Ziare.com

Catholic Culture, despre persecutiile asupra catolicilor din Romania

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 21:08

   

Catholic Culture, despre persecutiile asupra catolicilor din Romania
Episcopul roman unit Florentin Crihalmeanu, eparh al Episcopiei de Cluj-Gherla, din 2002, a condamnat persecutiile comuniste comise asupra Bisericii Catolice din Romania, intr-un interviu recent publicat de presa straina.

Crihalmeanu, hirotonit preot la varsta de 31 de ani si consacrat ca episcop la 37 de ani, de catre Papa Ioan Paul al II-lea, a povestit, intr-un interviu, despre cum regimul comunist roman a incercat, in repetate randuri, sa lichideze Biserica Catolica de Rit Estic din Romania, informeaza publicatia Catholic Culture, in editia online de luni.

Episcopul roman condamna, in principal, regresiunea impotriva cultelor, mai exact desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, din anul 1946: "comunistii au convocat un asa-zis 'sinod' al clericilor in care li se cerea participarea in vederea reevaluarii unirii cu Roma...

Dupa ce preotimea catolica a facut ce i s-a spus, preotii greco-catolicii au fost anuntati ca, de acum, sunt ortodocsi. Totodata, li s-a spus ca, printr-un decret dat la 1 decembrie, toate institutiile greco-catolice au fost dizolvate, iar proprietatile care apartineau greco-catolicilor au fost expropriate", sustine Crihalmeanu.

In prezent, Biserica Catolica din Romania numara aproximativ 700.000 de adepti, mai putin de jumatate din totalul greco-catolicilor care traiau, in 1940, pe teritoriul Romaniei, respectiv 1,5 milioane de membri.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2643 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Canaliile comuniste au

torturat si ucis mii de preoti din toate confesiunile, cei mai multi fiind cei catolici si ortodocsi. Gasiti cele mai multe nume in Memorialuldurerii.com. Au fost schingiuiti si asasinati si multi simpli credinciosi, sfinte maicutze si sfintzi calugari. Au fost avansati unii ca Teoctist si Daniel. Comitetul Central al PCR avea o sectie speciala pentru urmarirea, infiltrarea si sabotajul tuturor bisericilor. Ultimul sef al acestei sectii a fost tovarasul Cumpanasu, care, el stie ce a raportat de la Timisoara pe 15-21 decembrie 1989.

 

potrivit credintei lor

ar trebui sa se bucure ca sunt persecutati, nu sa se vaite. Sa nu uitam cati preoti si-au tradat "oile" pe timpul dominatiei naziste. Asa ca... ciocu mic.

 

Care biserica catolica?

Aia vecina cu turnu Milenium a lu Robu? Ntz. Aia este biserica romano-catolica!
A da.. biserca greco=catolica, biserica unita cu Roma samd .
acu cine nu stie asta - ZIARE.com , Catholic InCultur sau poa ala nu stiu. Dar se inteleg ca popocu habar nu are de ce religie apartine. Sau din nou credinciosii sunt trasi in piept ca si cu ocazia uniatiei. OPricum reise ca popicu minte de ingehata apele ....cand zice "catolica"

 

Domnule Ghita,

Inainte de 1946 integ Ardealul era greco-catloic, cred ca se cunosc motivele si de asta nu voi aminti de ele, vreau, in schimb, sa spun altceva. Biserica Greco-catolica a avut un rol deosebit in desteptarea Ardealului, in culturalizarea si iluminarea sa, fara Biserica greco-catolica, probabil, romanilor ardeleni le mai trebuiau 100 de ani pentru a constientiza ce sunt si cine sunt. Scoala Ardeleana a avut un rol deosebit in raspandirea invatamantului pe intreg cuprinsul Transilvanie,demonstrand ca scoala, invatamantul, cultura face minuni cu orice popor, indiferent de origini si grad de civilizatie. De fapt, in asta sta toata maretia bisercii greco-catolice, in scolarizarea romanilor. A facut pentru romanii ardeleni ceea ce Biserica ortodoxa nu a fost in stare sa faca si nici acuma, in vremurile astea de restriste, nu este. Pentru originalitate, pentru meritul de a stii sa imbine ce a fost bun la ortodoxi cu ce-a fost bun la catolici, pentru faptul ca au aratat ca cele doua mari religii crestine pot forma un tot unitar, pentru tot binele facut, pentru lumina pe care au aprins-o in casele si sufletele romanilor ardeleni, Biserica greco-catolica merita tot respectul si cinstea noastra.

