Senator PNL: Daca mantuirea ar consta doar intr-o catedrala, toata tara ar fi o mare constructie

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 18:02
4936 citiri
Senator PNL: Daca mantuirea ar consta doar intr-o catedrala, toata tara ar fi o mare constructie
Foto: site oficial Catedrala Mantuirii Neamului

Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura din Senat, Marius Pascan (PNL), sustine, referitor la Pastorala de Craciun a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, ca "daca mantuirea ar consta doar intr-o catedrala, toata tara ar fi o mare constructie".

Marius Pascan a publicat, marti, pe o retea de socializare, un material intitulat "Ridicati Catedrala Mantuirii in sufletul acestui neam, nu in afara sa!", in care sustine ca mantuirea sau demnitatea unui neam nu rezida intr-o catedrala.

Senatorul arata ca a "parcurs mahnit" Pastorala de Craciun a Patriarhului Daniel, care a indemnat credinciosii sa contribuie mai mult la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, ca "o necesitate practica si un simbol al demnitatii noastre nationale", chiar dupa ce a "invocat just" realitatea "lumii secularizate de astazi, in care primeaza agonisirea de bunuri materiale trecatoare si individualismul egoist, in detrimentul cultivarii virtutilor crestine, ca iubirea de Dumnezeu si de aproape, sfintenia si smerenia".

Pastorala de Craciun a patriarhului: Sa contribuim mai mult la construirea Catedralei Mantuirii Neamului

"In opinia mea, mantuirea sau demnitatea unui neam nu rezida intr-o catedrala care e, finalmente, tot un bun material trecator. Ci mantuirea consta in inaltarea catre divin, in desavarsirea spirituala a sufletului omenesc, oferit drept ofranda iubirii si lui Dumnezeu, faptelor bune, credintei, caintei, sfinteniei si smereniei, rugaciunii si nicidecum aservirii spirituale confuze la constructii fastuoase si opulente, ridicate prin forta unor 'necesitati practice' discutabile, pe saracia, necazurile si disperarile unui popor. (...)

Daca mantuirea ar consta doar intr-o catedrala, toata tara ar fi o mare constructie, cu preotii diriginti de santier, iar credinciosii toti 'calfe si zidari'. Mantuirea nu poate fi egala vreunei arhitecturi a intereselor pur materiale, chiar daca acestea sunt ambalate duhovnicesc", afirma senatorul.

Peste 200 de oameni lucreaza zi si noapte la Catedrala Mantuirii Neamului

Potrivit lui Pascan, astfel de confuzii raspandite nevrednic subrezesc si denatureaza virtutile crestine, in loc sa le consolideze, si "sleiesc credinta tocmai de forta sa vitala, ideala, metafizica".

Acesta apreciaza ca mantuirea si demnitatea unui neam "pot fi independente de catedrale, ca insemne materiale perisabile ale trecerii noastre prin aceasta lume", dar sunt indisolubil si intrinsec legate de credinta, iubire si de faptele bune ale tuturor.

"Ridicati, asadar, catedrale ale mantuirii neamului in sufletele crestinilor acestui popor, iar aici isi vor afla refugiul si alinarea toti cei rataciti, flamanzi, disperati si necajiti. Cata vreme pledati pentru cultivarea virtutilor crestine, nu indemnati credinciosii sa-si rupa din saracie pentru construirea mereu a altor bunuri materiale pizmuitoare", mai arata senatorul.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), PF Daniel, a indeamnat in Pastorala de Craciun "sa oferim celor din jurul nostru daruri si semne ale bucuriei", sperand totodata ca valorile crestine "ne vor ajuta (...) sa contribuim mai mult la construirea Catedralei Manturii Neamului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Marius Pascan Catedrala Mantuirii neamului, #Marius Pascan biserica, #Marius Pascan PF Daniel, #Pastorala Craciun PF Daniel , #biserica