Ziare.com

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:25

   

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com
"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo".

Este declaratia Monicai Macovei care a starnit multe pasiuni in societatea romaneasca, chiar daca ulterior dna Macovei si-a nuantat pozitia precizand ca "e foarte bine ca elevii sa invete istoria religiilor, valoriile crestine, sa se predea prin pilde despre cele 10 porunci, de exemplu. Problema predarii religiei in scoli e legata de dogme".

Tema este una delicata si nu este pentru prima data cand ea starneste polemici incinse intre cei care considera ca orele de religie isi au locul in programa scolara, ca disciplina optionala, si cei care socotesc ca intr-un stat laic religia poate fi studiata doar in afara scolii, cu atat mai mult cu cat programa se rezuma la studiul ortodoxiei.

Teodor Baconschi a facut parte din "Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii", la initiativa carua ministrul Mihai Sora a decis, in februarie 1990, sa introduca orele de religie: "Ideea ca atare venea in contextul decomunizarii, mai mult visate, decat posibile. Dupa 50 de ani de dictatura atee si 25 de ani de divinizare oficiala a lui Ceausescu, regasirea filonului crestin ni se parea obligatorie: era ca un fel de exorcism. O scoala eliberata de propaganda marxist-leninista urma sa formeze cetateni ai unei democratii care-si cunoaste radacinile istorice, pentru ca, oricum ati vedea lucrurile, nimeni nu poate nega contributia majora a crestinismului la cultura si civilizatia europeana, carora le apartinem".

Teodor Baconschi sustine si acum aceasta idee despre care considera insa a fost greu de aplicat intr-o societate post-comunista: "La intrebarea - cine preda religia in scoli?, BOR a raspuns prin inmultirea facultatilor de teologie. La intrebarea - ce se preda?, diversi autori de manuale au livrat variante mai mult sau mai putin reusite. Admit ca nu toti profesorii sunt la nivelul cerut, ca s-au produs abuzuri, ca elevii de alte confesiuni sau din familii declarat agnostice, oricat de putine, au fost poate tratati incorect. Fapt e ca avem doua variante mari si late: ori educatia religioasa e facuta exclusiv in bisericile noastre de orice confesiune - si atunci vorbim despre "catehism" - ori stabilim un consens democratic de a continua formula actuala. Stiu insa ca orele de religie sunt facultative, asa ca fiecare familie are libertatea de a decide."

Teodor Baconschi pledeaza pentru ore de religie care sa contina si elemente din istoria altor religii, dar si abordari transversale, care sa conduca, de la credinta crestina, spre etica, responsabilitate civica si dialogul dintre religie si stiintele contemporane: "In multe tari occidentale, precum Franta, Italia, dar si in SUA, exista scoli de toate gradele, sub patronaj catolic, foarte bine cotate. Exista de asemenea, in numeroase state, scoli si universitati protestante. Nu sunt scoli de teologie, ci unitati educative generaliste, puse sub viziunea unei culturi spirituale de inspiratie crestina."

Un model poate fi Marea Britanie, unde educatia religioasa se concentreaza pe aspectele morale si filosofice ale credintelor religioase si in niciun caz nu incearca sa faca prozelitism pentru o religie sau alta, dupa cum a explicat pentru Ziare.com jurnalistul Petru Clej, fost redactor-sef BBC Romania.

"In Regatul Unit educatia religioasa, nu religia, este obiect de studiu obligatoriu, atat in scoala primara (clasele 1 - 6), cat si in cea secundara (7 - 13). Desi in mod nominal protestantismul anglican este religie de stat, monarhul fiind si guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane, educatia religioasa, desi se concentreaza pe crestinism, nu este una exclusiva si in niciun caz nu indoctrineaza elevii.

Curriculum-ul este flexibil si guvernatorii scolilor au o influenta destul de importanta in domeniu. Scolile care apartin de anumite confesiuni - anglicane, catolice, evreiesti si musulmane - toate cu finantare si din partea statului, au evident un curriculum adaptat.

Ambii mei fii au fost in scoala primara in scoli anglicane, iar fiul cel mare intr-o scoala catolica secundara, fara ca vreunul dintre ei sa fie de aceste religii. Dar niciodata la materia educatie religioasa nu au fost obligati sa se conformeze preceptelor religioase ale majoritatii", spune Petru Clej.

Sociologul Bruno Stefan se pronunta ferm pentru mentinerea orelor de religie in scoli pentru ca ele "contribuie la formarea individului ca intelect si ca valori. Nu cred ca religia trebuie inlocuita cu istoria religiilor pentru ca nu poti sa pui pe acelasi picior budismul sau hinduismul cu crestinismul. Suntem o populatie covarsitor majoritar crestina. Si aceasta majoritate plateste pentru functionarea scolilor prin taxe si impozite."

