Patriarhul Daniel: Eminescu a sustinut ideea construirii unei catedrale nationale

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 00:01
3038 citiri

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat miercuri, cu prilejul zilei de nastere a poetului national, ca Mihai Eminescu, impreuna cu Ioan Slavici, a fost "printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale, ca semn de multumire adusa lui Dumnezeu dupa Razboiul de Independenta".

Prezent la Adunarea Generala a Academiei Romane, Patriarhul Daniel si-a exprimat aprecierea fata de poetul a carui zi de nastere a fost celebrata miercuri, vorbind despre spiritul crestin ortodox in care acesta a fost crescut, despre familia evlavioasa a acestuia, dar si despre "universul spiritual al locurilor natale botosanene, presarate cu dealuri domoale si mult cer, cu manastiri si schituri de viata sfanta".

Eminescu, cel mai bine vandut autor roman. Cat ar fi castigat din drepturile de autor

"Atasamentul, respectul si admiratia lui Eminescu pentru Biserica neamului, pe care a vazut-o mereu prezenta in dezvoltarea culturii si identitatii nationale a poporului roman, le-a dobandit din familia sa, de la surorile mamei sale care erau calugarite, una dintre ele chiar stareta la schitul Agafton, unde copilul, apoi tanarul Mihai Eminescu mergea adesea. Asa s-a familiarizat el de foarte timpuriu cu slujbele si cantarile bisericesti, reflectandu-le mai tarziu in unele din creatiile sale, in care foloseste metafore inspirate din universul liturgic ortodox, ca, de pilda, in poezia "Rugaciune".

Iubit si pretuit de oamenii Bisericii de la varsta frageda a copilariei si pana la sfarsitul vietii, Eminescu a fost la randul sau un iubitor si aparator al Bisericii. Astfel, el a numit Biserica Ortodoxa 'maica spirituala a neamului romanesc, care a nascut unitatea limbei si unitatea etnica a poporului'", a mai spus Preafericitul Daniel, citand dintr-un articol publicat de Mihai Eminescu in ziarul "Timpul".

Totodata, mai marele Bisericii Ortodoxe Romane a spus despre marele poet ca a fost "fauritor al limbii romane literare moderne" si ca acesta a inteles importanta limbii nationale, "in care chemam pe Dumnezeu in rugaciune". Patriarhul a amintit si de faptul ca Mihai Eminescu a aparat adesea Biserica, fiind un cunoscator al rolului pe care aceasta l-a avut in dezvoltarea culturii romane.

Versurile lui Mihai Eminescu pe muzica bisericeasca pot fi ascultate pe iPhone si iPad

"Aniversarea Zilei Culturii Nationale este un prilej deosebit de a comemora cu recunostinta si pretuire pe marele nostru poet national Mihai Eminescu si de a multumi cu adanca evlavie lui Dumnezeu pentru darul facut poporului roman prin acest geniu al literaturii romane, un om cu o cultura vasta din domenii diferite, un patriot roman autentic si in acelasi timp un roman cu o deschidere universala deosebita.

El nu se izola temandu-se de dialog, dar nici nu se pierdea in dialog dizolvandu-si identitatea. Asadar, Mihai Eminescu a fost si ramane modelul romanului dornic de cunoastere universala si in acelasi timp fidel pastrator al identitatii sale nationale", a conchis Patriarhul Daniel in discursul tinut la invitatia academicianului Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Mihai Eminescu a fost celebrat, miercuri, ca in fiecare an in data de 15 ianuarie, fiind socotit despre una dintre cele mai importante voci poetice ale literaturii romane, apartinand romantismului tarziu. Desi nascut la Ipotesti, in Botosani, Eminescu si-a facut studiile la Viena si Berlin, de unde s-ar fi intors cu sifilis, boala luata de la o prostituata si care i-ar fi adus si moartea, la 15 iunie 1889, pe vremea cand era internat la sanatoriu.

In pofida acestor ipoteze, relatia dintre Eminescu si Biserica a ramas una stransa si peste veacuri, astfel ca, recent, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a pregatit un album de cantece pe versurile poetului Mihai Eminescu, interpretate in stil bisericesc, psaltic si coral, care pot fi ascultate in cadrul unei aplicatii pentru iPhone si iPad.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Patriarh Daniel Mihai Eminescu, #Mihai Eminescu sustinere catedrala, #Eminescu Slavici Patriarh Catedrala, #aniversare Eminescu , #biserica