Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, praznuit de Biserica pe 25 aprilie

Luni, 25 Aprilie 2011, ora 13:24
2119 citiri
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, praznuit de Biserica pe 25 aprilie
Foto: Arhiva

Biserica il praznuieste luni, 25 aprilie, in a doua zi de Paste, pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, deoarece in acest an sarbatoarea Sfantului (23 aprilie) a coincis cu Sambata Mare din Saptamana Sfintelor Patimiri.

Patriarhia Romana a anuntat ca "anul acesta, sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta (23 aprilie), coincide cu Sambata Mare din Saptamana Sfintelor Patimiri, zi de post, meditatie si intensa pregatire duhovniceasca pentru sarbatoarea Invierii Domnului".

Din acest motiv Sfantul Mare Mucenic Gheorghe va fi praznuit a doua zi de Paste (25 aprilie 2011), slujba Sfantului fiind oficiata impreuna cu cea a sarbatorii Invierii Domnului.

Nascut in Capadocia intr-o familie crestina, dupa ce a ramas orfan de tata, s-a mutat cu mama sa in Palestina.

In timpul imparatului Diocletian (284-305), s-a inrolat in armata romana si s-a facut in scurta vreme renumit pentru forta, priceperea si vitejia lui in lupta, astfel incat a fost ridicat la rang de ofiter in armata imperiala.

In anul 303, Diocletian a emis un edict de persecutie a crestinilor, care a declansat un imens val de arestari, torturi si crime, toate sub lozinca imperiala "nomen christianorum deleto" (numele crestinilor sa fie sters).

Aflat in preajma imparatului si vazand cruzimea de care erau in stare persecutorii, Sfantul Gheorghe a mers de bunavoie in fata lui Diocletian marturisindu-si credinta in Hristos. Uimit de curajul soldatului sau, acesta l-a trimis la inchisoare.

A fost supus unor torturi groaznice, fiind "trecut prin toate vamile muceniciei", cum se spune in relatarea martiriului Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

El a dovedit insa un curaj si o barbatie nemasurata, pastrandu-si neclintita marturisirea. Printre cei care au asistat la groaznicele torturi si care, convinsi ca taria si curajul Sfantului tin de o putere nefireasca, s-au convertit la crestinism se numara si sotia lui Diocletian, Alexandra, care a suferit curand dupa aceea martiriul.

Neizbutind sa-l desparta prin chinuri de Hristos, Diocletian l-a condamnat la moarte prin decapitare, sentinta fiind executata la 23 aprilie 303.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#luni sarbatoare Sfantu Gheorghe, #sarbatoare crestin ortodocsa , #biserica
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
"Uimit de curajul soldatului sau, acesta l-a trimis la inchisoare."
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
slab Diocletian... asa ca... raia crestinismului a cuprins toata Europa!