Dupa Mosii de iarna si Duminica Infricosatoarei Judecati, urmeaza intotdeauna Saptamana alba sau a branzei, o perioada premergatoare a Postului Pastelui in care, in alimentatie, se renunta la consumul de carne. In aceasta saptamana se pot consuma legume, fructe, seminte, lapte, produse lactate si oua.
Sfintii Parinti ne sfatuiesc insa, sa nu privim postul ca pe un regim alimentar, mai nou, cum se spune, ca pe o cura de dezintoxicare. Mult mai importanta decat renuntarea la hrana "de dulce" trebuie sa fie abstinenta de la gandurile rele, de la cuvintele aruncate la voia intamplarii, fara a lua aminte la consecinte, de la faptele urate si atitudinile de invrajbire fata de aproape.
Saptamana alba sau a branzei are menirea de a pregati organismul pentru Postul Mare al Patelui care, dupa cum se stie, la noi, la ortodocsi este foarte restrictiv si presupune multe oprelisti.
In unele zone ale tarii, se recomanda ca in prima zi din aceasta saptamana sa se tina post negru, pentru a scapa de soareci, iar pentru a scapa de purici, se recomanda sa se manance urzici.
De asemenea, traditia spune ca, in aceasta saptamana nu-i bine sa te speli pe cap daca vrei sa nu ai matreata si sa nu ti se albeasca parul prea de timpuriu.
In timpul acestei saptamani, mai sunt doua sarbatori populare, Martea Ciorilor si Joia Furnicilor, care tin de cultul mortilor si de credinta ca cei raposati luau infatisarea unor animale.
Astfel, in Martea Ciorilor se dadeau ofrande ciorilor pentru ca semanaturile sa fie pazite de viermi si insecte. In Joia Furnicilor se punea pe un musuroi de furnici o turta unsa cu unt ca furnicile sa nu inunde casa si gradina.
Saptamana alba se incheie cu Lasatul Secului, intotdeauna zi de duminica. Si azi mai exista obiceiul ca oamenii sa se adune la rude si prieteni ca sa petreaca impreuna, lucru care, pe perioada postului este interzis.
Femeile pregatesc mancaruri pe baza de lapte si branza, nelipsite fiind invartitele si placintele cu branza, iar barbatii se ocupa de muzica si bautura. Toti cei adunati mananca, beau si danseaza pe saturate, stiut fiind ca in Postul Mare nu se fac petreceri.
Tot in ultima zi a Saptamanii albe exista obiceiul ca oamenii sa-si ceara iertare unii altora pentru a incepe postul cu sufletul curat. Copiii care stranutau in aceasta zi primeau de la parinti, dupa posibilitati, un ban, un miel, un manz sau un vitel.
Tot de Lasatul Secului, de mult, exista si obiceiul Strigarea sau Strigatul peste sat. Doi sau mai multi flacai, care intruchipau spiritele stramosilor nemultumiti de comportamentul urmasilor, aflati pe doua dealuri sau in doi copaci, strigau, in fata intregului sat, ironii la adresa satenilor care incalcau morala traditionala, intruchipand astfel, un fel de tribunal traditional. Si se spune ca pe vremuri, oamenii ironizati, chiar se rusinau.
Cit... Vezi tot