Manastirea din Romania renovata cu 10 milioane de euro - Papa Francisc a trimis un mesaj

Duminica, 02 August 2015, ora 17:05
9165 citiri
Manastirea din Romania renovata cu 10 milioane de euro - Papa Francisc a trimis un mesaj

Manastirea Maria Radna din orasul aradean Lipova a fost inaugurata partial, duminica, dupa lucrari de reabilitare in valoare de peste 10 milioane de euro, incepute in urma cu trei ani, la eveniment participand mii de persoane, intre care numerosi oficiali europeni si un trimis al Papei Francisc.

Ceremoniile dedicate binecuvantarii lucrarilor de restaurare a Manastirii Maria Radna au inceput duminica dimineata si vor dura pe tot parcursul zilei, fiind prezenti numerosi oficiali din tari europene si cateva mii de credinciosi.

La eveniment au fost invitati, printre altii, Papa Francisc si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, insa acestia nu participa la ceremonii.

Papa Francisc a trimis un mesaj printr-un delegat special, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Koln. Acesta a citit in fata celor prezenti o scrisoare transmisa de Papa Francisc, in care se arata ca evenimentul de la Lipova este "de importanta globala".

Printre oficialii prezenti se numara Hartmut Koschyk, insarcinat al Guvernului federal german pentru problemele imigrantilor si ale minoritatilor nationale germane din estul Europei, Soltesz Miklos, secretar de stat pentru problemele cultelor, minoritatilor si asociatiilor civice in Guvernul ungar, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, din partea Guvernului Romaniei, Kiraly Andras, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, si Reinhold Gall, ministru de interne al Landului Baden-Wurttemberg si membru al Parlamentului regional.

Mai sunt prezenti parlamentari romani si straini, ambasadori si oficiali locali din mai multe tari, astfel incat accesul in biserica in care se tin slujbele este doar pentru cei aproximativ 400 de invitati speciali, iar mii de persoane au posibilitatea de a urmari ce se intampla in biserica pe doua ecrane uriase, amplasate in parcul din fata bazilicii.

In biserica oficiaza peste douazeci de arhiepiscopi, episcopi si delegati diecezani din tara si strainatate, iar predica a fost rostita in limba germana de catre Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentata si in limbile romana si maghiara de doi preoti concelebranti.

Papa Francisc, invitat in Romania la o manastire reabilitata cu 10 milioane de euro

Cand vor fi gata lucrarile

Lucrarile de restaurare vor fi incheiate in 1 decembrie, conform noului termen, initial fiind prevazut ca santierul sa fie inchis in iulie, pentru ca la evenimentul de duminica sa existe acces in toate cladirile si parcurile din jur. Executia lucrarilor se afla, insa, la un stadiu de 80 la suta, existand imobile in care se lucreaza la finisaje, in timp ce parcurile si caile de acces din jur sunt in curs de reamenajare.

Programul de reabilitare de care beneficiaza manastirea este in valoare de 47,14 milioane de lei, adica peste 10 milioane de euro, fiind cea mai mare finantare primita de un lacas de cult din Romania. Pana la acest proiect, finantarile nu depaseau doua milioane de euro, conform reprezentantilor Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, de care apartine manastirea.

In complexul de cladiri au fost amenajate o biblioteca cu 10.000 de volume vechi, un muzeu, o expozitie permanenta si sali de conferinte, fiind restaurate trei cladiri declarate monumente istorice.

Reprezentantii manastirii au spus ca intregul complex va intra intr-un circuit turistic permanent de la finalul lui 2015, estimandu-se ca se va dubla numarul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.

Manastirea franciscana Maria Radna poarta hramul Maicii Domnului si, conform inscrisurilor, prima biserica a fost ridicata in 1520, dar lacasul a fost distrus de doua ori, sub ocupatia turceasca si de un incendiu. In biserica exista o icoana a Maicii Domnului, care nu a fost distrusa de turci si incendiu, motiv pentru care este considerata facatoare de minuni.

Biserica actuala a fost sfintita in 1767, iar in 1992 a fost declarata Basilica Papala Maica Harurilor.

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii
Carrandash
rank 2
cate parale a dat guvernul Romaniei pentru ....