Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Patriarhia respinge acuzatiile privind indoctrinarea elevilor

Marti, 15 Februarie 2011, ora 19:38
2101 citiri
Patriarhia respinge acuzatiile privind indoctrinarea elevilor
Foto: realitatea.net

Patriarhia Romana respinge acuzatiile lansate de Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) in cadrul campaniei "Stop indoctrinarii religioase in scoli", subliniind ca predarea religiei in scoli se face in conformitate cu Constitutia.

In replica la afirmatiile ASUR, potrivit carora, "Prevederile legii 1/2011 in privinta predarii religiei in scoli vin in contradictie cu Constitutia Romaniei, cu legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu codul muncii si chiar si cu legea cultelor", Patriarhia Romana precizeaza, intr-un comunicat remis marti Ziare.com, ca predarea religiei in scolile de stat se face in conformitate cu art. 32, alin. (7) din Constitutia Romaniei, care prevede ca "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

In mod similar, Legea Educatiei prevede in art. 18, alin. (1): "Elevilor apartinand cultelor de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

"Daca Legea educatiei nationale se afla in conflict cu Constitutia Romaniei, este misiunea Curtii Constitutionale sa decida. Interpretarea oferita de ASUR este una tendentioasa, menita sa legitimeze aceasta actiune de denigrare a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). De altfel, tonul profund anti-BOR arata ca ASUR promoveaza un umanism antireligios. ASUR se face astfel continuatoarea procesului de ateizare 'prin informare', pe care comunismul l-a propus Romaniei, timp de 45 de ani, cu roadele dureroase pe care le resimtim si acum", se arata in comunicatul citat.

In plus, Patriarhia Romana mai arata ca religia este obligatorie printre celelalte discipline scolare, nu si participarea elevilor la aceste ore, fiind permisa, in baza unei solicitari scrise, renuntarea la aceasta materie.

"Este datoria tuturor celor angrenati in sistemul educativ, profesori, elevi si parinti, sa vegheze la respectarea prevederilor art. 18, alin. (2) din Legea nr. 1/2011. Prin urmare, credem ca interventia denigratoare la adresa religiei in scoala, prin promovarea de sloganuri si conceptii insuficient sustinute pe fapte reale, este o agresiune inacceptabila, care afecteaza fondul sufletesc al persoanelor aflate in procesul educativ", se mai arata in comunicatul Patriarhiei Romane, in care sunt demontate, rand pe rand, toate acuzatiile aduse de ASUR.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#predare religie scoli, #religie elevi, #Patriarhia Romana religie scoala , #biserica