Pistruiatii in sutana (Opinii)

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 19:54
15457 citiri
Pistruiatii in sutana (Opinii)

Am vazut cu totii scenele in care multimea o huiduia pe vaduva lui Sergiu Nicolaescu pentru ca, asa cum le spusese lor Biserica Ortodoxa Romana, nu e crestineste sa incinerezi pe cineva, ci trebuie musai sa-l ingropi.

Ce e atat de necrestin in toata treaba asta? Protestantii si catolicii admit incinerarea de peste 100 de ani. Nu sunt si ei tot crestini? Sau ortodocsii - ca si mine - sunt cei mai crestini dintre crestini? Sau sunt mai putin crestini, mai putin credinciosi, mai putin orice aceia care vor sa fie incinerati?

"Din marturiile scripturistice, patristice, istorice si arheologice reiese ca Biserica a practicat de la inceput pana astazi inhumarea (inmormantarea). Ea corespunde invataturii Bisericii despre trup si datoriile fata de el, trup care trebuie sa fie redat pamantului din care a fost luat", a explicat BOR cum sta treaba. Mai mult, Arhiepiscopia Bucurestilor i-a cerut familiei lui Nicolaescu sa-l inmormanteze "pentru a pastra numele acestuia intact in memoria poporului roman".

Acum, ca familia nu l-a ingropat, deducem ca numele lui Sergiu Nicolaescu nu e intact in memoria poporului roman, daca e sa dam crezare inaltelor fete bisericesti. Si, daca faptul ca nu si-a facut datoria crestineasca fata de trup nu-l mai poate atinge pe Sergiu Nicolaescu, o atinge din plin pe vaduva lui.

Dupa ce ca si-a pierdut sotul, ea trebuie sa mai suporte si ura unei mase de ignoranti care isi permit sa se bage in treburile ei si sa-si bata joc de tristetea ei pentru ca au auzit ei de la Biserica Ortodoxa Romana ce obicei murdar e incinerarea.

Masa asta de ignoranti despre care vorbim isi striga disperata adulatia pentru Sergiu Nicolaescu, dar nu vrea sa-i respecte dorinta de a fi incinerat. Sau poate ca, de la sine putere, crede ca vaduva lui Nicolaescu, numai de-a naibii, n-a vrut sa-l incinereze.

Asa ca au si amenintat-o cu moartea pe femeie, au injurat-o si au tratat-o rau, probabil un pic mai rau decat s-ar fi purtat daca l-ar fi vazut pe Diavol insusi. Cu ce sunt ei mai indreptatiti in privinta a ce trebuie facut cu trupul lui Nicolaescu decat vaduva lui?

Dar articolul asta nu e despre Sergiu Nicolaescu. Nici despre faptul ca filmele lui au servit, intr-adevar, regimul comunist. Ne e usor sa fim moralisti acum, cand traim in libertate si avem acces la informatii, dar nu putem sti ce am fi facut noi intr-un asemenea regim inchis si in care sansele de promovare in meseria asta depindeau de o anumita atitudine.

Articolul e despre BOR. Cea mai putin reformata institutie din statul asta, care pe de o parte se bazeaza pe practici arhaice, pe de alta traieste (si traieste al naibii de bine) in capitalism.

Biserica Ortodoxa Romana traverseaza o criza morala fara precedent, chiar in timp ce criza financiara ii ocoleste pe clericii sai, mai toti bine acomodati cu cele lumesti, cu viloaie de zici ca sunt politicieni, crescute, ca si in cazul carmuitorilor pamantesti, din salariile de bugetari.

Desigur, BOR e inca puternica, inca depozitara unor traditii care ne definesc ca si popor. Dar e in acelasi timp ramasa in urma fata de cea mai importanta (nu si numeroasa) parte a societatii, cu atitudini din cele mai retrograde.

BOR nu are probleme cu coruptia inspaimantatoare din randurile sale, cu faptul ca isi pierde cu pasi mari respectul in ochii populatiei si asa mai departe, dar are probleme cu homosexualii, cu "Versetele Satanice" ale lui Salman Rushdie si cu ce fac rudele cu trupurile celor morti.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...