Minune dumnezeiasca: generatia crescuta in genunchi (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 23:54
13231 citiri
Minune dumnezeiasca: generatia crescuta in genunchi (Opinii)
Foto: ro.stiri.yahoo.com

Romania a ramas un stat laic doar cu numele. Sursa tuturor absurditatilor de care ne lovim de fiecare data cand citim cate o stire despre ce ispravi au mai facut slujitorii Domnului este infratirea si complicitatea dintre institutiile statului si Biserica Ortodoxa Romana.

Pentru ca s-a dovedit ca ambele domenii au de profitat daca lucreaza mana-n mana, reprezentantii statului au acordat in timp tot mai multa putere BOR, cedand astfel o buna parte din atributiile care intr-un stat laic sunt fara exceptii in afara influentei religiei.

Asa s-a ajuns, printre multe altele, ca Guvernul sa finanteze obsesia faraonica a Patriarhului Daniel de a ridica monstruoasa Catedrala a Mantuirii Neamului cu zeci si zeci de milioane de euro.

La fel a procedat si Parlamentul cand a votat legi care scutesc BOR de taxe si impozite, deschizandu-i astfel portile catre lumea afacerilor fara concurenta - principiul de baza al oricarei organizatii mafiote.

Datorita acestor privilegii a ajuns BOR direct in topul celor mai profitabile institutii din tara, cu venituri care depasesc ordinul zecilor de milioane de euro si cu profituri care bat cifrele companiilor multinationale.

Amuzant e ca indiferent cat de mult s-a scris in presa despre afacerile variate ale Arhiepiscopiilor si Mitropoliilor din tara, despre terenurile si cladirile prin intermediul carora isi propaga afacerile, institutiile statului care ar putea sa opreasca avantul sfidator al bogatiilor Bisericii nu fac decat sa le incurajeze in continuare spre un si mai mare profit.

Iar cine stie cum merg treburile in interiorul BOR, unde fiecare lacas de cult trebuie sa colecteze sume tot mai mari pentru implinirea singurului vis al Patriarhului, altfel pedepsele fiind cat se poate lumesti, intelege mai bine spiritul care guverneaza astazi Biserica Ortodoxa Romana.

Dar de departe cea mai grava problema a scaparii de sub control a Bisericii este propaganda si prozeletismul pe care aceasta il desfasoara in societate, din nou cu acordul si sub obladuirea statului laic.

Indoctrinarea incepe din scoli, unde elevii invata dupa manuale de religie al caror continut intolerant sminteste si distorsioneaza pentru o lunga perioada de timp mintea copiilor. In ciuda criticilor venite din partea tot mai multor organizatii non-guvernamentale si a societati civile, Ministerul Educatiei nu a scos niciun manual din cele care predica elevilor despre diavoli, iad, pacat si condamnarea eterna a sufletului.

Desi e greu de imaginat ca ar putea exista ceva si mai groaznic de atat, ei bine limita a fost depasita. Un reportaj recent vorbeste despre copii cu varste intre 3 si 7 ani, din mai multe gradinite din tara, care sunt obligati sa faca matanii, sa spuna rugaciuni, sa se prosterneze in fata sutanelor bisericesti si sa picteze icoane.

Se intampla astfel pentru ca, in Romania, orele de religie nu sunt reglementate la gradinita, cum sunt pentru invatamentul primar, gimnazial sau liceal.

In lipsa unei minime protectii a legii, asaltul indoctrinarii religioase din partea unei institutii mai puternice decat statul da nastere unor astfel de excese.

Nu conteaza ca orele de religie nu ar trebui sa aiba loc fara acordul parintilor - parteneriate intre gradinite de stat si biserici rasar peste tot in tara, pentru ca educatoarele vor sa formeze "buni crestini". O multime de alte marturii, mai mult sau mai putin socante, sunt citate de asemenea in reportajul respectiv.

E un punct delicat si dureros, intrucat daca putem intelege si ierta slabiciunea celor mari, ambitiile inaltilor prelati si ale politicienilor de a se ajuta reciproc, saracindu-i si mai mult pe cei saraci pentru visele lor megalomanice, e foarte greu sa le iertam teroarea psihologica pe care o inoculeaza unor copii de 3-4 ani. Pentru ca aceasta este varsta cand se formeaza cele mai importante trasaturi ale caracterului si personalitatii, iar schilodirea lor prin indoctrinare religioasa, prin inducerea unor spaime si idei false, nu face decat sa puna bazele ignorantilor de maine.

Pot sa am toleranta fata de pacatele celor mari si pot intelege disperarea unor ratati ajunsi in varful celor mai importante institutii ale statului - ei sunt primii care se tem de raspandirea informatiei si cunoasterii in randul cetatenilor.

Dar nu ar trebui sa avem nicio urma de intelegere pentru prostia care incearca sa se propage si sa taie orice sansa copiilor de a-si construi un viitor mai bun.

In fata unor astfel de practici, reactia ar trebui sa fie extrema. Asa cum este si nesabuinta celor care schilodesc mintea celor fara nicio aparare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#indoctrinare Biserica copii, #profit Biserica Romania, #Catedrala Patriarh Daniel , #biserica