Preot anchetat de episcopie pentru ca militeaza impotriva exploatarii gazelor de sist

Joi, 29 August 2013, ora 22:26
2610 citiri
Preot anchetat de episcopie pentru ca militeaza impotriva exploatarii gazelor de sist

Un preot ortodox din judetul Vaslui este anchetat de superiorii sai de la Episcopia Husilor dupa ce a lipit afise si i-a indemnat pe enoriasi, in numele Bisericii, sa participe la proteste impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Iulian Ghimus, preot paroh in localitatea vasluiana Gara Banca, i-a indemnat pe oameni sa protesteze impotriva exploatarii gazelor de sist. Pe afisele care indeamna la proteste, preotul a folosit numele parohiei pe care o slujeste. El a depus chiar si o cerere la primaria din localitate pentru a autoriza un mars de protest in Gara Banca pe data de 1 septembrie.

"Orice preot poate participa la actiunile pro sau contra exploatarii gazelor de sist, insa doar ca persoane fizice si dupa cum le dicteaza propria constiinta, insa fara a implica in niciun fel Biserica Ortodoxa Romana si fara a uza de calitatea oficiala din cadrul Bisericii.

Episcopia Husilor nu a organizat si nici nu va organiza vreo actiune in acest sens, iar cei implicati in aceste activitati nu au voie sa foloseasca in mod iresponsabil Biserica in aceste dezbateri", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Episcopiei Husilor, Marin Tudorica, potrivit Frontpress care citeaza Mediafax.

Reprezentantii Episcopiei nu au precizat cum ar putea fi sanctionat preotul pentru nerespectarea ordinelor superiorilor.

Preotul Ghimus nu este singurul care militeaza pentru oprirea exploatarii gazelor de sist din zona. Si Vasile Laiu, protopop de Barlad, a declarat la inceputul anului ca prefera sa moara "cu fruntea sus, decat cu capul in noroiul Chevron-ului".

La jumatatea lunii iulie, compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist pentru trei zone din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Silistea (Pungesti) si Popeni (Gagesti), decizia fiind luata de catre Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui.

Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a emis acordul de mediu pentru ca societatea Chevron Romania sa amplaseze sonde de foraj de explorare in cele trei zone detinute in concesiune in judetul Vaslui.

In baza acordurilor de mediu date de catre APM Vaslui si a altor documente solicitate la eliberarea certificatelor de urbanism, societatea Chevron Romania va putea obtine autorizatia de constructie de la Consiliul Judetean Vaslui pentru sondele de explorare pentru identificarea eventualelor zacaminte de gaze de sist.

Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie si ianuarie, certificate de urbanism pentru cele trei zone din judetul Vaslui unde compania americana Chevron vrea sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, pe 9 iulie, ca nu exista "niciun fel de risc" pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor in cazul explorarii gazelor de sist si ca "pozitiile" exprimate de vasluieni in dezbaterile publice sunt "in procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de sist, nu de explorare".

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....