Cum se raportează ziarul Lumina asupra investigației Recorder: „Care este înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul asupra Bisericii?“

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 15:26
4956 citiri
Cum se raportează ziarul Lumina asupra investigației Recorder: „Care este înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul asupra Bisericii?“
Oamenii de PR ai Patriarhiei Române s-au mobilizat pentru a contracara investigația Recorder FOTO Hepta

Coordonatorii publicației săptămânale Lumina, în numărul apărut pe piață joi, 14 octombrie, au alocat o pagină tratării pe larg a investigației "Clanul Marelui Alb", făcută publică de jurnaliștii de la Recorder.

Articolul intitulat "Răspuns la un nou atac calomnios" încearcă să inducă ideea că oamenii filmați în cadrul investigației n-ar beneficia de influență în structurile de conducere ale Patriarhiei Române și că vor fi pedepsiți pentru afirmațiile făcute.

În plus, autorii materialului susțin că Biserica Ortodoxă Română ar fi neutră din punct de vedere politic.

"Afirmațiile domnului Lazăr Neacșu sunt neadevărate şi iresponsabile, recomandându-se, de exemplu, în mod absurd, „deputat de Patriarhie”. Referitor la afirmația acestuia cu privire la apartenența sa politică, precizăm că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a îndemnat pe nimeni, niciodată, să se înscrie în vreun partid politic, deoarece Patriarhia este neutră din punct de vedere politic", se arată în articolul publicat și pe site-ul basilica.ro.

În debutul articolului, autorii se întreabă retoric "în mod deplin justificat, care este înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorul materialului asupra Bisericii?".

Reporterii Recorder sunt acuzați de anticlericalism și fobie la adresa BOR.

În cuprinsul articolului, autorii clamează că Biserica Ortodoxă Română ar fi extrem de transparentă privitor la modul în care cheltuiește banii publici, lucru infirmat de realitate.

Atât reporterii Recorder, cât și alți jurnaliști care au încercat în ultimii ani să obțină orice fel de informații financiare legate de proiecte imobiliare derulate de BOR au fost refuzați sau ignorați.

Pagina din ziarul Lumina dedicată investigației Recorder FOTO Facebook/ Iulian Tănase

Articolul invocă ca argument în sprijinul presupusei transparențe un sistem intern "de contabilitate și gestiune" intitulat Winmentor, dar datele financiare despre care se susține că ar fi introduse în respectivul soft n-au fost făcute niciodată publice.

"Pentru lucrările cu valoare mai mare de 100.000 euro fără T.V.A. (indiferent dacă există sau nu finanțare din fonduri publice), deși legislația NU ne obligă să organizăm licitații, din motive de transparență și disciplină financiară, totuși sunt organizate licitații la Centrul Eparhial, după o procedură internă, care cuprinde o parte dintre prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice", se mai arată în articol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#investigatie recorder, #banii bisericii, #BOR, #clanul marelui alb, #articol lumina recorder , #BOR