Noi detalii despre Catedrala Mantuirii Neamului - cand va fi gata si ce va avea la subsol

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 22:36
8736 citiri
Noi detalii despre Catedrala Mantuirii Neamului - cand va fi gata si ce va avea la subsol
Foto: Metropotam

Catedrala Mantuirii Neamului va fi ridicata la faza rosu-gri, in trei ani, pana la sfarsitul anului 2015, a anuntat, vineri, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, dupa ce a vizitat infrastructura viitorului lacas de cult.

"Lucrarile realizate la infrastructura viitoarei Catedrale patriarhale au fost terminate in doi ani, in urmatorii trei ani urmand a fi realizata suprastructura la faza rosu-gri, inclusiv tencuitul", a declarat parintele Stoica, pentru Agerpres.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane Daniel a precizat ca, dupa terminarea infrastructurii, "urmeaza o noua licitatie pentru constructorul care va face suprastructura, adica edificiul in continuare pana la crucea de pe cea mai inalta turla, a Pantocratorului sau a Mantuitorului".

"Deci ne rugam lui Dumnezeu multumindu-i pentru lucrarile savarsite pana acum, 20 de metri de constructie in pamant. Din acesti 20 de metri, 4 metri sunt afara, dar de aici incepe constructia bisericii propriu-zise", a spus patriarhul Daniel.

Cum va arata Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala Manturii Neamului are trei niveluri subterane, la primele doua urmand sa fie amenajate sali polivalente pentru activitati culturale, educative si religioase, de dimensiuni similare bisericii de deasupra, in timp ce al treilea va cuprinde doar spatii tehnice pentru instalatii.

Lucrarile la Catedrala Neamului au inceput in 2010, primele excavari fiind facute in 2011, cand au fost scosi 100.000 de metri cubi de pamant, a declarat, agentiei Mediafax, inginerul Petre Chiuta, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente si constructii bisericesti al Patriarhiei Romane.

"Prima constructie, la 16 metri sub pamant, este o sala polivalenta. Acolo, de jur imprejurul salii in forma de nava, sunt spatii tehnice si culoare de circulatie. Urmatorul nivel este la minus 11 metri. Si aici va functiona o alta sala polivalenta, spatiul fiind amenajat identic cu cel de la nivelul minus 16.

Singura diferenta este data de inaltimea salilor. Urmeaza apoi un ultim spatiu, la 6,8 metri sub pamant. La acest nivel vor fi amenajate doar spatii de circulatie si spatii tehnice pentru instalatii. Urmeaza cota zero, care este cu cinci metri mai sus decat terenul natural", a mai explicat inginerul.

La nivelul zero, incepe in acesta vara constructia bisericii, care va ajunge la stadiul de tencuiala probabil in 2015. Corpul bisericii va ajunge la inaltimea de 54 de metri, iar turla si crucea din varf vor da intregului ansamblu inaltimea de 120 de metri, a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

Complexul va avea sase lifturi de mari dinensiuni, scari de acces, dar si rampa pentru persoanele cu handicap.

Pana acum, pentru infrastructura catedralei au fost folositi 52.000 de metri cubi de beton si 13.000 de tone de armatura.

Potrivit lui Chiuta, in Capitala sunt multe cladiri cu inaltimi mai mari, decat a viitoarei catedrale.

"La Baicului este un bloc cu 24 de etaje, alte trei au cate 16 etaje. Chiar si pe vremea lui Ceausescu au fost construite cladiri inalte, cum ar fi blocul trun de la Sala Palatului, precum si in Militari si la Chibrit. Ca volumetrie, Catedrala Neamului este de zece ori mai mica decat Palatul Parlamentului, dar nu vad rostul niciunei comparatii", a spus inginerul Chiuta, adaugand ca infrastructura viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului a fost finalizata in aproximativ doi ani jumate, cu costuri mai mici cu 20 la suta decat cele estimate initial.

La randul lui, parintele Stoica a precizat ca pentru reducerea costurilor de executie si asigurarea unei responsabilitati sporite a tuturor celor implicati in realizarea lucrarilor, Patriarhia Romana nu a incredintat construirea intregului edificiu unui antreprenor general, ci a optat pentru contractarea distincta a fiecarei categorii de lucrari firmelor de executie cu cea mai mare experienta in diferite specialitati, iar selectia fiecarei firme de executie s-a facut prin licitatie.

Si pentru ca toti oamenii sa vada care este stadiul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului, sambata, pelerinajul de Florii va incepe, in premiera, din zona viitorului lacas, dupa slujba care va fi oficiata de un sobor de preoti si diaconi pe planseul de la nivelul zero, a adaugat Stoica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ridicare Catedrala Neamului, #lucrari Catedrala Neamului , #biserica
Comentarii