Lupta pentru Cotroceni, faza pe religie - BOR da replica: Nu suntem motive pentru invrajbirea populatiei

Luni, 04 August 2014, ora 17:49
3338 citiri
Lupta pentru Cotroceni, faza pe religie - BOR da replica: Nu suntem motive pentru invrajbirea populatiei

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au reactionat, luni, dupa ce religia a fost o tema intens dezbatuta pe scena politica a ultimelor zile.

BOR transmite, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, ca dezaproba "confruntarea politica motivata religios" si ramane "neutra din punct de vedere politic in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale".

"Biserica Ortodoxa Romana coopereaza cu autoritatile de stat centrale si locale pentru implinirea binelui comun in societate si are relatii civilizate cu toate partidele politice, dar ramane neutra din punct de vedere politic in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politica, originea etnica, credinta sau convingerile religioase ale candidatilor in alegeri, clerului ortodox roman ii este interzis sa desfasoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastoreste. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi", transmite sursa citata.

Lupta pentru Cotroceni, faza pe ortodoxie: Conteaza religia viitorului presedinte? Sondaj Ziare.com

Patriarhia Romana face un apel catre reprezentantii clasei politice din Romania, carora le cere ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna acestui an "sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/ 2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populatiei".

Funeriu: Biserica Ortodoxa, infiltrata cu oamenii rusilor. Sova: E odios, o jignire fara precedent

"Prioritatile permanente ale Bisericii Ortodoxe Romane sunt lucrarea pastoral-misionara in mijlocul poporului roman, ajutorarea saracilor si a bolnavilor, activitati educationale si culturale in beneficiul comunitatilor romanesti din tara si strainatate, iar in aceasta perioada ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia si din alte zone ale tarii afectate de inundatiile din ultimele saptamani, iar nu implicarea politica", se mai arata in comunicat.

Dezbaterile intense legate de implicarea BOR in politica au inceput dupa ce premierul Victor Ponta a folosit tema religiei in discursul de lansare a candidaturii la prezidentiale. Acesta a mentionat ca e mandru ca e roman ortodox, in contextul in care contracadidatul sau, Klaus Iohannis, este un sas luteran.

In replica, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a spus ca afirmatiile premierului Victor Ponta referitoare la religia viitorilor candidati la prezidentiale reprezinta "marlanii".

Totusi, sociologul Alfred Bulai a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca faptul ca Iohannis este etnic german si nu este ortodox reprezinta un mare dezavantaj in cursa pentru Palatul Cotroceni, adaugand ca Presedintia Romaniei este o functie de "reprezentare nationala".

D.R.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#BOR reactie campanie prezidentiale, #implicare biserica politica, #prezidentiale religie replica BOR , #biserica