Bucurestenii s-au grabit sa adopte caini din adaposturi - vezi cati au luat si cati mai sunt

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 23:41
5515 citiri
Bucurestenii s-au grabit sa adopte caini din adaposturi - vezi cati au luat si cati mai sunt
Foto: Facebook/Vier Pfoten

Aproape 70 de caini au fost adoptati luni si miercuri din adaposturile municipalitatii, fata de 25 in toata saptamana trecuta, a declarat vineri, Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).

"Saptamana aceasta au fost adoptati, in zilele de luni si miercuri, aproape 70 de caini, respectiv 25 de animale adoptate luni si alte 44 care au fost adoptate miercuri, din adaposturile municipalitatii. Pentru cea de-a treia zi de adoptii, respectiv azi (vineri - n.red.), inca nu exista o centralizare a numarului de caini adoptati", a spus Razvan Bancescu.

El a precizat ca programul pentru adoptiile de caini din cele doua adaposturi ale municipalitatii era in zilele de luni, miercuri si vineri, de la 11:00 la 14:00.

"Pentru ca vineri, la poarta celor doua adaposturi avem mai multi cetateni decat de obicei, respectiv 20 la Theodor Pallady si 40 la cel din Mihailesti, am prelungit programul de adoptii pana la ora 15.00, avand in vedere ca la completarea documentelor necesare lucreaza o singura persoana. Incepand de luni, programul de adoptii va fi in zilele de luni, miercuri si vineri, intre orele 9.00 si 15.00", a precizat Bancescu.

Coordonatorul de proiect la ASPA declara miercuri ca, avand in vedere noile prevederi legale, municipalitatea vrea extinderea programului de adoptii, atat din punct de vedere al zilelor de adoptie, cat si al orarului zilnic.

"In mod normal, cand o astfel de prevedere legala privind eutanasierea intra in vigoare, trebuie sa dam posibilitatea celor care vor sa ia caini sa poata veni sa-i ia", a spus Razvan Bancescu.

Reprezentantul ASPA a precizat ca, intr-o prima etapa, este extins orarul in zilele deja stabilite pentru adoptie, respectiv luni, miercuri si vineri, iar ulterior, in functie de resursele umane, programul de adoptie va fi extins marti si joi.

"Trebuie sa gasim resurse sa extindem programul de adoptii, si aici vorbesc de resurse umane, pentru ca este nevoie de o persoana care sa inregistreze toate formulare", a adaugat Bancescu.

Coordonatorul de proiect al ASPA mai spunea ca adoptiile vor fi facute, ca si pana acum, in baza Hotararii CGMB 145/2013, precizand ca, in aceasta perioada, "a crescut suflul cu care se fac adoptiile, nu volumul acestora".

Razvan Bancescu estima ca, in cursul saptamanii trecute, au fost adoptati 25 de caini, aratand ca, desi municipalitatea a inceput de marti strangerea cainilor fara stapan de pe domneiul public, cu o formula imbunatatita a numarului de hingheri, "nu s-a accentuat atat de mult partea de prindere incat sa contrabalanseze partea de adoptie".

Bancescu mai spunea ca in adaposturile municipalitatii erau, miercuri, 519 cani, fiind libere aproximativ 200 de locuri, si ca in ultima saptamana nu s-a facut nici macar o eutanasiere.

"Nu am avut nici macar o eutanasiere. Am avut un singur caine care a murit in adapostul din Mihailesti, dar care era foarte batran", a precizat Bancescu.

In ceea ce priveste costurile prevazute pentru adoptia cainilor, coordonatorul de proiect al ASPA a precizat ca, desi normele de aplicare a legii votata in Parlament nu au fost adoptate, nu se vor putea "frana adoptiile prin cost", insa este obligatorie pastrarea "unui grad de raspundere", astfel incat sa fie evitate situatiile in care anumiti cetateni adopta cate 50 de animale, acestea nefiind ulterior urmarite si ingrijite de catre adoptatori.

"Nu vom putea frana adoptiile prin cost, dar trebuie in continuare sa pastram un grad de raspundere si sa preintampinam situatiile in care cetatenii vin si iau cate 50 de caini, iar noi nu-i putem urmari ce fac cu ei", a spus Bancescu.

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Inainte de adoptarea legii, municipalitatea anunta organizarea unui referendum local, in 6 octombrie, privind eutanasierea cainilor fara stapan. In 11 septembrie, la o zi dupa adoptarea legii, organizarea referendumului local a fost revocata.

In Bucuresti exista aproximativ 64.000 de caini fara stapan, iar posibilitatea municipalitatii de a caza in adaposturi aceste animale este mult mai mica decat numarul de animale aflate in libertate, aratau initiatorii proiectului de hotarare privind organizarea referendumului local.

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea cainilor maidanezi a fost facuta dupa ce Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a fost omorat de caini, in 2 septembrie, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionut, in varsta de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari privind imprejurarile in care a murit Ionut Anghel si verifica daca au fost respectate dispozitiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a cainilor fara stapan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#caini maidanezi adoptati, #caini adoptati adapost ASPA, #caini adoptie Bucuresti , #caini vagabonzi