Patriarhul Daniel: Sarbatoarea Craciunului este Sarbatoarea Darurilor

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 22:30
2738 citiri
Patriarhul Daniel: Sarbatoarea Craciunului este Sarbatoarea Darurilor
Foto: Arhiva

Sarbatoarea Craciunului este, asa cum ne arata Evangheliile, Sarbatoarea Darurilor, a afirmat, duminica, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Daniel, in cuvantul rostit in Catedrala patriarhala la sarbatoarea Nasterii Domnului.

El a amintit ca in cantarile bisericesti se spune ca la darul lui Dumnezeu, aratat in Fiul Sau facut om pentru mantuirea oamenilor, se raspunde cu daruri.

"Dumnezeu ne daruieste pe Fiul Sau ca sa ne mantuiasca si sa ne daruiasca viata vesnica, iar noi ca raspuns aducem lui Dumnezeu prin rugaciune, prin tot ceea ce facem frumos in Biserica si prin darurile oferite celor saraci, celor fara de adapost, celor batrani", a spus Intaistatatorul BOR, in predica rostita dupa Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, oficiata la marele praznic al Nasterii Domnului Iisus Hristos, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a sute de credinciosi.

Facand referire la iubirea parinteasca si la smerenia deosebita a Mantuitorului, Patriarhul a explicat de ce Dumnezeu cand vine in lume nu vine sub forma unui barbat de 30 de ani, ci mai intai El este prunc, "pentru ca daca nu ar fi fost copil Iisus Hristos nu ar fi putut vorbi mai tarziu oamenilor despre iubirea parinteasca a Tatalui Ceresc".

In opinia sa, "gandim cu multa evlavie la taina familiei, a copiilor" pentru ca "binecuvantarea familiei se vede mai intai prin faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos S-a nascut copil, se vede si prin faptul ca a fi mama inseamna a aduce pe lume oameni care sunt chemati sa traiasca vesnic in iubirea cereasca a Preasfintei Treimi".

Preafericitul Parinte a indemnat, in cuvantul sau, sa aducem bucurie celor mai putin fericiti si sa aducem comuniune acolo unde aceasta lipseste.

"Dumnezeu ne daruieste pe Fiul Sau ca sa ne mantuiasca si sa ne daruiasca viata vesnica, iar noi ca raspuns aducem darul sau prin rugaciune, prin tot ceea ce facem frumos in Biserica si prin darurile oferite celor saraci, celor fara de adapost, celor batrani. (...) Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne gandim la copilaria noastra, la parintii nostri care ne-au nascut, la toti cei care ne-au fost ca si parinti si ne-au ajutat duhovniceste si material si sa vizitam in aceste zile familiile cu multi copii si sa aducem bucuria Craciunului in casele in care este putina bucurie, in care este putina comuniune si in care este putina nadejde", a spus Patriarhul.

Ce reprezinta darurile magilor

De asemenea, in cuvantul sau de invatatura, Intaistatatorul BOR a deslusit intelesurile duhovnicesti din Evangheliile dupa Matei si Luca referitoare la venirea lui Iisus Hristos in Lume, prin care Dumnezeu si-a aratat profunzimea lucrarii sale sfinte.

"Deci toate evenimentele pe care Sfintele Evanghelii ni le arata ne indeamna sa meditam asupra lucrarii mantuirii noastre din intelepciunea si iubirea milostiva a lui Dumnezeu", a spus patriarhul. El a vorbit astfel despre semnificatia celor trei daruri oferite de Magi lui Iisus copil - aur, facandu-se trimitere la demnitatea Lui imparateasca, smirna, marturisind Moartea si Invierea Lui, pentru mantuirea noastra si tamaia, simbolul evlaviei, semnul spiritualitatii, al rugaciunilor, care arata ca El este Dumnezeu Adevarat.

Printre altele, Patriarhul a amintit ca nasterea sfanta si curata a Mantuitorului are ca scop curatirea omului de pacat si sfintirea lui, deoarece Mantuitorul s-a pogorat pe pamant ca sa ridice pe oameni in iubirea lui Dumnezeu.

"Este semnificativ faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos se naste vesnic din Tatal ca Fiu al Tatalui Ceresc, fara mama, si se naste ca om din mama fara tata. Astfel, este deodata Fiul lui Dumnezeu si Fiul Omului. Nasterea Sa nu are loc din initiativa barbateasca, ci din initiativa lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii. El se naste din Fecioara fara de pacat ca sa ne izbaveasca pe noi din pacat.

Nasterea Sa este sfanta si curata pentru ca El are ca scop al lucrarii Sale curatirea omului de pacat si sfintirea lui. Dumnezeu se pogoara din ceruri pe pamant ca pe noi pamantenii sa ne ridice la viata cereasca, la iubirea Preasfintei Treimi. Fiul lui Dumnezeu se face Fiul Omului ca pe oameni sa-i infieze in harul Duhului Sfant. Toata lucrarea Sa are ca scop ridicarea oamenilor in iubirea lui Dumnezeu", a precizat Patriarhul Daniel.

La finalul cuvantului sau, Patriarhul a adresat urari de sanatate tuturor celor care isi celebreaza onomastica, urandu-le sa fie ca si pastorii din Bethleem, binevestitori ai iubirii lui Dumnezeu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Patriarhul Daniel Biserica romani, #mesaj biserica romani Craciun, #Nastere Iisus Hristos , #biserica