Din perspectiva platitorilor de taxe, parerile sunt insa impartite. Sorin Sarba este tatal unui elev de confesiune greco-catolica: "Am cerut un manual de religie specific cultului greco-catolic. Nu s-a putut. Am cerut sa poata participa la alte activitati in ora de religie. Nu exista. Iar asta la Colegiul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti. Asa ca religia in scoala ca optiune e o minciuna fondatoare, un truc romanesc.

In alte tari, ai optiuni reale, copiii pot participa la cursuri de etica, de exemplu. In plus, este un nonsens si un abuz sa se studieze disciplina religie de la 6 ani pana la 18 ani. As putea intelege sa existe aceasta disciplina, fie si doar ortodoxa, doar 1-2 ani in clasa a 7-a, a 8-a. Ca orice exces ajunge sa fie un rau si sa provoace o reactie naturala de respingere."

Cristian Ghinea, directorul CRPE, considera ca religia ar trebui sa fie predata in continuare, dar dupa o programa modernizata, iar profesorii sa aiba un statut similar cu al oricarui alt cadru didactic.

O prima problema cu orele de religie in forma actuala este, in opinia lui Cristian Ghinea, una de substanta: "se practica un discurs adesea intolerant la adresa altor culte crestine, la adresa unor minoritati. Li se toarna copiilor o versiune de ortodoxism primitiv, pe care o mai intalnesti doar prin manastirile din fundul Moldovei, dar pe care nu o vedeti la prelati sau laici ortodocsi moderni. Problema aceasta de substanta e foarte vizibila in continutul manualelor."

O alta deficienta, afirma Cristian Ghinea, tine de statutul profesorului de religie: "Acesta are nevoie de o hartie de la Biserica pentru a putea sa profeseze si depune juramant catre Biserica. Este un angajat al Bisericii platit de statul roman. Sunt cazuri documentate in care profesorii sunt santajati si la cea mai mica cracnire le este retrasa hartia de binecuvantare. Profesorii sunt la dispozitia capilor Bisericii."

Ziare.com te invita la dezbatere: Religia ar trebui predata in continuare in scoli sau ar trebui eliminata din programa? Ce anume ar trebui sa invete elevii la ora de religie si cine ar trebui sa ii invete? Este ora de religie cu adevarat optionala cat timp elevul nu are alternativa?
Citeste mai multe despre ore de religie scoala
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14142 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
56 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu are ce cauta in scoli.

Daca cele spuse la ore sunt in concordanrta cu ceea ce face bor,cu modul de comportament al popilor cu o stare ireprosabila civism din partea lor este ok.
Dar adevarul este acela ca bor este o frana in bunastarea natiunii.In afara salariilor nesimptite popii au stipendii din evaziunea fiscala legala de peste 10 miliarde euro anual ca rezultat al miilor de hectare cu pasuni cu vite,fabrici de prelucrarea laptelui,mii de hectare cu vii cu vanzarea vinului si derivatelor,paduri cu valorificarea materialului lemnos,gatere,fabrici de mobila,fabrici de confectii,vile pentru turism,firme de turism etc.
Noi platim tot ce se poate la stat prin taxe si impozite ei,borul,popii nu platesc nimic.
De aici faptul ca una se preda de catre acestia in scoli si alta vad copii,tinerii in realitatea de zi cu zi.
Au inceput sa fie proverbiali popii in ceea ce insemna minciuna,fariseismul,inavutirea,politicul,etc.
Sa mi se dea un singur exemplu de proiect de anvergura initiat de bor,popi,in a ajuta concret pe termen lung paturi de oameni defavorizati,ori adaposturi de animale.
Nu sunt ateu dar se pare ca tarile cu nivel de trai ridicat au populatie care se declara deschis atee ( 85% Suedia, 80% in Danemarca, 72% in Norvegia,60% in Finlanda), Vietnam (cu 81% din totalul populației) Japonia (cu 65%). In Franta si Germania, procentul ateilor a crescut in ultimele decenii de la 14-17% la 44%, respectiv 42%.
Tendinta generala este de a se renunta la influente supranaturale atunci cand nevoile materiale sunt acoperite.
BOR-ul in totalitate fiind constituit din popi putrezi de bogati este departe de a mai impartasii altceva decat ceea ce le dicteaza dumnezeul ban.

 

e cam mult ,

- un articol despre religia in shcoli , zilnic ! :o(((

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com"

 

Confuzii de fond

Care este rolul familiei ? Care este rolul scolii ? Care este rolul bisericii ? Amestecul intre acestea poate duce la confuzii de fond.

 

Romanii sunt un popor credincios, au frica de Dumenzeu!