Pentru Omiduta

Faceti o eroare de fond:in Ardeal majoritatea romanilor au ramas ortodocsi in pofida presiunilor Habsburgice de a-i converti intr'o biserica hibrida
cu scopul de a-i asimila mai usor pe romani.Multi romani,oportunisti, s-au convertit pentru a beneficia de avantajele sociale promise de Viena.A fost o manipulare care a esuat,romanii considerandu-se un singur popor indiferent de biserica.
Fac parte dintr'o familie greco-catolica,dar bunicii mei nu au avut nicio problema sa mearga la biserica ortodoxa dupa actul comunistilor(recunosc:samavolnic) .Fara a nega rolul cultural al greco-catolicilor,vreau sa subliniez ca adevarata religie a romanilor este ortodoxismul,instaurat la noi ca reactie fata de asaltul regatului maghiar de a ocupa spiritual tarile romane(dupa ce esuase militar in Moldo-Valahia).Daca aveti ocazia revedeti excelenta drama istorica Vlaicu Voda a lui Davila.
In ultima instanta,poporul roman este singurul popor neo-latin care nu este catolic(in majoritate zdrobitoare).Nu este nici bine,nici rau.Este o stare de fapt.Teo

Draga Omiduta

Voi astai acraniatii mai .. culoarea Mondial si rude cu inteligenta EBA ar fi bine sa va pastrati ptr cestiile normale : te pup in fund Zeus.ro , Udrea e cea mai tare (a inceput sa se faneze as zice eu) si ce grozava este EBA( de proasta!!!). Si sa nu incercati sa dati lectii unor craniate chiar daca sunt bizoni

Inainte de 1940 Ardealul nu era intreg greco-catolic ci unitiii reprezentau cam 40-50% din populatia de etnie romana din Ardeal, restul fiind ortodocsi- ma rog mai erau si niste pocaiti . Daca ajungi cumva la Sibiu nu cauta muzeul salamului de Sibiu ca nu se egzista ci cauta catedrala mitropolitatana ortodoxa. Este construit inainte de primul razboi mondial. Ptr cine crezi tu daca toti erau uniti ?! Si in treacat mai zic ca este cea mai mare catedrala ortodoxa din Romania (ca dimensiuni) .
In rest afla ca am urmat si eu cursuri liceale si stiu ce a fost Scoala Ardeleana si gratie parintilor mei stiu ca a fost opera a clerului uniat. Mai tin minte si ca Eminescu a scris frumos despre Blaj samd. Insa ce ar trebui sa intelegi – cam greu ca deh acraniata ca altfel nu ai basi atat de voiasa in cinstea cumatrului lu Mondial – este ca una sunt meritele educationale (uriase) si alta sunt problemele religioase ce tin de dogma …
Ori in ce am zis despre articolul asta sunt unele probleme ce tin de credinta nu de Micu-Klein si Tiganiada (un produs mai indigest al Scolii Ardelene… Chiar si Iliada se citeste mai usor!!). Un articol “foarte bun" care demoleaza pretentia unitilor ca nu ar fi chiar catolici si ca ne-am putea uni cu Roma ca deh … Ca cica Biserica Greco—Catolica ar fi altceva … Am trimis articolul la cativa cunoscuti care simptizau cu idei cam ca ale tale .. si vreoa 3 spumega acum de manie ca au fost luati drept prosti de papistasi ..
Ce-si face omu cu mana lui manufactura se cheama si …
Oricum draga mea pe viitor cand doresti sa te arati desteteapta foc fa-o in fata EBAi si Hudrei ….Ca tu ai scris ca cica ca cum “1946 integ Ardealul era greco-catloic," omitand faptul ca ungurii erau in gnl calvini, catolici , evanghelici , ca sasii eau luterani samd . Pai astai nu traiau in Ardeal pedelisto ?!Si mai pretind unii ca PRM ar fi impotriva ungurilor cand voi PDLei le contestati existenta!!!

Te-o

atunci de ce Ardealul a fost mai educat si inaintat in cultura si mai bogat ca restul, adica Tara Romaneasca si Moldova? Ca dupa teoria ta tot romania sint si aceea dar de ce asa de mare diferenta inainte...nu azi ca azi ii acelasi *** ca restul.....oare de ce?

Hei!!!

Nu ma intereseaza cum voi arata peste 30 de ani! Probabil ca voi fi oale si ulcele!
Ma prost dispune reclama.

 

Da-i dra-cu' si pe dezbinatorii astia - Arza-i-ar focul!

Numai un popor de im-be-cili inchide scoli si spitale si construieste biserici

Uitati-va la preoti, niste porci grasi cu vile si limuzine de lux

 

@Vin-de-sfecla

Nu huli cele sfinte!
PS. 'Mai, pretene, eu si tu, suhan n-om vedea Raiu!'

Pentru Vin de Sfecla

Am impresia ca ati baut cam mult vin de sfecla.Sa nu faceti coma alcolica.Va previn...crestineste!Teo

Greco ortodocsi si greco catholici

Greco ortodocsii au dijmuit poporul roman platind parte din dijma portii otomane ca ei sa fie liberi.Greco catholicii au luat fiinta cu acelasi scop sa ia dijma de la romanii ardeleni si sa plateasca papei,iar ei sa-si faca treburile linistiti.Cuza ne-a scapat de greco ortodocsi dar se pare ca de greco catholici nu prea putem scapa.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor