Sfantul Gheorghe nu se sarbatoreste azi, a stabilit Biserica. Le spunem sau nu la multi ani celor ce-i poarta numele?

Marti, 23 Aprilie 2019, ora 10:17
26840 citiri
Sfantul Gheorghe nu se sarbatoreste azi, a stabilit Biserica. Le spunem sau nu la multi ani celor ce-i poarta numele?

Romanii care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe trebuie sa mai astepte o saptamana pentru a-si serba ziua onomastica.

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfant in fiecare an pe 23 aprilie, insa cum in acest an aceasta data a picat in Saptamana Patimilor, Sfantul Sinod a decis sa amane sarbatoarea pentru 29 aprilie, a doua zi de Paste.

Postul Pastelui este cel mai strict post din an, cu atat mai mult in ultima saptamana, cea a Patimilor.

"Motivul acestei schimbari este acela ca anul acesta data de 23 aprilie coincide cu Sfanta si Marea Marti din Saptamana Patimirilor, iar sarbatorirea unui hram sau a unei zile onomastice presupune bucurie care nu se integreaza cu perioada in care ne aflam, anume aceea de pregatire pentru Invierea Domnului.

Randuiala de slujba a sfintilor praznuiti in Saptamana Mare este mentionata in Tipicul cel Mare al Sfantului Sava: 'daca se va intampla hramul unui sfant sau al unei sfinte in Lunea, Martea, Miercurea sau Joia cea Mare, atunci cantam toata slujba seara si dimineata, in Duminica Floriilor'.

Din motive pastorale, Sfantul Sinod a hotarat ca anul acesta Sf. M. Mc. Gheorghe sa nu fie pomenit in Duminica Floriilor, asa cum prevede Tipicul, ci in cea de-a doua zi de Pasti pentru a acorda importanta cuvenita acestei sarbatori", se arata intr-un comunicat al BOR.

Am vrut sa aflam insa daca in aceasta zi le putem transmite sau nu felicitari celor care poarta numele Sfantului.

"Sigur, se poate spune (la multi ani, n.red.) . Sfantul Mare Mucenic Gheorghe se va sarbatori, doar anul acesta, in data de 29 aprilie, fiind o situatie speciala. Ziua de 23 aprilie cade in Saptamana Patimirilor si, de aceea, slujba sarbatorii Sfantului se muta in alta zi", a raspuns, pentru Ziare.com, Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR.

Cand a mai fost mutata sarbatoarea Sf Gheorghe

Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Romane, a enumerat si motivele pentru care sarbatoarea nu apare trecuta ca de obicei nici in calendarul ortodox, adica in acest an nu are cruce rosie.

"Crucea rosie inseamna zi nelucratoare; in ziua respectiva nu se pune decat Slujba din Triod, nu si Slujba Sfantului. Trebuie evitata serbarea lui de credinciosii care-i poarta numele in acea zi a Saptamanii Patimilor (conform cu canoanele Bisericii care interzic serbarea zilelor festive in Postul Mare, cu atat mai mult in Saptamana Patimirilor Domnului).

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe apare cu cruce rosie in ziua de 29 aprilie, cand se canta Slujba lui (Vecernie, Utrenie si Liturghie), alaturi de Slujba Invierii (nu se pune Slujba Sfintilor din 29 aprilie, deoarece aceasta a fost citita la Pavecernita mare in Post, cum prevede Tipicul).

Astfel de mutari ale Slujbei Sfantului s-au facut si se fac ori de cate ori sarbatoarea Sfantului Gheorghe cade in Saptamana Patimirilor Domnului, chiar daca a fost sau nu consemnata explicit in calendar", a explicat Arhim. Chiril Lovin.

Astfel de modificari au mai fost facute in anii 1965, 1970, 1976, 1981, 1992, 1997, 2003, 2008 si 2011.

Aproape un milion de romani poarta numele de Gheorghe sau derivate din acesta.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com