Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 07:30
28276 citiri
Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare
Foto: Arhiva Ziare.com

Vinerea Mare este cunoscuta si ca Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca, Vinerea Patimilor si este ziua in care a fost rastignit si a murit Iisus Hristos.

Dimineata, e bine ca femeile sa afume casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi, iar copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica.

Tot dimineata se spune ca este bine sa alergi descult prin roua sau apa curgatoare pentru a fi sanatos tot anul.

Este ziua in care inspre seara, in biserici, se canta Prohodul. In biserici se asaza in mijloc Sfantul Epitaf pe sub care toata lumea trece, pana in dupa-amiaza zilei de sambata. Conform traditiei, pe cei ce trec de trei ori pe sub acesta nu-i vor durea capul, mijlocul si salele in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Dupa slujba Prohodului, se inconjoara de trei ori biserica cu Sfantul Epitaf, iar apoi femeile merg la morminte si aprind lumanari.

Credinciosii merg cu flori la slujba, iar la sfarsit preotul le imparte acestora, fiind considerate leacuri pentru mai multe afectiuni.

Denumirea de Vinerea Seaca vine de la faptul ca femeile in varsta tineau post negru, iar seara la biserica luau anafura. De asemenea, denumirea Vinerea Seaca este legata si de credinta ca daca cineva seamana ceva in aceasta zi nu va rodi.

Din batrani se spune ca daca in Vinerea Mare ploua va fi un an manos.

Unii oameni cred ca daca se scufunda in apa rece de trei ori nu se vor imbolnavi tot anul. In aceasta zi, nu se coace, ca sa nu arda mainile Maicii Domnului si nu se coase ca sa nu orbeasca. De asemenea, femeile nu tes, nu torc, nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri.

In popor se spune ca nu este bine sa mananci urzici, pentru ca pe cruce Iisus a fost batut cu urzici. Nici otet nu este bine sa folosesti, pentru ca buzele Mantuitorului au fost udate cu otet.

In aceasta zi nu se vopsesc oua, acest lucru fiind facut in Joia Mare sau Sambata Mare.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#traditii Vinerea Mare, #obiceiuri Vinerea Mare, #obiceiuri Paste Vinerea Mare , #biserica