Parintzii sa decida, din impozitele lor sunt platitzi profesorii!
Eu cred ca religia trebuie studiata in scoli, candva scolile erau chiar dependente de biserica, acolo se facea toata educatia copilului!
Evolutzionismul si darvinismul au dat gres, nu au dovedit ca-s adevarate, lumea a fost creata de Dumnezeu si copii trebuie sa afle asta!

 

daca eu sunt agnostic, consider ca ora de religie

este absolut inutila pentru copilul meu, pe care il vreau tot agnostic.
cand o fi major, poate sa aleaga o religie. sau nu.
ora de religie este un moft al vreunui destept din minister.
ca sa stii si tu, copilul meu a facut religie, desi s-a plans de inutilitatea acestei ore pe tot parcursul scolii. profesor incompetent, elevi pusi la invatat cu forta, etc.
vorbesc in cunostinta de cauza.

religia trebuie sa fie optionala si platita de BOR

nu statul trebuie jumulit pt cursuri de religie...BOR fura suficient de la stat si contribuabili ca sa finanteze cursuri facultative de religie....religia nu se face cu forta, ci e ceva personal, optional...

Nu stiu, ma depaseste, dar daca ma gandesc bine...

Cred ca ar trebui sa se introduca religia in scoala, dar totul sa fie gandit cu multa atentie. Ar fi bine, deoarece, paradoxal, i-ar mai aduce pe copii cu picioarele pe pamant. I-ar mai scoate din materiile concepute spre a fi tocite, dar si din jungla aiuritoare in care ii introduc televiziunile dominate de monstri, extraterestri, roboti si alte ciudatenii. Cei mici ar capata cunostinte, chiar convingeri morale, ar afla despre bunatate, mila, cinste altruism, lucruri despre care in familiile lor, tracasate de lupta pentru existenta sau avere, nu se mai se discuta astazi. Pentru cei mai mari, ar fi prilej pentru dezbateri, clarificari... Adolescentii buimaciti de muzica, distractii, motoare, sex, ar fi pusi in situatia sa gandeasca mai mult asupra conditiei de om. Dar totul sa fie bine gandit si profesorii de religie sa se ridice la inaltime misiunii asumate.
In Romania predomina ortodoxismul, dar cred ca ar fi bine ca predarea religiei in scoli sa fie un prilej de a-i uni pe crestini si intreaga strategie, programa scolara, manualele sa exprime crestinismul in ce are el esential si sa fie alcatuite in comun, de reprezentantii tuturor ramurilor crestinisului: ortodocsi, catolici etc. Obiectul sa fie optional, sub controlul ministerului Educatiei, iar programe pentru alte cultele religioase sa fie alcatuite de reprezentantii acestora, cu conditia ca biserica respectiva sa existe legal in Romania si sa se respecte normele morale europene.

am o propunere ministrului pacalit de vulpe:

asa cum erau candva acele "cercuri" de diverse activitati (cercul de pictura, cercul de aeromodelism etc) sa se faca si "cercul de religie".
asa se va vedea clar cati copii vor sa invete religie.
de ce nu luam exemplu de la tari cu adevarat civilizate, unde sunt 2-3 materii obligatorii, iar la celelalte copilul este pus sa aleaga ce vrea sa studieze ?

@ma(r)xi 07.36

"Romanii sunt un popor credincios, au frica de Dumenzeu!"
- ihi , se roaga sa nu-i prinda la furat !:o((((

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com"

religia e ceva intim: fiecare crede in ce vrea

nu-mi impui mie sa fac religie daca eu nu cred decit in OzN...sau vrea BOR sa mai jefuisca statul de bani spalind creiere?

@obiectiv21-confuzii de fond

Asta se si urmareste.Inca un subiect "fierbinte".

@maxi;"Romanii sunt un popor credincios, au frica

de Dumenzeu!"
Asta s-ar traduce prin ignoranta, supusenie in fata ticalosilor care-si bat jos de ei, care-i mint si manipuleaza. E de preferat mai putina frica de Dumnezeu dar spirit civic, etic, educatie si coloana vertebrala.
Religia in scoli de la 6-18 ani e ca invatamantul politic in ceausism. Abia asteptam sa treaca ora, nu ne interesa. La noi inca nu s-a extins multiculturalismul dar peste niste ani, cand in west nu mai e loc pentru atatia imigranti vor incepe sa migreze catre est musulmani africani, arabi, chinezi, hindusi. O scoala publica va fi ca una din SUA sau Canada, mai mult jumatate din clasa straini de diverse rase si religii. Si-atunci ce faci? Ii obligi sa spuna rugaciuni crestine?

DRAGULUI PAYPAL,

Ridic palaria, colega! Continua, te rog!

Se desfiinteaza si cimitirele ???

