lipsa de "conditii tehnice de redactare" aferente secolelor respective.

@romario1 @Ambigua

Care sunt argumentele pentru afirmatiile dvs că frați inseamna de fapt verișori sau frați vitregi?

In limba greacă există cuvinte diferite pentru frate si văr. "«Nu este Acesta tamplarul, fiul Mariei, fratele [in greacă, adelphós] lui Iacov, al lui Iose, al lui Iuda si al lui Simon? Si nu sunt surorile [in greacă, adelphái] Lui aici, intre noi?» Si găseau o pricină de poticnire in El“ (Marcu 6:3). "Să nu chemi . . . pe rudele [greacă, syggeneís] tale“ (Luca 14:12). "Marcu, vărul [greacă, anepsiós] lui Barnaba . . .“ (Coloseni 4:10)

"Oare nu este El fiul tamplarului? Nu se numeste mama lui Maria? Si nu sunt fratii Lui, Iacov, Iosif, Simon si Iuda? Si surorile Lui nu sunt toate printre noi? Atunci de unde are El toate lucrurile acestea?“ (Matei 13:55, 56). "După aceea, s-a coborat la Capernaum impreună cu mama Lui, fratii [in greacă, adelphói] Lui si ucenicii [in greacă, mathetái] Lui; si acolo n-au rămas multe zile.“ — Ioan 2:12.

 

 

Falvius Josephus

...n-a scris niciodată despre Isus. E doar un fals al bisericii catolice. De fapt niciun istoric n-a scris vreodată vreun cuvant despre Isus deși, slavă domnului, trăiau cațiva in acea perioadă.
Ceea ce avem acum drept "evanghelii" sunt niște povești care au apărut la peste 150 de ani de la presupusa moarte a mantuitorului.
Așa zișii "apostoli" erau Simon, zis Petru, si Andrei, fratele lui; Iacov, fiul lui Zebedei, si Ioan, fratele lui; Filip si Bartolomeu; Toma si Matei, vamesul; Iacov, fiul lui Alfeu, si Levi, zis si Tadeu; Simon Cananitul, si Iuda Iscarioteanul. Atunci cine-s Marcu și Luca?
Minciuni, minciuni, minciuni...

Tot privitor la "frati", si nu la "verisori",

... cum gresit rastalmacesc unii...:
Si evanghelistul Luca, (fara sa ‘comploteze’ cu evanghelistul Matei) specifica (v. 8:19): “Mama si fratii lui Isus au venit la El; dar nu puteau sa-I vorbeasca din pricina norodului."
Oameni buni, cititi voi insiva Biblia, caci altfel va inseala multi...!

 

Observati ca acest autor poreclit Albulescu

Scrie in continuu blestematii despre Sf. Ortodoxie.
Niciodata nimic despre "si alte culte".
Unii isi construiesc iadul inca fiind pe pamant.

 

Ai dreptate...

Mereu Albulescu a facut speculatii si a scris nu numai impotriva Ortodoxiei ci si a crestinismului in general.Mai mult decat atat.unii din comentatori cum ar fi de exemplu Kronstadter,care au pozitii rezervate la acest site,nu fac decat sa denigreze atat pe Dumnezeu si dreapta credinta cat si poporul roman,ca neam,iar cand foloseste un limbaj murdar,nu este depunctat,ba chiar i i se permite asa ceva,incurajandu-se astfel dezinformarea si folosirea unui limbaj nu tocmai adecvat in orice comentariu.Trebuie sa fii ateu si fara frica de Dumnezeu pentru a fi agreat de cei de la ziare.com La sfarsitul vietii fiecare cand va trage linia,isi va vedea cine si cat a realizat in viata asta si cum va merge la Dreapta Judecata in fata lui Hristos.

Bre, “romario1",

cam la toate popoarele (nu numai la evrei) cuvantul "frate" are si “inteles larg", dar tu ai incurcat borcanele, si nu vrei sa recunosti… Ca sa te convingi ca esti gresit, urmareste de exemplu versiunea greaca, aceasta fiind foarte exacta!
Un text foarte graitor, si amplu, pe care il recomand cu caldura, privind “fratii Domnului Isus", este cel de la ioan 7:1-9. Lectura placuta!

 

Numele "Iisus" se scrie cu doi de "i"

Sunt de acord cu ceea ce spui si asa este,doar ca numele lui Iisus se scrie cu doi de "i".O zi buna sa ai si numai bine.

E corect scris ori "Iisus" ori "Isus",

depinde de ce versiune/traducere folosesti.
La fel, este corect si "Cristos", si "Hristos"...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor