Opinii: Catedrala Mantuirii Neamului, un act de sfidare a celor de jos

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 21:22
8989 citiri
Opinii: Catedrala Mantuirii Neamului, un act de sfidare a celor de jos

Catedrala Mantuirii Neamului ramane, in ciuda temperaturilor scazute de afara, un subiect fierbinte si in acelasi timp delicat.

Biserica Ortodoxa Romana este nerabdatoare sa isi vada proiectul terminat, nu doar pe hartie, ci si "aievea" - ca sa folosim un termen apropiat celor evlaviosi.

Potrivit unor date tehnice publicate, cladirea va avea o inaltime de 120 metri si va fi dotata cu 12 lifturi (desigur cifra nu este intamplatoare). Astfel, catedrala va facilita o comunicare mai eficienta cu Cel de Sus. Sunt convins ca nu "toti cei de jos" vor aprecia nota ironica in care am incercat sa descriu in cateva cuvinte acest proiect.

Cu sau fara voia mea, ironia va fi prezenta totusi, daca o sa reamintim si suma estimata pentru realizarea acestui proiect. Dupa cele mai optimiste evaluari, costul catedralei se va situa undeva in jurul sumei de 400 de milioane de euro. Dupa estimari mult mai realiste, costurile finale s-ar putea ridica la 550 de milioane de euro.

O asemenea suma ar face-o, nu-i asa, o demna vecina a unei alte marete realizari - Casa Poporului, Palatul Parlamentului de astazi.

Asa cum in ciuda marimii sale, Casa Poporului nu ar fi putut gazdui decat la nivel de metafora intreg poporul roman, nici Catedrala Neamului nu va reusi sa adune in incinta sa decat 5.000 de pelerini.

Si daca la o mare manifestare religioasa vor veni 5.100 de pelerini? Preafericitul Parinte Daniel ii linisteste pe preanefericitii romani ca toate imaginile din fata altarului vor putea fi urmarite pe ecrane ce vor fi montate pe holuri si in exteriorul catedralei.

Prima intrebare pe care mi-am pus-o cand am auzit de acest proiect nu a fost "cum se vor incadra ecranele LCD intre picturile bisericesti?", ci "de ce biserica neamului?" si mai ales "care neam?". Desigur nu as fi indraznit sa pun aceasta intrebare cu voce tare, undeva in mijlocul multimii care ar astepta disperata un strop de apa sfintita pe dealul Mitropoliei.

Probabil ca in strigatele credinciosilor, dupa ce as fi primit cateva posete in cap, as fi fost pana la urma linsat de o parte a "neamului". Neamul ortodox fireste. Degeaba as fi argumentat ca si eu sunt botezat ortodox. Multimea furioasa nu cred ca m-ar auzi.

Aceeasi multime care, in timpul vizitei istorice a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, din 1999, protesta fata de prezenta acestuia pe meleagurile dambovitene. Faptul ca Papa Ioan Paul al II-lea a donat atunci 100.000 de euro pentru ridicarea acestei constructii a mai domolit ulterior furia "adevaratilor credinciosi".

As aminti totusi cu smerenie ca in Romania exista si aproximativ 1.028.000 de credinciosi catolici, la care se adauga, potrivit ultimului recensamant din 2002, un alt milion apartinand altor culte.

Alte culte care fac parte tot din neamul romanesc!!! In paranteza fie spus, desi cu mijloace financiare infinit mai reduse, alte culte s-au implicat in anii de dupa 1989 in programe sociale semnificative de ajutorare a batranilor sau copiilor defavorizati.

Ideea unei catedrale nationale nu este deloc noua

Problema ridicarii unei catedrale impunatoare in Bucuresti s-a pus imediat dupa dobandirea independentei de stat, in urma razboiului din 1877-1878, cand s-a constatat ca niciuna din cele peste o suta de biserici, cate existau atunci in Capitala, nu erau atat de incapatoare incat sa primeasca pe toti cei care ar fi dorit sa participe, in liniste si cu demnitate, la Te-Deum-urile oficiate.

Abandonata in timpul Primului Razboi Mondial, ideea a fost reluata ulterior. Au si aparut schite de proiecte ale arhitectilor perioadei (cea mai cunoscuta fiind a arhitectului Petre Antonescu).

In timpul presedentiei postdecembriste a lui Emil Constantinescu, acest proiect a fost repus pe tapet. Ba mai mult, se fixase si un amplasament pentru acest proiect in Piata Unirii.

Prilejul vizitei eminentei sale Papa Ioan Paul a fost speculat de BOR, facandu-l pe acesta sa sfinteasca locul viitoarei catedrale, undeva in mijlocul parcului din Piata Unirii. Astazi, in acel loc unde se afla si crucea sfintita cu acel prilej, se mai afla in apropiere o bancuta pe care adesea cei ce poposesc acolo pot fuma in liniste o tigara, indiferenti la importanta pe care trebuia sa o aiba acel loc.

Reactii critice

Primele reactii critice cu privire la acest proiect au venit chiar din interiorul Bisericii Ortodoxe. Este de mentionat aici preotul Gabriel Alexandru Mascas, care la putin timp de la reluarea in discutie a acestui proiect, in anul 2005, intr-o scrisoare deschisa, facea un aspru rechizitoriu la adresa BOR.

Erau amintite cu acel prilej actele de lasitate ale prea inaltilor conducatori ai BOR in timpul comunismului, cu referire in special la pasivitatea Bisericii Ortodoxe in timpul demolarilor bisericilor din Bucuresti.

Nu am sa insist aici nici asupra reactiilor critice venite din partea Uniunii Arhitectilor, care a reclamat la randul sau lipsa unui concurs deschis cu privire la acest proiect.

Reputatul istoric Razvan Theodorescu se oprea la randul sau, nu atat asupra esteticii indoielnice a viitoarei catedrale, cat asupra necesitatii construirii sale, avand in vedere starea jalnica a unor biserici din Romania declarate monumente istorice. "Daca tot vreti sa construiti ceva, mai bine refaceti Manastirea si Biserica Vacaresti", sugera, pe buna dreptate, domnia sa.

Oportunitatea acestui proiect in zilele noastre

Daca toate aceste argumente puteau fi mai usor contrazise la nivelul anilor trecuti, astazi, in actuala situatie economica a tarii noastre, realizarea acestui proiect megaloman nu poate fi privita decat ca un act de sfidare a starii generale a natiunii.

Argumente de genul "toate marile realizari s-au facut cu sacrificii" stau in picioare doar in fata unor oameni extrem de simpli. Daca ii suspectam pe buna dreptate pe oamenii politici de ipocrizie atunci cand, cu diverse prilejuri, in fata camerelor de luat vederi, deplang soarta batranilor din Romania, atunci ce se mai poate spune despre indiferenta Bisericii fata de problemele reale ale acestora? Fie ei si doar cei de credinta ortodoxa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#catedra mantuirii neamului bucuresti, #proiect catedrala bucuresti, #catedrala unirii bucuresti , #biserica