Reportaj: Sfanta Fecioara Maria, cinstita la biserica momarlanilor

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 23:41
2344 citiri
Reportaj: Sfanta Fecioara Maria, cinstita la biserica momarlanilor
foto: Marius Mitrache

Sfanta Fecioara Maria a fost cinstita cum se cuvine, miercuri, la biserica de la poalele muntilor Parang, din satul Maleia, care are hramul Sfintei.

Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria este pentru momarlani una dintre cele mai importante sarbatori religioase, acesta fiind si motivul pentru care la cinstirea cuvioasei au luat parte cateva sute de credinciosi, unii dintre acestia fiind nevoiti sa mearga pe jos chiar si cativa kilometri ca sa fie prezenti la slujba.

Bisericuta momarlanilor are o frumusete aparte, unica, fiind ridicata exclusiv din fondurile private a cinci persoane din Petrosani, iar aici orice preot care doreste sa binecuvanteze duminicile localnicilor este bine venit.

Credinciosii ce locuiesc la poalele Parangului in satul de munte ce a fost incropit cu cel putin 200 de ani in urma, vin in 8 septembrie la hramul bisericii ce a fost construita in urma cu cativa ani.

Sunetul clopotului ii cheama la rugaciune, iar localnicii vin cu mic, cu mare cu credinta in Dumnezeu.

Bisericuta de pe Maleia s-a dovedit a fi neincapatoare si in acest an pentru toti cei care au dorit sa asiste la o slujba deosebita cu ocazia uneia dintre cele mai mari sarbatori crestine, Nasterea Sfintei Fecioare Maria.

Slujba religioasa a fost oficiata de mai multi preoti, care au fost acompaniati pe tot parcursul de corul a capella de la Simeria, format din 18 membri.

Inca de la primele ore ale diminetii localnicii din zona au pornit spre bisericuta ce poarta hramul sfintei cuvioase pentru a se inchina si a-i cere ajutor Fecioarei Maria.

"In fiecare an, de cand a fost sfintit acest locas vin de sarbatoarea Sfintei Fecioare aici deoarece aceasta zi este una deosebita. Ne rugam la Fecioara Maria sa ne apere si sa ne ajute", afirma o credincioasa.

"Este biserica noastra, iar domnul Serafinceanu (n.r. ctitorul bisericii) a reinviat traditia la noi in sat. Slujba este una aparte, parca mai frumoasa decat in oras, deoarece aici oamenii sunt simpli si modesti", afirma un alt credincios.

"De sarbatori nu exista familie din acest sat care sa nu vina la biserica, cu atat mai mult in aceasta zi cand este hramul bisericii si sarbatoarea cuvioasei Maria", mai spune un localnic.

Agapa frateasca

La sfarsitul slujbei, credinciosii au fost invitati la o petrecere campeneasca, denumita de localnici "agapa frateasca".

De altfel, toti credinciosii stiu ca de Sfanta Maria la bisericuta ce ii poarta numele din satul Maleia are loc, an de an, cel mai mare praznic din Valea Jiului.

Chiar la cativa metri de intrarea in biserica momarlanii au intins mesele, iar toti cei care au dorit au putut sa guste din mancarurile traditionale, varza, fasole, peste si pasat - specific numai acestei zone.

La masa au luat parte circa 600 de persoane

"Am pregatit in acest an 19 oale a cate 60 de kilograme de mancare pentru circa 600 de persoane. Am folosit 200 kilograme de varza, 200 kilograme de fasole, si 200 kilograme de peste. Anul acesta am nimerit ca sarbatoarea sa fie intr-o zi de post si toate preparatele sunt de post, de aceea carnea am inlocuit-o cu fasolea iar in pasat in loc de branza am folosit zahar. In Valea Jiului in ziua de 8 septembrie, de Sfanta Maria, aici, pe Maleia are loc cel mai mare parastas din zona, nu exista altul mai mare", declara Aron Marc, bucatarul sef.

Dupa cum este obiceiul in comunitatile de momarlani, mancarea a fost preparata numai de barbati, dupa ce femeile au pregatit cu o seara inainte toate alimentele.

"La noi obiceiul este ca barbatii sa faca mancare la aceste agape, deoarece se spune din batrani ca femeile o pot pangarii. Femeile fac curatenie", mai spune Aron.

In amintirea bunicilor si a mamei

Biserica de la poalele muntilor Parang a fost ridicata exclusiv din fonduri private, prin Fundatia Crestina "Sfanta Maria Valea Jiului", de omul de afaceri Aurelian Serafinceanu, in memoria mamei sale, Maria.

Omul de afaceri a vrut astfel sa cinsteasca memoria mamei sale cu atat mai mult cu cat vechea biserica de lemn, construita in anul 1792, nu mai putea face fata numarului mare al credinciosilor.

"Am vrut sa cinstesc memoria mamei mele, ce m-a crescut cu greu in acest sat si sa le multumesc celor despre care mama imi spunea ca au primit-o asa cum nici nu se astepta, chiar daca venea din Bucovina. Bunicii s-au refugiat din Cernauti, lasand acolo totul, iar comunitatea de pe Maleia i-a primit foarte bine si chiar le-a dat si o bucata de pamant", spune Aurelian Serafinceanu.

Ridicarea locasului sfant a costat undeva la 9 miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2004, iar pe langa Aurelian Serafinceanu mai sunt inca patru persoane private care au ajutat la constructie.

Ineditul acestui loc de rugaciune il constituie faptul ca aici slujeste orice preot care doreste sa le binecuvanteze duminicile momarlanilor veniti cu sute de ani in urma la poalele muntilor Parang sa-si pastoreasca turmele de oi.

Ajutor pentru nevoiasi

In urma cu sapte ani, la Petrosani, a fost infiintata de omul de afaceri Aurelian Serafinceanu Fundatia Crestina Sfanta Maria, prin care si-a propus sa ajute oamenii din zona, sa ofere sprijin material persoanelor defavorizate, sa sprijine unitatile de invatamant dar si sa ajute la dezvoltarea turismului ca alternativa la activitatile monoindustriale.

Fundatia crestina a acordat, de-a lungul anilor, ajutoare pentru sute de copii din centrele de plasament, batranii institutionalizati in camine si multi oameni din intreg judetul Hunedoara, dar si din Cernauti.

De altfel, pentru ajutorul acordat comunitatii crestin-ortodoxe si romanilor din Cernauti, Mitropolitul Bucovinei, Onufrie, i-a acordat lui Aurelian Serafinceanu "o foaie de onoare", echivalentul unei inalte distinctii bisericesti, care pana acum nu s-a acordat vreunui roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#slujba biserica momarlanilor Parang, #biserica maleia , #biserica