Ca sa putem construi mai multe magazine (mall-uri) cu multa marfa de "afara" ca au fost desfiintate : industria, agricultura, cercetarea stiintifica, etc, etc...Raman doar gropi comune pt cetatenii romani, ca la Fantana Alba ?? Fara religie in scoli si fara cimitire pe intreg cuprinsul tarii !! Cum reactioneaza nefericitul prea fericit daniel ?? Trezeste-te daniele, se pare ca te-ai indepartat prea mult de credinta ortodoxa !!! Nota : articole de acest gen nici nu ar trebui sa apara intr-o tara integral crestina !! Acest lucru ne arata cati romani adevarati conduc mass-media, cati sant in guvern si cati sant candidati la presedentie ! Daca aceasta tara mai exista dupa cateva mii de ani,exista datorita preotilor (religie) si invatatorilor !! Salutari !!

In curand ..

...vom avea in locul gardianului de la usa scolii, un preot. Ce va oferi binecuvantarea obligatorie si va tine raul la distanta de elevi.
Lasand gluma la o parte, religia ar fi bine sa se promoveze in biserici iar la scoala elevii sa aiba parte de acea educatie laica de care au nevoie pentru a deveni oameni normali.
Cine vrea educatie religioasa sa mearga la scolile cu pricina sau la biserica.
Oricum angajatii BOR-ul au mai multi bani si sunt mai bine renumerati decat profesorii din sistemul de invatatmant.
Lucru nefiresc. Strigator la cer.
De ce oare am ajuns sa nu ne mai mandrim cu scolile noastre ???
Iar bisericile sa fie din ce in ce mai multe si mai faloase ???
Oare in felul asta ...va veni RAIUL peste noi ???

 

Ce-i aia educatzie laica?!

Daca lumea a fost creata de Dumnezeu nu exista nimik laic, doar oameni care fac abstractzie de Dumnezeu!
Evolutzionismul e o teorie falsa, nu avem nici un motiv ca sa-i invatzam pe copii teorii false ...

@ma(r)xi 07.53

- asha e ! sa importam nishte clerici iranieni , sa ne faca un training metodologic ! :o(((

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism?"

@maxi, educatia religioasa se face in casa, nu in

scoala ca-n tarile islamice. Vor scoli "biblice" sa le faca BOR pe cheltuiala ei. In scoala trebuie sa se faca EDUCATIE. Sa invete elevul limba oficiala a tarii, materille de stiinta si umaniste, sa faca sport, sa iasa din scoala cu cultura generala si mai ales cu gramatica romana la perfectie. Despre religie sa se vorbeasca la ora de istorie, la religia fiecarui popor. Scoala ceausista a fost excelenta pana-n anii 80. Dupa 89 ati devenit religiosi (unii numai din gura) toti, pana si fostii membri PCR, care mai de care cu "asa sa ne ajute Dumnezeu". Ipocrizie. Romanii sunt religiosi si ignoranti. Multi merg la biserica, aprind o lumanare, isi fac cruce, barfesc putin cu vecina dar nu stiu cine-i fecioara Maria sau spun ca Tatal nostru a scris-o Eminescu. E nevoie de educatie si cultura, nu de religie. Tinerii au nevoie de scoli profesionale ca sa iasa c-o meserie si sa poata munci. Daca un tanar nu munceste e pierdut, ii trec anii tineretii si nu are viitor. Numai religia nu era folosita in politica.

 

Tome, religia in scoli este vitala pentru copiii nostri,

In scoli, Religia invata pe acesti copii numai si numai lucruri bune:Cele 10 porunci, vitale pentru o convetuire normala in societate, ajuta pe copii sa se comporte crestineste in societate, sa fie buni cu semenii lor si sa nu fie razbunatori.Cei care nu vor sa se introduca Religia in scoli, majoritatea sunt toti acei certati cu legea, dar si cu bunul nostru Dumnezeu. Shalom

Catre forumisti

Va straduiti degeaba sa explicati inutilitatea sau chiar nocivitatea religiei din scolile romanesti;unii ca maxi , niculaeda, marin si altii isi apara jobul (foarte gras!), iar altii, care se cred crestini, nu sunt siguri ca religia trebuie eliminata macar partial din scoli!Unul ca maxi neaga evolutia demnstrata fara tagada de numeroase descoperiri arheologice,si care la mintea lui crede ca ADN-ul este prea complicat ca sa fie rezultatul evolutiei afirmand ca un dumnezeu , acolo sus, ar fi facut tot ce exista (unde maxi in ce galaxie , pe ce planeta?).Toti parintii care nu cred ca religia trebuie predata in scoli, TREBUIE sa ceara scolii in care invata copiii lor, sa introduca ore de etica(sau comportare civilizata in societate), ore de sport , de lucru manual,lucrul cu calculatorul, sau alte activitati care sa-i atraga pe copii.Indoctrinarea religioasa a copiiilor le limiteaza acestora orizontul cultural,le incarca memoria cu lucruri inutile (de exemplu ce au facut sfintii acum cateva mii de ani ,sau ce a mai facut Adam si Eva!Si, de ce este nevoie ca un tanar sa creada intr-o putere supranaturala careia ii zicem dumnezeu? Fara aceasta credinta nu se poate trai? Sunt atatia atei, lber cugetatori etc, care isi duc viata corect fara sa creada intr-un dumnezeu care NU EXISTA!

