Mosii de iarna - traditii si obiceiuri

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 09:33
12215 citiri
Mosii de iarna - traditii si obiceiuri

Sambata, 18 februarie, biserica noastra crestin-ortodoxa ii pomeneste pe cei trecuti la Domnul, mosii si stramosii nostri, care nu mai sunt pe pamant. Ziua este cunoscuta drept Sambata mortilor sau Mosii de iarna si intotdeauna se sarbatoreste inaintea duminicii Infricosatoarei Judecati.

In aceasta zi, sunt pomeniti in biserica, dupa Sfanta Liturghie, si cei care, din diferite motive, n-au avut parte de slujbele randuite la inmormantare.

Se spune ca, in aceasta zi, sufletele mortilor vin pe pamant, asa ca se da de pomana mancare gatita, cei decedati hranindu-se din mireasma sau aburii fierturilor, in asa fel incat sa le ajunga pentru un intreg an. Potrivit obiceiului, se dau de pomana colive, colaci, piftii, sarmale, placinte, fructe, vin, nu bere si nu sucuri, si lumanari aprinse.

Din felurile de mancare care se dau pentru pomenirea mortilor, macar unul singur trebuie sa fie fierbinte, deoarece exista credinta ca cel decedat se hraneste cu aburul care ajunge pana la el.

Sunt credinciosi care dau de pomana ceea ce i-a placut decedatului mai mult sa manance si sa bea, pe cand vietuia pe pamant, crezand ca asa acesta sa va bucura mai mult de pomana. Farfuriile cu mancare gatita trebuie sa aiba si tacamuri, lingura si furculita, pentru ca mortii sa aiba cu ce servi bunatatile gatite pentru pomenirea lor.

La mormintele rudelor este obligatoriu sa se aprinda macar doua lumanari care, se spune, ca au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Persoanele care primesc pomana de sufletul mortilor trebuie sa spuna bogdaproste, cuvant care provine din slava veche, "Bogda prostit" si care inseamna Domnul sa-i ierte (pe mortii tai).

Demult, ziua mosilor de iarna era numita si "sambata piftiilor" sau "sambata ursului", singura zi cand se mancau piftii sau racituri, cum li se spune in zona Moldovei. Daca mai ramaneau, a doua zi erau aruncate, pentru a preveni astfel aparitia frigurilor in timpul verii.

De sambata mortilor nu se lucreaza, nu se face treaba. Se spuna ca femeile care incalca aceasta porunca sunt harazite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca inapoi pomana data. Aceasta zi mai trebuie respectata si pentru a te feri de nebunie si ca sa imbatranesti mai incet.

Trebuie stiut ca, in aceasta zi, biserica crestin-ortodoxa interzice sa fie pomeniti cei ce au aratat dispret fata de Dumnezeu, sinucigasii si copiii morti nebotezati.

Dupa sambata mortilor sau mosii de iarna si duminica Infricosatoarei Judecati urmeaza o saptamana, numita alba sau a branzei, cand este permis consumul de lapte, branza si oua. In postul Pastelui, se vor face pomeniri pentru cei adormiti in fiecare sambata pana la Sambata lui Lazar, cea de dinainte de Saptamana Patimilor.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#calendarul popular, #Mosii de iarna , #biserica