Pentru ce facem moschee la Bucuresti: In cautarea romanilor ortodocsi din Turcia

Autor: Ana Ilie
Luni, 20 Iulie 2015, ora 11:20
12970 citiri
Pentru ce facem moschee la Bucuresti: In cautarea romanilor ortodocsi din Turcia

Numarul romanilor ortodocsi din Turcia este fie necunoscut, fie estimat vag de catre autoritatile romane.

Ziare.com a dorit sa afle cati romani ortodocsi se afla in Turcia si cate lacasuri de cult au la dispozitie cetatenii romani in aceasta tara, pentru a ne explica oportunitatea si utilitatea initiativei autoritatilor de la Bucuresti de a construi o biserica la Istanbul.

Ministerul roman al Afacerilor Externe nu are cum sa identifice cetatenii romani pe baza apartenentei la o religie sau alta, pentru ca acestia nu sunt obligati sa isi declare religia la ambasada. Ambasadele nu pot intocmi evidente in functie de religia cetatenilor romani.

Moscheea din Bucuresti poate deveni centru pentru sustinerea terorismului - Centrul pentru Monitorizarea Antisemitismului

La Secretariatul de Stat pentru Culte, Cezar Pavalascu, seful serviciului Asistenta, Invatamant, a aratat ca Secretariatul nu are atributii in ceea ce priveste credinciosii din afara tarii. In schimb, Cezar Pavalascu a avut amabilitatea sa inainteze intrebarile Ziare.com Patriarhiei romane.

Patriarhia estimeaza ca ar fi in jur de 14.000 de romani ortodocsi in regiunea Istanbul si ca sute de mii de romani sunt anual in trecere prin Turcia, majoritatea turisti.

Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? - Sondaj Ziare.com

Ziare.com a dorit sa vorbeasca si cu parintele Sergiu-Marcel Vlad, preot paroh al Bisericii "Sfanta Mucenita Paraschevi Pikridion" din Istanbul, cel mai in masura sa raspunda la intrebarea cati romani ortodocsi se afla in Turcia.

Preotul Vlad ne-a indrumat insa sa ne adresam Ministerului Afacerilor Externe pentru astfel de statistici.

Intrebat cate lacasuri de cult pentru romanii crestin-ortodocsi exista in Turcia si daca sunt ele suficiente, raportat la numarul de credinciosi, preotul ne-a explicat ca, in special de marile sarbatori ortodoxe, e nevoit sa tina slujbele in curte pentru ca lacasul devine neincapator.

"Biserica Sfanta Mc. Paraskevi, ctitorie brancoveneasca, este temporar lacasul de cult al romanilor ortodocsi din Istanbul si din Turcia. Biserica este proprietatea Patriarhiei Ecumenice si este data in folosinta, temporar, Patriarhiei Romane incepand cu anul 2004. Contractul dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ecumenica este incheiat pe o perioada de cinci ani de zile.

Ultima prelungire a contractului s-a realizat in acest an in luna martie si este valabila pana in 2020. De sarbatori vin foarte multi romani la biserica, iar de Paste suntem obligati sa tinem slujba in curtea bisericii pentru ca lacasul de cult este neincapator", ne-a declarat parintele.

Totodata, l-am intrebat pe preot daca a primit solicitari pentru infiintarea unui lacas de cult si/sau cimitir.

"Cimitirul romanesc din Istanbul a fost primit de comunitatea ortodoxa romana din Turcia in anul 2002 si a fost oferit de statul turc ca reciprocitate pentru terenurile oferite de statul roman comunitatii turco-tatare din Dobrogea. Cimitirul romanesc are o suprafata de 3.000 mp. si este situat la aproximativ 40 km departare de biserica, la marginea Istanbulului, in zona Kilyos.

Consider ca discutia referitoare la cimitir nu isi are rostul in acest context, mai ales ca pentru un cimitir musulman a fost deja alocat si un teren de 4.000 mp in Bucuresti. Discutiile pentru cimitir nu au legatura cu cele despre constructia moscheii in Bucuresti si a bisericii in Istanbul", ne-a mai spus parintele.

Legat de oferirea unui teren pe baza de reciprocitate, pentru construirea unei biserici in Istanbul, preotul Sergiu-Marcel Vlad ne-a declartat ca "discutiile sunt la nivel politic intre guvernele celor doua state iar la biserica asteptam sa fim si noi informatii de autoritati in legatura cu stadiul acestora".

O alta solicitare a fost trimisa si la cabinetul ministrului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Angel Tilvar, de unde avem promisiunea ca vom primi un raspuns cat de curand.

Intrebarea cati romani ortodocsi se afla in Turcia este relevanta in contextul amplei dezbateri provocate de subiectul construirii unei moschei la Bucuresti. Muftiul Muurat Iusuf a sustinut ca moscheea ce va fi construita la Bucuresti "este o chestiune de reciprocitate", pentru ca "statul roman capata un teren la Istanbul pentru crestinii romani, pentru a face un cimitir si o biserica".

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com