Popi au speriat copii,facandu-l pe Dumnezeu un fel de Bau-Bau care-i

....arde in focul vesnic daca,saracutii, gresesc.

Copii vor iubirea lui Dumnezeu,lucru firesc, si nu-l accepta pe Bau-Bau !

ISTORICUL POVESTII

se afla in negocierile lui Gorbaciov cu Reagen, cand acestia proiectau "caderea zidului"! Si pentru ca GOLUL lasat de zid trebuia inlocuit, ideologia bolsevica trebuia inlocuita cu "ceva", au cazut de acord sa transfere aceasta responsabilitate, bisericii! Problema lor este ca, reparand o istorie in care ai scos religia din prim-planul societatilor europene, mai ales a celor aflate sub cizma sovietica, ai creat, instant, "discriminarea pozitiva"! NU poti repara un rau facut cu un rau insidios, introdus pe termen lung! In aceleasi societati! Dar ielitele mondiale au decis "linistea" si "pacea" societatilor noastre!! Noi, ce decidem pentru copii nostri?

 

EDUCATIE!

Romanii si copii lor au nevoie de EDUCATIE, NU de imbacsirea neuronilor cu Ev Mediu mirosind a schelete! Prozelitismul il fac, ABERANT, neoprotestantii din Romania! Priviti satele Romaniei din partea Transilvaniei! Aproape ca nu mai vezi un sat fara o "casa de rugaciune" de rit neo-protestant! Si cand mai privesti, la sfarsit de saptamana si TURMELE bipede, cu chipuri tampe, legate la ochi si la cap, pornind in valuri pe strazile patriei, chiar ca te intrebi in ce tara traiesti?! Si cine i-a croit ("negociat") viitorul de "aur" al divizarii la buton?

 

Draga Parerea,

daca taceai, filosof ramaneai. Chiar asa te-au aberat neoprotestantii din Romania? Oricum, puscariile nu sunt umplute cu neoprotestanti ci cu cei din marea majoritate de 95% . Mai bine mers in turma la Biserica decat la bodega din fiecare colt de strada. Merg pe gard de drum ma tin /nici un musca nu ma caine:)

"Nimeni,

nu este destul de inteligent ca să convingă un prost că este prost."
“Dacă cred că există Dumnezeu și el nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există și El există cu adevărat, atunci am pierdut totul."
Să fie scoasă, dar inlocuită cu altceva, de exemplu cu cei care fac educație astăzi poporului roman: Pepe, Oana Zăvoranu, Bahmuțeanca, Simona Gherghe, Cabral, Conect-R, Măruță, Bianca Drăgușanu etc etc.

@Procurorul 10.57

- excelent ! :o)))

"Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com"

@parerea, asta ca sa dai indirect in Johannis...

Daca ar fi sa ma intorc in tara la pensie, as prefera sa traiesc printre neo-protestanti, in Ardeal, decat printre crestinii ortodocsi din sudu-l tarii si Moldova. Nu stiu ce-o avea mai bun religia germanilor, nordicilor, dar sunt net superiori din punct de vedere educatie, cinste, seriozitate, crestinilor ortodicsi.
Credinta si religia isi au rostul lor dar azi, in secolul informaticii, in scoala religia nu are ce cauta ca materie de studiu si sa conteze la media generala. Aici, copii mei au putut alege intre ora de religie sau etica. Edicatia religioasa se face in casa.

