Catedrala Mantuirii Neamului, la rosu, a fost sfintita: un eveniment destinat mai marilor zilei, cu multumiri pentru ajutorul de care mai e nevoie (Galerie foto)

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 13:05
36316 citiri
Catedrala Mantuirii Neamului, la rosu, a fost sfintita: un eveniment destinat mai marilor zilei, cu multumiri pentru ajutorul de care mai e nevoie (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti, constructie aflata la rosu, a fost sfintita, duminica, in cadrul unui eveniment la care au participat mii de credinciosi din intreaga tara, oficialitati si invitati de peste hotare. In timpul slujbei, in catedrala au avut acces doar mai marii zilei. Credinciosii obisnuiti au stat ore intregi in frig, in spatele gardurilor de protectie ridicate de Jandarmerie si au vazut evenimentul pe ecrane mari instalate in afara catedralei.

Catedrala urmeaza sa fie finalizata abia in 2024, iar in clipa de fata, constructia nu a fost inca receptionata si nu are autorizatie de la ISU, astfel ca intregul eveniment s-a desfasurat "pe raspunderea proprietarului", adica a bisericii.

Presedintele Klaus Iohannis nu a participat la eveniment, acesta aflandu-se duminica la sesiunea extraordinara a Consiliului European.

Evenimentul a suscitat un mare interes, dar si controverse, in conditiile in care "este ilegala punerea in functiune a unei cladiri aflata in stadiu de executie, la care nu s-a facut receptia si pentru care nu a fost obtinuta autorizatia de incendiu, potrivit legii 307/2006", conform ISU Bucuresti-Ilfov.

De altfel, constructorul catedralei a primit chiar in vinerea de dinainte de inaugurare o amenda de 10.000 de lei pentru "incalcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de santier pentru acest obiectiv".

Ziare.com a prezentat, LIVE, pe parcursul zilei, desfasurarea evenimentelor prilejuite de sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului:

"Cu ajutorul lui Dumnezeu, am sfintit altarul acestei catedrale numita a Mantuirii Neamului, sau Catedrala Nationala. Dam slava lui Dumnezeu si multumim tuturor celor care ne-au ajutat si care ne vor ajuta in continuare. Pentru, ca asa cum se vede, mai sunt unele lucrari pentru terminarea turlei pantocrator, turlei centrale, iar dupa aceea urmeaza pictarea bisericii in mozaic. Speram ca peste trei ani sa revenim la sfintirea picturii in aceasta catedrala", a spus patriarhul, dupa citirea Actului de sfintire, informeaza Agerpres.

Patriarhul a anuntat ca, dupa Sfanta Liturghie, pana joi, "toti credinciosii ortodocsi, barbati si femei, vor putea intra in Sfantul Altar, sarutand Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Sfanta Masa si cerand ajutorul lui Dumnezeu pentru oferirea dorintelor de bine".

Pana la ora 13:00 au avut nevoie de ingrijiri medicale 63 de persoane, dintre care 3 au fost transportate la spital, informeaza ISU.

In vreme ce politicienii care au primit invitatii oficiale au asisat la slujba din interiorul catedralei, la caldura...

...mii de romani au stat ore intregi in frig, in afara cladirii, iar unii dintre ei au avut nevoie de paturi impartite de pompieri, ca sa nu inghete.

In public sunt inclusiv parinti care si-au adus copiii mici la impartasanie si care au stat ore intregi in frig asteptand sa intre. Asta desi ISU avertizase: "nu expuneti copiii cu varste mici la temperaturi scazute pentru perioade lungi de timp".

Politicienii si ceilalti oficiali care au primit invitatii la eveniment au stat in tot acest timp inauntru, astfel ca nu au avut nicio problema, iar pentru deplasare au apelat la coloane oficiale, desi statutul legal al evenimentului pare sa fie: ilegal.

La slujba a participat si premierul Viorica Dancila. Intrebata ce inseamna realizarea acestui proiect, premierul a raspuns: "Realizarea romanilor si a Romaniei, un proiect, un monument cu care ne putem mandri. Si cred ca aceasta mandrie nu este a mea ca si prim-ministru, este mandria pe care trebuie sa o poarte in suflet orice roman", potrivit Agerpres.

Patriarhul Daniel le-a multumit tuturor participantilor si le-a transmis celor care nu mai pot indura frigul sa se retraga si sa revina mai tarziu.

Premierul Viorica Dancila, care a participat la slujba, a fost vazuta iesind din catedrala.

ISU transmite ca 45 de oameni au avut nevoie de ingrijiri in primele ore ale diminetii, iar doi au ajuns la spital.

Un incident socant s-a produs in apropierea catedralei, unde un preot nemultumit si-a dat foc in semn de protest, dupa ce a facut declaratii de presa. Barbatul a dat foc jachetei pe care o purta, dar pe care si-a dat-o jos imediat si nu a patit nimic. A fost preluat de jandarmi si a refuzat sa mearga la spital.

Aproximativ 20.000 de oameni au venit sa stea in frig si ceata, in spatele unor garduri puse de jandarmi. Usile catedralei sunt inchise si nu intra decat cine are invitatie speciala. Oamenii de rand vor intra in catedrala abia dupa terminarea slujbei.

Unei femei i s-a facut rau si a fost luata de ambulanta.

Grupuri de oameni incep sa plece. Au venit de dimineata si au stat deja multe ore in frig, dar nu au reusit sa vada mare lucru.

In jurul orei 09:30 erau deja adunati la slujba circa 15.000 de persoane, informeaza corespondentul Ziare.com de la fata locului.

De la ora 09:00 a inceput slujba de Sfintire a Altarului Catedralei Nationale, oficiata de Patriarhul Baniel si de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenite Ecaterina a inceput, duminica, la ora 8:00, in Catedrala Nationala, fiind oficiata de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Roma, si de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de un sobor de mitropoliti si preoti.

TVR1 a transmis imagini in direct de la eveniment in cadrul unei emisiuni speciale dedicata sfintirii catedralei.

Programul sfintirii Catedralei Nationale:

- ora 8:00 - Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenite Ecaterina in Catedrala Nationala;

- ora 9:00 - Slujba de Sfintire a Altarului Catedralei Nationale. La sfarsitul slujbei se va citi Actul de sfintire;

- ora 10:30 - Sfanta Liturghie, care va fi savarsita in interiorul Catedralei Nationale;

- ora 13:00 - racla cu Cinstita Mana a Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei si racla cu moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina vor fi asezate la iesirea din Sfantul Altar al Catedralei Nationale pentru a fi cinstite de catre credinciosi.

V.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Catedrala Mantuirii Neamului, #sfintire catedrala nationala , #biserica