Ucraina cedeaza Patriarhiei Constantinopolului o biserica emblematica din Kiev

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 18:02
5048 citiri
Ucraina cedeaza Patriarhiei Constantinopolului o biserica emblematica din Kiev
Foto: Arhiva Ziare.com

Ucraina a decis joi sa acorde Patriarhiei Constantinopolului dreptul de a folosi o biserica emblematica, care ii va servi ca reprezentanta la Kiev, dupa decizia Sfantului Sinod al Patriarhiei Ecumenice de a recunoaste o Biserica independenta de tutela Moscovei in aceasta tara.

Un total de 237 de deputati, fata de minimumul necesar de 226, au votat in favoarea unei legi in acest sens, propusa de presedintele Petro Porosenko, care mai trebuie sa promulge textul inainte de intrarea sa in vigoar, relateaza AFPe.

Potrivit acestei legi, Patriarhia Constantinopolului obtine drept de "utilizare gratuita si permanenta" a bisericii Sf.Andrei din Kiev, un monument emblematic al capitalei ucrainene, al carei proprietar ramane totusi statul ucrainean.

Aceasta decizie se inscrie in procedura de recunoastere de catre Constantinopol a unei Bisericii independente in Ucraina, a explicat pentru AFP un expert ucrainean in domeniul religiei Dmitro Gorevoi.

"Pentru a avea o cooperare normala cu Patriarhia Constantinopolului, aceasta trebuie sa dispuna de o reprezentanta la Kiev", a subliniat el.

O capodopera a arhitecturii baroce, asezata pe un deal, biserica Sf.Andrei cu cupolele sale turcoaz este considerata una dintre cele mai frumoase din Kiev. Ea a fost construita in secolul al XVIII-lea, cand Ucraina facea parte din Imperiul rus, dupa schitele arhitectului si decoratorului italian nascut la Paris, Bartolomeo Francesco Rastrelli.

Cladirile ridicate de acesta, extrem de numeroase in fostul Imperiu rus, inclusiv Palatul de Iarna si manastirea Smolnii din Sankt-Petersburg, sunt rezultatul unei adaptari a elementelor baroce europene la traditiile locale.

Comandata lui Rastrelli de imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei, biserica a primit numele de Sfantul Andrei, care, dupa legenda, a vizitat regiunea Kievului si a profetit ca va deveni leaganul crestinismului in tinuturile slave.

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut, in octombrie, o Biserica independenta in Ucraina, o decizie istorica care pune capat celor 332 de ani de tutela religioasa rusa in aceasta tara.

Foarte asteptata de catre autoritatile pro-occidentale de la Kiev, a caror relatie cu Rusia s-a deteriorat dupa 2014, decizia a provocat indignarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a rupt relatiile cu Patriarhia Constantinopolului, noteaza AFP.

Vezi si Marea schisma a Bisericii Ortodoxe: Putin pierde influenta religioasa in estul Europei. Pericol de tensiuni in regiune

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ucraina biserica Patriarhie Constantinopol , #biserica