DRAGULUI BUMSEN,

Eu nu lovesc in nimeni, colega! Eu observ doar realitatea religioasa a Romaniei! In alta ordine de idei, Iohannis este protestant, colega! Se inchina ritului luteran! Stii cine a fost Luther, nu? Nu negrul si albul german?! Neoprotestanti sunt cei facuti crestini cu lasoul, in SUA via Europa, prin prozelitism! Stii, baietii si fetele alea care te opresc prin parcuri si-ti dau reviste frumos colorate si, pe deauspra daca te vad cu un chip mai bland, te si abordeaza la sentiment! Eu despre aceia vorbesc! Nu despre Luther care nu a mai fost de acord sa plateasca Vaticanului impozitul pe prostie! Despre Luther care a fost primul teolog german care a tradus Biblia pe intelesul poporului sau. Cuvant cu cuvant! Despre acel Luther care a spus "ca-l faci fericit pe Dumnezeu prin munca ta!" Nicidecum prin LENEA, HOTIA si IGNORANTA ta! P.S. Pacat ca Iohannis s-a decis sa urmeze preceptul "muncii", prin acumulare ILEGALA a caselor! Altfel chiar as fi crezut ca poate ajuta Romania sa devina rationala! Dar el, NU poate! Nu el e "neamtul asteptat"! Avem in schimb o romanca de-a noastra, care ii intrece si pe cei mai vajnici aparatori ai MUNCII si ONESTITATII in slujba poporului si patriei noastre comune. Si aceea este Doamna Monica Macovei! In acest an chiar avem pe cine alege in fruntea Romaniei!

NIMENI NU NEAGA

cultura crestina si nevoia de ea in viata noastra, a crestinilor, dar de aici, de la o idee ce inlociueste o alta idee, e cale lunga! Si ea, ideea cea noua, la fel cu cea veche, trebuie transpusa material, in facere, de oameni! Asta nu iau in calcul, NICIODATA, emitatorii de "idei" globale! Ei dau pe gura, ca au timp, dar cine le pune in practica? Ii alege cineva pe cei care pun ideea in practica? Face cineva din ielita asta maladiva, un test inainte de a o da in "productie"? NICIODATA! Dupa idee, potopul, am putea spune! Si el vine, din nefericire, INTOTDEAUNA! P.S. Dragilor, Doamna Monica Macovei nu a"revenit" asupra ideilor exprimate la Timisoara! NU a "nuantat", pentru ca Domnia Sa a fost foarte limpede din inceput: "Daca ai bani de biserica, ai bani si de Cultura!" Mai clara de atat nu putea fi!

 

De ce apar atatea teorii care combat "Crestinismul"?!

Pentru ca oamenii sa nu afle un adevar crucial, care i-ar face liberi pentru totdeauna!
"Căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veti avea credintă in voi cat un grăunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi vouă cu neputintă."

 

@maxi, m-ai dat gata! Fateta asta de copy&paste din Biblie nu

ti-o stiam. Vrei sa ne convingi ca esti credincios, religios. Ne-ai convins ca erai liberal, uslamist, taricenist, pontist, crinist, asa ca ne-ai convins si ca il urmezi pe Iisus. Esti mare, neamule!

Pozarea in apărător al creștinismului, ideologie rusă KGB-istă

Cand citesc comentariile lui maxi de la acest articol și le compar cu afirmațiile sale de la celelalte articole, de pe forum, și bloguri, imi amintește imaginea patriarhului Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse este un fost ofițer KGB, dar poate și actual, nu știu, care deplange vechiul lagăr URSS a cărui destrămare a fost o mare catastrofă.

Poziția ta, maxi, in care acuzi un holocaust făcut asupra jihadiștilor, purtat de popoarele UE care toate sunt creștine, coroborată cu postarea de versete din Sfintele Scripturi, poate fi comparată și cu cea a ideologului lui Putin, Alexandr Dugghin, care se folosește de o ideologie creștină golită de sens, un creștinism golit de creștinism, in care pozează ca apărător al creștinismului. In același timp spune cu nerușinare și inverșunare (separatiștilor ruși): "Ucideți, ucideți, ucideți!. Nu mai este nimic de discutat. Spun asta ca profesor."

Pozeazarea in a fi creștin, și a lua apărarea creștinismului, a devenit o nouă tehnică in politica de esență bolșevică. Iar tu, maxi, in aceste comentarii, pozezi in apărător al creștinismului. Pozezi in a fi iubitor al culturii anglo saxone, postand Romeo și Julieta, uitand sau ignorand faptul că Shakespeare a fost un spirit al acestui popor, pe care tu il acuzi de holocaust impotriva jihadiștilor.

Alexandr Dugghin, ca "apărător" al creștinismului consideră că Stalin a făcut ceea ce a fost necesar. Și tu, maxi, postezi teme blog cu poza dictatorului criminal Nicolae Ceaușescu, afirmand că el și-a făcut DATORIA.

La fel ca și Alexandr Dugghin, păstrand proporția, in timp ce mazgălești comentarii și postări in care lauzi și aperi jihadiștii și dictatura comuniștilor ceaușiști, vi și postezi versete creștine din Sfintele Scripturi.

Nu merge, maxi, dragă. Aici, incă este Romania și nu Rusia lui Putin.

Religie sau manifestarea sacrului?

"Orice rit,orice mit,orice credinta sau figura divina reflacta experienta sacrului si prin urmare implica notiunile
fiinta,semnificatie si adevar".Lasati parintii sa faca educatia religioasa.MCQUIN are dreptate.

