Mesaj de Paste de la BOR: despre crucea suferintei si inmultirea patimilor egoiste

Sambata, 04 Mai 2013, ora 20:48
2612 citiri
Mesaj de Paste de la BOR: despre crucea suferintei si inmultirea patimilor egoiste
Foto: patriarhia.ro

Puterea Invierii este ascunsa in Sfanta Cruce, iar lumina Invierii este slava Sfintei Cruci, afirma patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in Pastorala transmisa clerului si credinciosilor ortodocsi cu prilejul Pastelui.

"Crucea Mantuitorului Hristos este semnul iubirii Sale atotputernice si smerite, facatoare de viata si datatoare de bucurie. In Sfanta Cruce este ascunsa puterea Invierii, iar lumina Invierii este slava Sfintei Cruci. Astfel, Sfanta Cruce nu este doar semn al jertfei si al mortii, ci si semn al Invierii si al biruintei", spune patriarhul.

Iubirea invinge ura si violenta

Inaltul ierarh ortodox considera ca "prin Invierea lui Hristos Cel Rastignit se arata ca iubirea omului fata de Dumnezeu si fata de semeni poate fi mai tare decat ura, violenta si moartea".

"Taria puterii iubirii jertfelnice a lui Hristos se arata atat in Crucea Sa, ca smerenie, cat si in Invierea Sa, ca slava. De aceea, Biserica Ortodoxa nu desparte niciodata Crucea de Inviere", sustine PF Daniel.

Acesta subliniaza ca "rastignirea lui Hristos pe Cruce este respingerea cea mai violenta a iubirii lui Dumnezeu de catre omenirea pacatoasa si instrainata de Dumnezeu".

"Pe de alta parte, jertfa Sa pe Cruce, indurata in mod liber (cf. Ioan 10, 17-18), arata smerenia Sa, ca rabdare a suferintei si ca statornicie in iubire iertatoare, chiar si fata de dusmanii Sai ('Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac', Luca 23, 34)", arata patriarhul.

Potrivit acestuia, "legatura interioara dintre Cruce si Inviere este o dominanta a intregii spiritualitati ortodoxe liturgice si filocalice, deoarece Ortodoxia este in acelasi timp Biserica pocaintei si a doxologiei, a postului si a bucuriei".

"Intrucat, prin Crucea lui Hristos s-a aratat puterea iubirii mantuitoare a lui Dumnezeu (cf. 1 Corinteni 1, 18), noi, crestinii, cinstim Sfanta Cruce si ne facem semnul ei cand ne rugam, dimineata, la pranz si seara, cand incepem un lucru si cand il terminam, in vreme de necaz si in vreme de bucurie", afirma patriarhul Daniel.

Acesta explica: "legatura dintre Cruce si Inviere, dintre suferinta si speranta, osteneala si bucurie, lupta si biruinta se vede adesea in iubirea jertfelnica a parintilor buni pentru copiii lor, a parintilor duhovnicesti pentru cei pastoriti de ei, a oamenilor harnici si darnici pentru semenii lor aflati in nevoi, in iubirea jertfelnica a celor care lucreaza si se lupta, permanent, pentru binele familiei si al societatii, al poporului si al patriei lor, al tuturor oamenilor pentru care Hristos Domnul a murit si a inviat ca sa daruiasca tuturor mantuire si viata vesnica".

Preafericitul Patriarh Daniel reaminteste ca "anul acesta, 2013, este sarbatorit in Patriarhia Romana ca 'an omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena', la implinirea a 1.700 de ani de la proclamarea de catre Sfantul Imparat Constantin cel Mare a Edictului de libertate religioasa de la Mediolanum (Milano), in anul 313".

Constantin si Elena, aparatori ai libertatii crestinilor

Patriarhul elogiaza "importanta covarsitoare" a Sfintilor Imparati Constantin si Elena pentru viata si activitatea Bisericii ca "aparatori ai libertatii crestinilor, ai unitatii Bisericii, ctitori de cetati crestine si lacasuri sfinte, aparatori ai demnitatii umane si ajutatori ai saracilor" si modelul care l-a constituit pentru viata crestina a mamelor Sfanta Elena "invatatoare a credintei crestine in familie si in societate, unind intelepciunea cu evlavia si credinta cu darnicia".

"Sfintii Imparati Constantin si Elena ne indeamna sa aparam dreapta credinta, sa ne inchinam Sfintei Cruci si sa o cinstim ca pe o arma de biruinta, sa vedem in semnul Crucii puterea iubirii jertfelnice si smerite a lui Hristos, care ne duce la invierea sufletelor, din moartea pacatului, si la invierea trupului, din stricaciunea mormantului", indeamna patriarhul.

Acesta constata ca "astazi multi oameni poarta crucea suferintei din cauza inmultirii pacatelor, a patimilor egoiste si a relelor de tot felul, din cauza lacomiei sau zgarceniei unora si a saraciei altora, a violentei in familie si in societate, a nedreptatii si nepasarii, a bolilor si singuratatii, a certurilor in familie si a divorturilor, a parasirii copiilor si batranilor s.a., (...), in aceasta privinta adeverindu-se cuvintele Mantuitorului Hristos ca: 'Din pricina inmultirii faradelegii, iubirea multora se va raci' (Matei 24, 12)".

"Prin urmare, mai ales in aceste zile, este bine sa aducem bucuria Sfintelor Pasti in casele de copii orfani si batrani, la patul bolnavilor, dar si acolo unde este multa tristete, singuratate si deznadejde, in familiile sarace, indoliate si indurerate. (...)

Pretutindeni unde putem face binele sa-l facem purtand, in suflet si in fapte, lumina Crucii si bucuria Invierii! (...) Orice osteneala sau orice jertfa, de acest fel, cuprinde in ea lumina pe care o vesteste Biserica Ortodoxa in ziua de Pasti si in fiecare duminica de peste an, zicand: Iata, prin Cruce a venit bucurie la toata lumea!", spune patriarhul.

Inaltul ierarh ortodox ne sfatuieste "sa cultivam, prin rugaciune si cuvant bun, in lumina acestei bucurii pascale, legatura fraterna cu romanii care se afla in afara hotarelor Romaniei sau in diaspora romana".

In incheierea Pastoralei de Paste, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, adreseaza tuturor "parintesti si fratesti doriri de sanatate si mantuire, de pace si bucurie, dimpreuna cu salutul pascal: Hristos a inviat!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#pastorala Paste Daniel , #biserica