Opinii: Rufele murdare ale Bisericii Ortodoxe Romane

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 19:52
4237 citiri
Opinii: Rufele murdare ale Bisericii Ortodoxe Romane
foto: Mondonews

De curand, pe mai toate mijloacele de informare, o stire ne-a umplut inimile de bucurie: "In cadrul manifestarilor prilejuite de sarbatorirea hramului Catedralei patriarhale, in Bucuresti si-a deschis portile prima spalatorie pentru vesminte liturgice din tara".

Concept al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, spalatoria "Bob de roua" functioneaza in cadrul SC Tarina Pastorului SRL si dispune de cea mai moderna aparatura pentru spalarea, calcarea si ambalarea textilelor folosite in cult si nu numai.

Pentru ca, atentie, " hainele preotesti nu pot fi puse la un loc cu cele ale mirenilor, pe langa un utilaj special destinat hainelor preotesti, alte trei utilaje vor fi folosite pentru publicul larg".

Chiar daca aceasta initiativa a fost tratata mai in gluma mai in serios, de catre mijloacele media, personal nu vad nimic nelalocul sau in acest eveniment.

Poate la noi in tara suna oarecum ciudat, dar mai peste tot in lumea civilizata, biserica - indiferent de confesiunea de care vorbim - este preocupata si de gasirea unor mijloace de a aduce bani in vistieria sa.

In incinta unor manastiri celebre - de exemplu Welttenburg, din Germania - functioneaza bine mersi o berarie ale caror beneficii ajuta intretinerea bisericii si manastirii cu acelasi nume.

Este mult mai normal asa, decat sa vezi pe la un colt de strada un preot sau o maicuta tinand in mana un carton pe care sta scris ca enoriasii ar putea contribui la construirea sau renovarea unui lacas sfant.

Semne de intrebare si nevoia de curatenie

Nici initiativa de a separa hainele preotesti de cele ale simplilor credinciosi nu mi se pare neaparat de luat in ras. Nu-i asa, rufele murdare se spala in familie!

Dar daca tot am luat-o pe panta analogiilor - si mai aflam ca pe langa aceasta spalatorie ecologica, din data de 28 octombrie, va fi sfintita si Croitoria "Reverenda", unde se vor croi nu numai vesminte bisericesti, dar si alte articole textile la comanda - uite ca imi vin in minte si alte ganduri.

Grija pentru separarea lucrurilor strict bisericesti de cele lumesti - vreau, nu vreau - ma trimite cu gandul la reactia vehementa a Bisericii Ortodoxe impotriva studierii dosarelor Securitatii, din care ar fi putut rezulta colaborarea unor inalte fete bisericesti cu serviciile de informatii.

Astfel, mi se pare emblematica reactia purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, care a spus ca "Patriarhia nu va cere CNSAS verificarea informatiilor cu privire la presupusele legaturi intrte sefii Bisericii si fosta Securitate, pentru ca ar insemna ca acestor informatii sa li se dea prea multa importanta".

Nu am sa insist aici in mod special nici asupra altor lucruri mai putin curate aparute in presa in ultimul timp, despre bunurile imobiliare pe care biserica ortodoxa le-a primit cu prea mare usurinta din partea tuturor guvernelor Romaniei din 1990 si pana astazi.

Chiar daca aceste bunuri, in treacat fie spus, insumeaza peste 3.000.000 de metri patrati de teren arabil sau intravilan si peste 442.000 de metri patrati de constructii, aceste date seci ar putea fi usor demontate prin faptul ca toate acestea nu reprezinta decat o compensatie fireasca fata de abuzul comis de regimul comunist prin confiscarea unor bunuri apartinand Bisercii Ortodoxe.

Nu la fel de entuziast a fost statul roman in privinta restituirilor in bunuri imobiliare, ce s-ar fi cuvenit a fi facute bisericilior greco- catolice.

Bunuri imobiliare care, astazi, se afla in posesia aceleiasi Biserici Ortodoxe Romane. Dar asta este o alta discutie, care ar avea nevoie de o ecologica mult mai performanta, pentru a fi clarificata.

Sau, mai pe intelesul tuturor enoriasilor de buna credinta, de o mai mare transparenta din partea inaltelor fete bisericesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#spalatorie haine preotesti, #straie bisericesti, #spalatorie Preafericit Daniel, #avere biserica , #biserica
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Articolul: "hainele preotesti nu pot fi puse la un loc cu cele ale mirenilor"
Poza bobinstein
bobinstein
rank 1
dudule,tu din ce secta faci parte ?