 

ALEGERE LIBERA!

Decizie proprie! Dar NU in scolile publice din Romania, Stat Laic!

 

Alegere liberă pentru că suntem 80% ortodoxi plătitori de taxe

Test de cunoștiințe și sinceritate, la care ca "mare" apărător al Monicăi Macovei, ar trebui să răspunzi corect. In primul rand pentru că adepții ei sunt in general oameni iubitori de dreptate și sinceritate, și de cele mai multe ori intelectuali sau cu un anumit nivel de cunoaștere.

Te provoc la un test de sinceritate, pentru că te-am auzit de multe ori folosind, "stat laic" și "școală publică", să ne scrii un comentariu in care să ne spui, cand și in ce context a apărut sintagma de "stat laic" și care este diferența, dacă există in concepția ta, intre "școală publică" și "școală de stat".

Iți reamintesc că in Romania sunt milioanele de romani care se declară liber, peste 80% de religie creștin ortodoxă și toți sunt plătitori de taxe. Așa că las-o mai incet cu taxele la stat și plata orelor de religie. Acești 80% de creștini ortodoxi care plătesc taxe (evaziunea fiscală se face cu precădere in randul elitei de imbogățiți, total minoritară in Romania), vor ca nepoții și copiii lor să fie educați in spiritul moralei creștine. Doar nu poți gandi atat de aberant, incat să susții, că cei 80% de creștini ortodoxi romani, vor să fie atei, liberi cugetători, budiști, islamiști, care nu-L cunosc și care refuză iubirea lui Iisus Hristos Dumnezeu. Cultele creștine recunoscute in Romania, altele decat ortodoxismul, sunt bine organizate și iși pot desfășura cursurile propriului cult, pentru că și ei sunt plătitori de taxe.

Cei care vor alte religie decat creștinismul, ateismul in sine este un soi de religie, budismul, yoga, islamismul, etc., nu au decat să absenteze la aceste ore. Ele pot fi inlocuite cu alte activități la cerere, fie sportive, fie culturale, sociale, fie de istorie a religiilor, deși mă indoisc că inainte de terminarea liceului pot parcurge un astfel de curs. Chiar și după absolvirea unei facultăți tot dificil rămane.

Aștept cu mare interest răspunsurile concrete, nu lozinici, la testul de sinceritate.

cateva remarci (concrete)

1. in limba romana, pluralul cuv. ortodox este ortodocsi. (ar fi fff bine sa se studieze mai mult romana decat religia in scoala)
2. ce numiti test de ''sinceritate'' este, in cel mai bun caz, test de cunostinte. ma abtin sa comentez relevanta intrebarilor in contextul discutiei.
3.''....peste 80% de religie creștin ortodoxă și toți sunt plătitori de taxe'': FALS!!! nu toti platesc taxe! exemplu: preotii
4. evaziunea fiscala este un fenomen cvasigeneral in Romania, nu numai oamenii bogati o practica.
5. ''elitei de imbogățiți, total minoritară in Romania'': aceasta expresie este un pleonasm. elita n-are cum sa fie altfel decat minoritara.
6.''nu poți gandi atat de aberant''.
a gandi = a rationa
aberant = irational
ati spus, deci, ''nu poti rationa atat de irational'', contradictie in termeni.
7. ''cei 80% de creștini ortodoxi romani, vor să fie atei, liberi cugetători, budiști, islamiști'': contradictie in termeni din nou: nu poti fi si ortodox si neortodox in acelasi timp, esti ori una ori alta!!!
8. sa presupunem ca dvs. ati fi UNICUL platitor de taxe ortodox din Ro, iar restul de 15 milioane platitori de taxe atei.
si in acest caz ar fi un ABUZ daca taxele platite de dvs ar fi folosite, de exemplu, pentru activitati antiortodoxe. de ce? fiindca drepturile omului nu se supun regulii majoritatii.
9. yoga nu-i o religie, chiar si multi ortodocsi o practica.
10.''ateismul in sine este un soi de religie'': aceasta este doar o minciuna a persoanelor religioase, fiindca religia inseamna ''Sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care ii unește, in aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem''.
ei bine, eu sunt ateu si va asigur ca nu gasesc nimic familiar in aceasta definitie.

Cand

in biserica se va preda fizica nucleara atunci si in scoli se poate preda religia. Nu e vorba de stat laic sau religios ! Fiecare segment isi are rolul sau. Astazi religia a redevenit arma si scop. Fanatismul religios a atins cote alarmante iar preotii isi freaca mainile de bucurie. Mai multe biserici, mai multe culte mai multi adepti= multi multi bani. Despre asta este vorba. Apropo de bani si putere, comunismul nu a dorit sa imparta puterea, de aceea biserica a fost izgonita.
Astazi biserica isi ia bani de la stat, cadouri saptamanale din fodul de rezerva, ternuri de mii de hectare. De aceea au nevoi si de mici enoriasi ... sa isi pastreze si peste 20 de ani avutiile. Cati preoti mai sunt astazi saraci desi au depus juramant de saracire ? De la BMW/ MERCEDES/AUDI pana la conace preotii au luat de toate. Si aceste toate sunt luate de la enoriasi.
Alexandru I Cuza a facut cu mult timp de aparatia comunismului secularizarea averilor manastiresti si reforma agrara. De ce oare ? Petru ca hotii ( preotii ) detineau 25 % din suprafata agrara.

Cine uita nu merita !

 

Multa carte nu se cere ....

...religios sa fii sa ai putere !!

 

Scoala?

Scoli darapanate,scoli inexistente,manuale sub orice critica,
drumuri ca vai de mama lor,conditii de scolarozare sub orice critica,etc.La astea ce mai adaugam?Programe scolare neizbutite,profesori neizbutiti,profesori neinstruiti,lipsa de profesori,lipsa de bani,lipsa de ...Cultura?La ea face
referire si religia?Despre ce discutam?Despre bunastarea BOR-ului?Despre nestiinta poporului?Despre lipsa de cultura?Haida de...Le convine guvernantilor sa aiba un popor neinstruit,needucat.Mai usor de manipulat.Mai usor de
mintit.Ce crestinatate au mamele care-si abandoneaza copii?
Ce crestinatate au guvernantii care nu le acorda asistenta
pe care o merita acestia?V-ati pus vreodata aceste intrebari?Stiti cati copii sunt abandonati?Stiti cati sunt
cu dizabilitati?STiti cum sunt tratati?Stiti ce ajutor social primeste un copil cu dizabilitati?Va spun eu.Nu stiti.Pentru ca daca ati sti,i-ati strange de gat.Daca v-ar
pasa!

 

Gogosico

Totusi, cele 10 "porunci" sunt o dovada a educatiei pe care ar trebui sa o dea religia ortodoxa; deasemenea, zicatoarea:"sa faci ce spune popa, nu ce face el!"e o alta pilda buna. Problema e ca tot ce devine obligatoriu, devine deodata si nedorit.De acord ca si biserica s-a cam stricat, prin popii care au devenit dintr-o data prea multi si ca orice exces, strica.
Cred ca se creaza o confuzie intre invataturile din religie si comportamentul clerului; daca reusim sa facem o distinctie intre astea doua, ar fi bine, insa acest lucru nu-l poate face un copil de clasa a I-a. Religia in scoli ar trebui sa fie un obiect unde copii sa participe (dupa apartenenta religioasa si vointa), fara a avea teme de facut, fara notare, ci doar ca predare de invataminte prin pilde si atunci ar fi apreciata catre adevarata valoare.Impunerea revine guvernului care a cedat Patriarhiei! O data, orele incepeau cu o rugaminte cam asa:"Doamne, Doamne, ceresc Tata/Noi pe tine te rugam/Lumineaza-a noastra minte/Lucruri bune sa'nvatam!" Si eu nu vad niciun mesaj rau in asta!

...si cine trebuie strans de gat?

cata dreptate ai!!!!
ar trebui stransi de gat vinovatii care au determinat, voit sau nevoit, aceste polemici!
insa pe care sa strangem de gat mai intai?
din cauza asta pun intrebarea, vreau sa particip si eu dar ar trebui sa avem fiecare cam 15 - 20 de maini sa reusim!

PS.Stiti cate prostii s-au introdus in manualele de istorie editate dupa dec.89?

parerea mea = Optional

Cine vrea sa faca cine nu nu.
Nu ar trebui obligatoriu.

 

religia sa se faca doar la biserica

religia nu are ce cauta in scoli si institutii publice . dupa 90 politicul a profitat de influenta preotilor asupra electoratului iar preotii au profitat de aceasta influenta asupra politicului pentru a obtine bani . cand este vorba de religie totul se reduce la bani .

 

Adevarul trebuie predat in scoli!

Si adevarul e ca lumea a fost creata de Dumnezeu! Nici un om de stiintza nu a putut dovedi altceva, alta origine a vietzii!
ADN-ul este asa de complicat incat nu a putut aparea intamplator ....

@maxi, nu te limita la Dumnezeu, mai cauta si vei

afla lucruri interesante. Asta spun toti habotnicii, Dumnezeu a creat lumea si gata, adevarul suprem.
Eu cred ca au venit "zeii" si au modificat genetic pamantenii. Ce zici de asta? Nu stim nimic, maxi, nici de unde am aparut si nici unde ne ducem. Religia este inventata de oameni, fiecare popor cu povestea lui dar cu cate ceva comun.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor